Sky News TikTok-account heeft een anti-trans, vaccin-sceptische host

0
105


Sky News Australia heeft een TikTok-account gelanceerd – en heeft een anti-lockdown, anti-vaccin klimaatscepticus aangeboord om het gezicht van het netwerk te worden.

Sinds 2019 heeft het televisienetwerk van News Corp Australia, Sky News Australia, een enorme digitale aanwezigheid opgebouwd op platforms zoals YouTube en Facebook dankzij zijn opinievideo-inhoud. Nu heeft het zijn zinnen gezet op de nieuwste technische gigant, TikTok, en het heeft de reactionaire millennial Carla Efstratiou opgepikt als het gezicht van zijn account.

Eerder deze maand lanceerde het netwerk stilletjes een TikTok-account met clips van publieke figuren zoals politici en beroemdheden, fragmenten uit de opinieprogrammering en wat originele inhoud.

Nieuws gedaan zonder angst.

Bespaar 50% als je lid wordt Jeetje vandaag als jaarlid.

DOE MET ONS MEE

Net als de YouTube-video’s van het kanaal, gaan de meeste TikTok-video’s over internationale cultuuroorlogen over onderwerpen als Joe Biden en Meghan Markle. Veel van de bijschriften van het account schuwen een objectieve nieuwstoon voor een regelrechte partijdige stem.

Een video van de show van Andrew Bolt die over Markle gaat, heeft het onderschrift “The irony of a privlidged” [sic] Tv-presentator roept de koningin op voor kolonialisme die ze nooit heeft gepleegd [sic].” Een andere video van Kamala Harris die spreekt, heeft het onderschrift: “Veilige grens? Het was veiliger onder Trump en je wilt van de muur af.”

De originele inhoud van het account bestaat uit redactionele monologen van Efstratiou.

Efstratiou is vaak in de media verschenen als eigenaar van een klein bedrijf en jonge conservatief. In 2012 schreef ze over hoe ze een door de wol geverfde liberale kiezer en Alan Jones-luisteraar was met een foto van Margaret Thatcher naast haar bed en een oogje op Malcolm Turnbull. In 2014 verdiende ze de woede van het Triple J-publiek door te zeggen dat er geen reden is om dakloos te zijn en te pleiten tegen het uitgeven van geld aan het milieu.

Nu, in haar vroege jaren ’30, lanceerde Efstratiou een TikTok-account genaamd @gowokegobrokeaus (natuurlijk), waar ze op nieuws raasde met haar reactionaire opvattingen. Met iets meer dan 11.000 volgers – een redelijk maar niet enorm aantal – leek Efstratiou vooral kritiek en weerlegging van TikTok-publiek op te roepen.

Enkele van haar eerdere video’s zijn:

  • Het delen van anti-trans-visies, waaronder valselijk beweren dat mannen niet kunnen bevallen, kritiek op bedrijven voor het geven van geslachtsbevestigingsverlof, dat Medicare haar lipfillers zou moeten betalen als ze betalen voor procedures voor geslachtsbevestiging, dat mannen in Spanje zich als vrouwen zouden gaan identificeren zodat ze toegang konden krijgen tot menstruatieverlof, en Scott Morrison prees omdat hij opkwam voor de transfobe liberale kandidaat Katherine Deves
  • In navolging van antivaccinatieretoriek door video’s te delen die zeggen dat “iets niet klopt” over dagelijkse COVID-19-dodentalen waardoor meer gevaccineerde mensen stierven dan niet-gevaccineerde, zich afvragend waarom er “zoveel” boostershots zijn, en trots zeggend dat, terwijl ze haar originele vaccins heeft gekregen, zal ze nooit een booster krijgen
  • COVID-beperkingen zoals lockdowns en vaccinmandaten “volstrekt onnodig” noemen en zeggen dat het de “grootste corruptie in de geschiedenis” is
  • Zeggen dat LHBTQIA+-mensen geen gelijkheid maar “superioriteit” willen
  • Beweren dat er geen loonkloof tussen mannen en vrouwen is, maar dat vrouwen in plaats daarvan minder worden betaald om verschillende redenen, zoals niet werken in ‘schaalbare industrieën’
  • Herpost een Jordan Peterson-clip waarin voorstanders van klimaatactie worden bekritiseerd omdat ze aandringen op verandering om hun “existentiële terreur” aan te pakken
  • Het asielzoekersbeleid van Australië verdedigen door te zeggen dat de hele bevolking van Sri Lanka hierheen zou willen komen, zo niet voor het terugkeerbeleid van de boot
  • Zeggen dat lage werkloosheid betekent dat er geen excuus is voor mensen om geen baan te hebben en de werkloosheid van mensen de schuld te geven van hun onvermogen om te spellen in TikTok-opmerkingen.

Verre van het afzwakken van haar opvattingen – wat niet zou misstaan ​​op Sky News’ buitenstaanders — Sky News Australia heeft haar aan boord gehaald om haar lo-fi, ongepolijste video’s op hun kanaal te repliceren.

Op het Sky News Australia-account heeft Efstratiou gezegd dat Lisa Wilkinson de begrafenis van de koningin niet zou moeten verslaan vanwege haar man, Peter FitzSimons, en zijn banden met de Australische republikeinse beweging; noemde Groenen-senator Mehreen Faruqi “dom” omdat hij zei dat koningin Elizabeth II het hoofd was van een racistisch rijk; en noemde Lizzo’s promotie van lichaamsacceptatie “het bevorderen van ongezondheid”.

Noch Efstratiou noch Sky News Australia reageerden op Jeetje’s vragen.

Opvallend afwezig in het TikTok-debuut van Sky News is de originele, Australische nieuwsinhoud. Sleutelfiguren van het netwerk zoals Kieran Gilbert, Andrew Clennell en Laura Jayes zijn nergens te bekennen.

De vroege rendementen van Sky News zijn veelbelovend. Het account van het netwerk heeft al bijna 7000 volgers, met een handvol virale video’s van hergebruikte clips van hun televisiepresentatoren en de originele inhoud van Efstratiou, in minder dan twee weken.

Het netwerk was in staat om een ​​enorm YouTube- en Facebook-publiek te laten groeien door op grote schaal emotionele oorlogsinhoud uit te pompen, gericht op een internationaal reactionair rechts publiek dat het aanzien had van de respectabiliteit van een kabelnieuwsnetwerk. Op TikTok lijkt het erop dat het die strategie opnieuw herhaalt met een jonge, TikTok-native conservatief aan de top.

Crikey is nieuws voor lezers die de waarheid aankunnen.

We staan ​​versteld van de steun die we de afgelopen weken van over de hele wereld hebben gekregen – en bedankt als je hebt bijgedragen aan ons defensiefonds.

Voor het geval je je wilde abonneren, houden we de 50% korting nog iets langer aan.

Gina Rushton

Gina Rushton
Redacteur

ONDERSTEUNING CRIKEYLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in