Rustig stoppen – de werktrend die TikTok . overneemt

0
115


De werkplek heeft tijdens de Covid-19-pandemie veel veranderingen ondergaan, waaronder het werken op afstand, waardoor kantoren leeg kwamen te staan ​​en mensen gedwongen werden om thuis te werken tijdens lockdowns.

Het heeft ook geleid tot veranderingen in de houding ten opzichte van werk, wat leidde tot trends als het ‘grote ontslag’ en meer recentelijk het ‘rustig stoppen’.

Rustig stoppen betekent niet echt stoppen. Werknemers ‘stoppen’ gaan boven en buiten. Ze loggen stipt om 17.00 uur uit, doen alleen toegewezen taken en weigeren extra onbetaald werk te doen.

Het wordt beschouwd als een reactie op de druktecultuur en burn-out, en hoewel veel mensen niet in de positie waren om hun baan op te zeggen, hebben ze hun relatie met werk opnieuw beoordeeld en in plaats daarvan besloten stilletjes te ‘stoppen’.

Stille opgevers vonden hun stem en miljoenen volgers op TikTok.

In de VS heeft TikToker Sarai Marie, die video’s plaatst onder @saraisthreads, veel views, likes en volgers verzameld.

In een van haar schetsen overhandigt haar baas ‘Susan’ dossiers aan personeelslid ‘Veronica’ met het verzoek het werk voor het einde van de dag af te hebben. Veronica antwoordt: “Het is 2022. We handelen ons loon, dus geef ons geen extra werk”.

De sketch eindigt met Veronica die deelneemt aan een Zoom-vergadering om 16.59 uur en als de klok 17.00 uur slaat, sluit ze haar laptop en gaat naar huis.

De social media post is 10,4 miljoen keer bekeken.

In een andere sketch vraagt ​​Susan iedereen om 30 minuten eerder naar het werk te komen “om te settelen”. Veronica antwoordt: “Zodra het Amerikaanse bedrijfsleven niet langer giftig is, kom ik voor mijn dienst binnen en begin ik vroeg.”

Voor anderen is het geen optreden, ze loggen gewoon uit, verlaten het werk en plaatsen het op sociale media.

De stijging van stilletjes stoppen is gekoppeld aan een daling van de arbeidstevredenheid, maar is het een legitieme reactie of een riskante onderneming?

Advocaat Richard Grogan, gespecialiseerd in arbeidsrecht, heeft duizenden views en volgers op TikTok verzameld door vragen te beantwoorden en de rechten van mensen op de werkplek uit te leggen.

“Ik zou het niet aanraden als je carrière wilt maken bij een organisatie of wilt promoveren”, zei Grogan.

Hij zei dat een contract normaal gesproken een bepaling bevat dat werknemers van tijd tot tijd overwerken “dus het is niet alleen een kwestie van 9 tot 5, de werkgever kan, volgens het contract, willen dat je extra doet”.

“Dus de beslissing nemen dat ik gewoon van 9 tot 5 ga werken en de pen neerleg en naar huis ga, is er een die waarschijnlijk tot veel problemen zal leiden, als ik het zo mag zeggen.”

Síobhra Rush, partner en hoofd van het kantoor van Lewis Silkin in Dublin, zei dat het absolute minimum doen en het op een wrokkige manier doen, niet noodzakelijkerwijs betekent dat mensen zich voldaan zullen voelen in hun werk, en ze zei dat het suggereert dat ze gewoon op de verkeerde baan.

“Ik denk ook dat werknemers hier heel voorzichtig mee moeten zijn, want als ze niet presteren volgens de normen die door hun werkgever worden vereist, zouden ze met recht prestatiegericht moeten worden beheerd als ze niet aan het begin komen”, zei ze. .

“Ze kunnen te maken krijgen met een proces van prestatiebeheer, en ik veronderstel dat we op dit gebied een toename zien met hybride werken en mensen die op afstand moeten worden beheerd.”

Mevrouw Rush zei dat rustig stoppen iets is om naar te kijken, “vooral voor arbeidsrechtadvocaten”.

De heer Grogan zei dat het stille stoppen-fenomeen “me vertelt dat er veel afstand is tussen werkgevers en werknemers en dat die scheiding steeds erger wordt”.

Hij zei dat werkgevers werknemers wel op de hoogte moeten stellen als ze overuren moeten maken, “maar als je toch stipt om 17.00 uur vertrekt, dan moet de werkgever het weten”.

“Als je met iemand samenwerkt, moet je op zijn minst de beleefdheid hebben om het ze te vertellen,” zei hij.

“Ik zeg niet dat een werknemer tot 17.30 of 18.00 uur moet blijven, de werknemer moet zijn dag zo organiseren dat mensen weten dat ze om 17.00 uur vertrekken.”

“Gewoon de laptop sluiten en naar huis gaan, dat is niet de juiste manier om met iemand om te gaan.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in