Shin Bet: Libanese man probeerde via TikTok Palestijnen te rekruteren voor terreur

0
124


De veiligheidsdienst Shin Bet zei donderdag dat het onlangs pogingen had ontdekt van een Libanese man, een voormalige Hezbollah-agent, om Palestijnen te rekruteren voor terreur via de mobiele applicatie TikTok voor het delen van video’s.

Het bureau zei dat twee mannen uit Oost-Jeruzalem, inwoners van Israël, zijn gearresteerd vanwege hun vermeende banden met de man, Salah Swouti, bekend als Abu Ghassan.

Volgens de Shin Bet heeft Abu Ghassan hen geïnstrueerd om bewakingsoperaties in Israël uit te voeren, aangezien het paar Israëlische identiteitskaarten heeft. Het bureau zei dat ze “plaatsen in Israël hebben gefotografeerd, met een focus op Jeruzalem, om terreuraanslagen te bevorderen”.

De identiteit van de twee mannen is niet bekend en het is niet duidelijk wanneer ze zijn gearresteerd.

De Shin Bet zei dat Abu Ghassan, een voormalige medewerker van de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah, via TikTok contact zou leggen met potentiële agenten in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

“Aan het begin van de uitwisseling concentreert ‘Abu Ghassan’ zich op persoonlijke zaken en algemeen discours, zoals de situatie in Jeruzalem en conflicten tussen Joden en Arabieren”, aldus het bureau.

Een politieagent wordt gezien in het vluchtelingenkamp Shuafat in Oost-Jeruzalem, tijdens botsingen met Palestijnen, op 12 oktober 2022. (Ahmad Gharabli/AFP)

“Later, als onderdeel van het wervingsproces dat kenmerkend is voor Hezbollah, verplaatst ‘Abu Ghassan’ het gesprek naar Telegram. Daar stuurt hij ogenschijnlijk onschuldige verzoeken door om taken uit te voeren, zoals het maken van foto’s en video’s in Israël, als mogelijk doelwit voor een aanval’, aldus de Shin Bet.

“Na verloop van tijd en met de versterking van de band tussen de partijen, instrueert ‘Abu Ghassan’ zijn agenten om terreuraanslagen tegen Israëlische burgers te beginnen, waarbij hij de schade negeert die zal worden toegebracht aan de agenten en hun families,” voegde de Shin Bet eraan toe.

Vorige week onthulde de Shin Bet een poging van de in de Gazastrook gevestigde Hamas-terreurgroep om Palestijnen te rekruteren om te helpen bij het plegen van aanslagen.

De Shin Bet zei dat het de pogingen om Israëlische inwoners te rekruteren voor terreur “ernstig” vond, eraan toevoegend dat het “oproept tot waakzaamheid online in het licht van de dreiging die uitgaat van verschillende terreurelementen op sociale netwerken.”

In september zei Ronen Bar, hoofd van Shin Bet, dat opruiing op sociale media een grote uitdaging was voor de veiligheidsdienst, omdat het moeilijk was om te voorkomen dat algoritmen opruiende inhoud weergalmden die gemakkelijk te beïnvloeden jongeren bereikt.

“Het is een nieuw slagveld voor veiligheidsdiensten. Het brengt meer mensen bij terrorisme en daagt de instrumenten uit die we hebben om terrorisme te bestrijden. Terreurgroepen hebben dit vastgesteld en ze weten hoe ze copycat-aanvallen kunnen veroorzaken en anderen kunnen beïnvloeden”, zei Bar op een conferentie aan de Reichman University in Herzliya.

Bar zei dat het bestrijden van online opruiing bijzonder moeilijk was omdat het bureau de democratie en de vrijheid van meningsuiting moet beschermen.

Je bent een toegewijde lezer

Daarom zijn we tien jaar geleden begonnen met de Times of Israel – om veeleisende lezers zoals u te voorzien van must-read berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Dus nu hebben we een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsuitzendingen hebben we geen betaalmuur. Maar aangezien de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers uit voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden om ons werk te helpen ondersteunen door lid te worden De Times of Israel-gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang exclusieve inhoud alleen beschikbaar voor leden van de Times of Israel Community.

Dank je,
David Horovitz, oprichter en redacteur van The Times of Israel

Word lid van onze community Word lid van onze community Al lid? Log in om dit niet meer te zienLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in