Rechter verwerpt rechtszaak wegens dood door TikTok veroorzaakt

0
12


Een federale rechter in Pennsylvania heeft een rechtszaak tegen TikTok afgewezen die beweerde dat het socialemediaplatform verantwoordelijk was voor de “Blackout Challenge”-dood van de 10-jarige Nylah Anderson.


Op woensdag oordeelde rechter Paul Diamond dat TikTok en zijn moederbedrijf ByteDance werden beschermd tegen het publiceren van inhoud van derden door sectie 230 van de Communications Decency Act, volgens de uitspraak verkregen door Bloomberg Law en andere verkooppunten.


“Beklaagden hebben de uitdaging niet gecreëerd, maar hebben deze direct beschikbaar gemaakt op hun site”, schreef Diamond in een memorandum. “Het algoritme van beklaagden was een manier om de Uitdaging onder de aandacht te brengen van degenen die er waarschijnlijk het meest in geïnteresseerd zijn. Door zo het werk van anderen te promoten, hebben beklaagden dat werk gepubliceerd – precies de activiteit die sectie 230 beschermt tegen aansprakelijkheid.”


Hij concludeerde: “De wijsheid van het verlenen van een dergelijke immuniteit is iets dat op de juiste manier wordt opgepakt door het Congres, niet door de rechtbanken.”


Jeffrey Goodman, een advocaat van de moeder van het meisje, Tawainna Anderson, vertelde Reuters dat de familie “zal blijven vechten om sociale media veilig te maken, zodat geen enkel ander kind wordt gedood door het roekeloze gedrag van de sociale-media-industrie.”


TikTok reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van PEOPLE om commentaar op de uitspraak.
In de rechtszaak die de familie in mei aanspande, zei Tawainna Anderson dat ze Nylah op 7 december 2021 bewusteloos in haar kast in hun huis had gevonden, nadat het meisje naar verluidt een handtasriem had gebruikt om zichzelf te stikken. De uitdaging daagt deelnemers uit om hun adem in te houden totdat ze flauwvallen door een gebrek aan zuurstof.


Nylah werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, maar stierf vijf dagen later aan haar verwondingen, volgens de rechtszaak, die werd ingediend bij de Amerikaanse rechtbank voor het oostelijke district van Pennsylvania.
De “Blackout Challenge” – ook wel de “Choking Challenge” of “Pass-Out Challenge” genoemd – dateert van vóór de meeste moderne sociale netwerksites en gaat terug tot ten minste 2008, toen 82 jongeren stierven als gevolg van de spel, volgens de Centers for Disease Control.


In 2021 stierven naar verluidt ten minste drie andere kinderen – Joshua Haileyesus, 12, en Robert Craig, 10, en LaTerius Smith Jr., 9 – na een poging tot het spel.


Een zoekopdracht naar “Blackout Challenge” op TikTok leidt gebruikers nu om naar een pagina die de gevaarlijke aard van sommige online uitdagingen benadrukt, aldus NBC News.


Mis nooit meer een verhaal — meld u aan voor PEOPLE’s gratis dagelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het beste van wat PEOPLE te bieden heeft, van sappig nieuws over beroemdheden tot boeiende human interest-verhalen.


In mei vertelde een vertegenwoordiger van TikTok PEOPLE dat het bedrijf “waakzaam” blijft voor onveilige inhoud die gebruikers zien.


“Deze verontrustende ‘uitdaging’, die mensen lijken te leren van andere bronnen dan TikTok, dateert al lang van vóór ons platform en is nooit een TikTok-trend geweest”, aldus een woordvoerder. “We blijven waakzaam in ons streven naar gebruikersveiligheid en zouden gerelateerde inhoud onmiddellijk verwijderen als deze wordt gevonden.”


Ze vervolgden: “Onze innige deelneming gaat uit naar de familie voor hun tragische verlies.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in