Singaporese politici zijn vreemd populair op TikTok

0
13


In een TikTok van 10 seconden, geplaatst door Lawrence Wong, de aanstaande vice-premier van Singapore, zet de politicus van middelbare leeftijd zijn masker af. In dramatisch vertraagde beelden, ondersteund door een stemmige hit van K-popgroep Blackpink, loopt hij vijf ondiepe treden af ​​naar een stadsstraat.

Het is een video van maart, bedoeld om te laten zien dat het dragen van een masker buitenshuis optioneel is geworden. De video leek onopvallend, maar de publieke reactie was uitbundig.

“SLAY”, zegt een volgeling. “Oeh… die #swag!” zegt een ander. “Nog nooit zo geïnvesteerd in en zo verdiept in de Singaporese politiek!” Bijna twee miljoen views, bijna 90.000 likes – benijdenswaardige virale resultaten voor een account dat nog steeds maar zo’n 60.000 volgers heeft.

Het is niet alleen de vice-premier van Singapore. Minister van Volksgezondheid Ong Ye Kung plaatst TikToks waarin hij vechtsporten uitvoert en oomenergie uitstraalt, terwijl Baey Yam Keng, senior parlementair secretaris voor transport, duurzaamheid en milieu – door het publiek als knap beschouwd – de neiging heeft om in een tanktop te sporten. Sinds de laatste algemene verkiezingen medio 2020 zijn meer dan 20 bezadigde Singaporese politici en partijen hebben TikTok omarmd. Velen zijn jongere leiders van de zittende People’s Action Party (PAP), die al meer dan zes decennia aan de macht is.

Singaporezen omarmen de inhoud met bijna overdreven enthousiasme. Harten, knuffel-emoji’s en bewonderende reacties zijn de norm; neutrale of negatieve opmerkingen zijn zeldzaam.

Spreken met Rest van de wereld, dachten media-experts niet dat betaalde regeringsgezinde fans, die elders in Oost- en Zuidoost-Azië gebruikelijk zijn, een factor waren. In plaats daarvan wijzen ze op de politieke onervarenheid van de online jeugd van Singapore, naast het feit dat gezagsdragers door burgers meestal als privé en bewaakt worden beschouwd. Gecombineerd met mediawetten waarvan sommige activisten zeggen dat ze openlijke kritiek beperken, hebben de voorwaarden geleid tot een TikTok-bubbel van enthousiasme.

“Om ze te zien zingen en gitaar spelen, fietsen … ze zijn niet alleen in hun eigen ivoren toren”, vertelde Josiah Leong, een populaire maker die inhoud maakt met zijn 90-jarige grootmoeder, Rest van de wereld. “Dit zijn dingen die de gewone man wil zien.”

“Singaporeezen zijn al tientallen jaren geschoold in ‘out-of-bounds markers'” – een term die wordt gebruikt voor onderwerpen die zijn toegestaan ​​voor openbare discussie – “en het is geïnternaliseerd”, zegt Crystal Abidin, een universitair hoofddocent aan de Curtin University gespecialiseerd in digitale antropologie en internetculturen, om Rest van de wereld. “Singaporeeërs zijn politiek actief, maar niet in de ruimtes die er zijn om te entertainen of plezier te hebben.”

“Ze zien zingen en gitaar spelen, fietsen… ze zitten niet alleen in hun eigen ivoren toren. Dit zijn dingen die de gewone man wil zien.”

Josiah Leong, een populaire TikTok-maker in Singapore

Pogingen van politici om op TikTok met jongeren in contact te komen, kunnen gemakkelijk averechts werken. De oudere politici van Italië die via TikTok de stemmen van jongeren probeerden te winnen, kregen te maken met brute pesterijen, terwijl Amerikaanse en Australische politici sceptisch waren over het platform vanwege zorgen over gegevensprivacy.

Maar sinds de verkiezingen van 2011, toen de oppositiepartij Arbeiderspartij zes zetels in het parlement won – een zorgwekkend moment voor de PAP, en door sommigen toegeschreven aan een fel debat op sociale media – heeft de regering zich ingespannen om elk bestaand sociale-mediaplatform te verslaan .

“Ze moeten ervoor zorgen dat ze het volledige spectrum van kiezers bereiken, met name jongere kiezers die samenkomen rond TikTok”, zegt Lim Sun Sun, decaan Geesteswetenschappen, Kunst en Sociale Wetenschappen aan de Singapore University of Technology and Design, gezegd tegen Rest van de wereld.

Jonge makers vertelden Rest van de wereld dat hun reactie op de inspanningen van de politici varieerde van ambivalent tot enthousiast. Ian Jeevan, 25, wiens parodie-inhoud rond ras en identiteit hem een ​​TikTok-aanhang van bijna 160.000 heeft opgeleverd, nodigde de minister van Wet en Binnenlandse Zaken K. Shanmugam uit – die ongeveer een tiende van Jeevan’s aanhang heeft – om samen inhoud te creëren . (Hij heeft geen reactie ontvangen.)

Maar zijn aanbod heeft geen politieke invalshoek; hij zou net zo tevreden zijn met een politicus van de oppositie, zei hij. “Ik zou graag samenwerken … Het is een kans voor hen om een ​​jonger publiek hun standpunt te laten begrijpen.”

Pauriah Carey, 28, valt op als een van de weinige jongere makers die zich bezighoudt met politiek discours op TikTok. Carey bespreekt openlijk LGBTQIA-kwesties en is niet bang om open debatten te voeren op zijn pagina. Eens had hij kritiek op de poging van een minister om een ​​Kanye West-gerelateerde grap te ontcijferen. Hij constateert dat het jongere Singaporese publiek op TikTok te jong is om een ​​politiek ontwaken te hebben ondergaan. Het resultaat is dat ze positief reageren op niet-openlijk politieke, korte video’s van ministers.

“Ze hebben misschien nog niet de zekerheid of het vertrouwen in hun eigen meningen en overtuigingen ontwikkeld”, vertelde Carey, die alleen wilde worden geïdentificeerd door zijn TikTok-handvat, bezorgd over de gevolgen voor zijn professionele carrière. Rest van de wereld. “Maar in vergelijking met oudere generaties zijn we zeker minder bang om ons uit te spreken.”

In het verleden hebben spraakmakende laster- en smaadzaken die door PAP-figuren zijn aangespannen, Singaporezen met hoge boetes achtergelaten. In één geval werd een lid van een oppositiepartij failliet verklaard. Voor oudere Singaporezen is die angst overgedragen door hun eigen generatie, die getuige was van politieke critici die zware straffen kregen opgelegd door de PAP in de eerste jaren van zijn regering. Mediawetten zoals de Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act (POFMA) en Foreign Interference (Countermesures) Act (FICA) zijn door activisten uitgeroepen omdat ze online andersdenkenden nog meer onder druk zetten. Onpopulaire meningen worden tegenwoordig online geuit, maar op nicheforums zoals Sammyboy en HardwareZone – geen mainstream platform zoals TikTok.

Walid J. Abdullah, een assistent-professor die politieke wetenschappen doceert aan de Nanyang Technological University, is een van de weinige publieke critici van de regering. Hij vertelde Rest van de wereld dat in een informeel onderzoek dat hij in 2020 onder zijn studenten uitvoerde, de meerderheid niet kon benoemen welk parlementslid de leiding had over hun eigen kiesdistrict.

“We voelen ons op ons gemak, en als gevolg daarvan zijn we als samenleving gedepolitiseerd”, zei Abdullah. “Onze verwachtingen van onze eigen ministers zijn erg laag.”

“Als we toegang krijgen tot deze politici, worden we opgewonden”, voegde hij eraan toe. “Maar we moeten mechanischer zijn in onze beoordeling. Een man die zichzelf positioneert als een goede vader of echtgenoot op TikTok, betekent niet dat hij een goede politicus zou zijn.”

Bij de laatste verkiezingen van 2020 won de oppositiepartij Arbeiderspartij opnieuw een belangrijk kiesdistrict, waardoor de PAP 10 zetels terugtrok van de 93 betwiste zetels. de makers Rest van de wereld spraken waren allemaal goed op de hoogte van het TikTok-spel van de partij. Ze weten dat een team van medewerkers hard werkt om hun feeds samen te stellen en te beheren, en ze geloven niet dat enthousiaste feedback noodzakelijkerwijs een gunstig verkiezingsresultaat betekent.

“Singaporeeërs zijn heel rationeel”, zei Leong. “Mijn mensen kennende, heb ik er vertrouwen in dat ze het nodige onderzoek zullen doen.”

Abidin dacht daar anders over. “Bekend zijn en ze leuk vinden, zijn misschien de eerste stappen om op te warmen [audiences] tot wat ze te zeggen hebben’, zei ze. “Langdurige blootstelling aan vriendelijke gezichten, je zult minder op je hoede zijn tegen de tijd dat ze iets hards willen leveren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in