Senator roept Apple en Google op om TikTok uit app-stores te verwijderen

0
29


De druk op Capitol Hill om het Chinese socialemedianetwerk TikTok in toom te houden, heeft zijn zinnen gezet op de techgiganten Apple en Google.

Senator Michael Bennet, D-CO, stuurde donderdag een brief naar Apple-CEO Tim Cook en Google-CEO Sundar Pichai waarin ze hun bedrijven opriepen TikTok uit hun respectieve app-winkels te verwijderen, daarbij verwijzend naar hun bezorgdheid over hoe TikTok omgaat met de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

“Zoals de meeste sociale medianetwerken, verzamelt TikTok enorme en geavanceerde gegevens van zijn gebruikers”, zei Bennet. “In tegenstelling tot de meeste sociale medianetwerken, vormt TikTok een unieke zorg.”

“De enorme invloed van TikTok en de agressieve gegevensverzameling vormen een specifieke bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid vanwege de verplichtingen van het moederbedrijf onder de Chinese wet”, voegde Bennet eraan toe.

TikTok, dat meer dan 100 miljoen actieve gebruikers per maand in de VS heeft, krijgt steeds meer kritiek van staats- en federale functionarissen vanwege de vrees dat Amerikaanse gegevens in het bezit van de Chinese overheid zouden kunnen vallen.

In december verbood het Congres TikTok van alle apparaten die eigendom zijn van de federale overheid. De CEO van TikTok, Shou Zi Chew, zal naar verwachting in maart verschijnen voor de House Energy and Commerce Committee over de gegevensbeveiligingspraktijken van het bedrijf, zei de commissie maandag.

Meer dan de helft van de Amerikaanse staten heeft stappen ondernomen in de richting van een gedeeltelijk of volledig verbod op TikTok op overheidsapparaten.

De regering-Biden en TikTok schreven een voorlopige overeenkomst om de nationale veiligheidsproblemen van de app aan te pakken, maar er blijven obstakels in de onderhandelingen, meldde The New York Times in september.

TikTok zei dat het de gegevens van Amerikaanse gebruikers buiten China opslaat en nooit Amerikaanse berichten van het platform heeft verwijderd op verzoek van de Chinese overheid.

FOTO: senator Michael Bennet spreekt tijdens een hoorzitting van de financiële commissie van de Senaat in Washington, DC, 19 oktober 2021.

Senator Michael Bennet spreekt tijdens een hoorzitting van de financiële commissie van de Senaat in Washington, DC, 19 oktober 2021.

Bloomberg via Getty Images

In een verklaring in reactie op een verbod van Maryland Gov. Larry Hogan in december, vertelde TikTok aan ABC News: “We geloven dat de zorgen die deze beslissingen sturen grotendeels worden aangewakkerd door verkeerde informatie over ons bedrijf. We zijn blij om constructieve ontmoetingen te hebben met beleidsmakers van de staat. om onze privacy- en beveiligingspraktijken te bespreken.”

“We zijn teleurgesteld dat veel overheidsinstanties, kantoren en universiteiten TikTok niet langer kunnen gebruiken om gemeenschappen op te bouwen en contact te maken met kiezers”, voegde het bedrijf eraan toe.

Recente nieuwsberichten hebben de veiligheid van gebruikersgegevens in twijfel getrokken.

Buzzfeed meldde in juni dat in China gevestigde TikTok-technici toegang kregen tot intieme informatie over Amerikaanse gebruikers, zoals telefoonnummers. Forbes meldde in oktober dat ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, van plan was de app te gebruiken om toegang te krijgen tot informatie over sommige gebruikers.

De Trump-administratie probeerde TikTok in 2020 te verbieden en riep uiteindelijk ByteDance op om de app aan een Amerikaans bedrijf te verkopen. De verkoop heeft echter nooit plaatsgevonden.

In zijn brief van donderdag zei Bennet dat TikTok “een onaanvaardbare bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten”.

Bennet richtte zich rechtstreeks tot Cook en Pichai: “Gezien deze ernstige en groeiende zorgen, verzoek ik u TikTok onmiddellijk uit uw respectieve app-winkels te verwijderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in