Samenzweringstheorie die zich via TikTok verspreidt, beweert dat het bezoek van koningin Eisteddfod ‘satanisch ritueel’ was

0
92


//= do_shortcode(‘[in-content-square]’)?>

Een afbeelding uit de TikTok-complottheorie

Een professionele dienst die samenzwering ontmaskert, is gedwongen tussenbeide te komen nadat video’s verspreid over TikTok beweerden dat de inwijdingsceremonie van wijlen koningin in Gorsedd of the Bards van Eisteddfod een satanisch ritueel was.

Berichten op TikTok die laten zien dat koningin Elizabeth II in 1946 werd ingewijd als een ere-ovaal van de Gorsedd of the Bards in Wales, wordt ondertiteld als “Queen Elizabeth drudic initiation” en beweert dat ze vanaf de eerste dag een “Luciferiaan” was.

Poynter Institute’s interne fact-checker Politifact is nu gedwongen tussenbeide te komen om te zeggen dat de samenzweringstheorie over koningin Elizabeth die deelneemt aan een satanisch ritueel “vals” is.

Ze zeiden dat het bericht werd gemarkeerd als onderdeel van de inspanningen van Facebook om vals nieuws en verkeerde informatie op zijn nieuwsfeed te bestrijden.

“Foto’s tonen een jonge koningin Elizabeth II die deelneemt aan een cultureel festival in Wales, niet aan een Luciferiaanse ritus”, zeiden ze.

“Ze was een christen en de hoogste gouverneur van de Church of England.”

Vorig jaar, voor de dood van de koningin, deed een soortgelijke samenzweringstheorie de ronde op sociale media en deelde een foto die volgens hen een druïdische hogepriesteres toont die de Britse koningin Elizabeth II voorbereidt op haar kroning. Het bijschrift suggereerde ten onrechte dat de koninklijke familie had geprobeerd het beeld te censureren.

Berichten op sociale media beweerden: “Koningin Elizabeth vlak voor haar kroning werd geleid door een druïdische hogepriesteres ter voorbereiding op haar troonsbestijging, dit is een zeer zeldzame foto die het huis van Windsor heeft geprobeerd af te keuren.”

Reuters controleerde de bewering destijds en ontdekte dat deze “deels onwaar” was.

‘Schaamte’

De toenmalige prinses werd in 1946 benoemd tot erebard bij de National Eisteddfod of Wales in Mountain Ash, voordat ze terugkeerde als koningin naar de 1960 Eisteddfod in Cardiff met prins Philip, prinses Anne en de nu koning Charles.

Een foto van deze ceremonie in 1946 wordt publiekelijk tentoongesteld als onderdeel van de Royal Collection of art die eigendom is van de Britse koninklijke familie. Een video van de ceremonie, gepubliceerd door British Pathe, is hier te zien. Haar bardische naam was “Elisabeth o Windsor”.

De huidige aartsdruïde van de Gorsedd, Myrddin ap Dafydd, suggereerde in 2019 dat de koningin geen lid meer was omdat de regels waren veranderd, zodat de Gorsedd een middel was om mensen te eren voor hun bijdrage aan de Welshe taalcultuur.

“Er was een tijd dat velen in Wales dachten dat de koninklijke familie Welshness promootte, maar we weten inmiddels dat dit niet werkt”, zei hij.

“Volgens de advocaat van de Orsedd excommuniceerde ze zichzelf in 2006 toen duidelijk werd dat je Welsh moest spreken om lid te worden van de Orsedd.”

De voormalige minister van Wales, Clwyd West-parlementslid David Jones viel destijds zijn opmerkingen aan.

“Het moet voor de voorgangers van meneer ap Dafydd volkomen duidelijk zijn geweest dat de koningin geen Welsh-spreker was toen ze haar in 1946 als ovaal eerden”, zei hij. “Ze herkenden haar ongetwijfeld verstandig als een verenigende nationale figuur die boven de politiek staat.

“Vervolgens zorgde ze ervoor dat de prins van Wales naar een universiteit in Wales ging en de Welshe taal leerde kennen.

“Het is een schande dat de heer ap Dafydd nu de leiding heeft over wat veel lijkt op een onnodige politieke zet, die de duizenden mensen die de Eisteddfod bijwonen, zal teleurstellen als een vreugdevol cultureel evenement dat mensen samenbrengt in plaats van verdeelt.

“Het is interessant op te merken dat Hare Majesteit ook beschermvrouwe is van An Comunn Gàidhealach, die de Scottish Royal National Mòd organiseert, het Gaelic equivalent van de Eisteddfod, ondanks het feit dat ze de Gaelic taal niet spreekt.”


Steun onze natie vandaag nog

Voor de prijs van een kopje koffie een maand kunt u ons helpen een onafhankelijke, non-profit, nationale nieuwsdienst voor de bevolking van Wales te creëren, door de inwoners van Wales.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in