Rechter verwerpt rechtszaak moeder tegen TikTok vanwege fatale ‘Blackout Challenge’

0
73


Een federale rechter verwierp de rechtszaak van een moeder uit Pennsylvania tegen TikTok voor het verspreiden van de ‘black-out challenge’, daarbij verwijzend naar een federale wet die het socialemediabedrijf afschermde van verantwoordelijkheid met betrekking tot de dood van haar 10-jarige dochter.

De moeder, Tawainna Anderson, klaagde TikTok in mei aan en beschuldigde de app van het herhaaldelijk pushen van gevaarlijke uitdagingsvideo’s naar haar dochter, Nylah Anderson.

Ze beweerde dat TikTok Nylah in december aanmoedigde om de black-out-uitdaging te proberen, waarbij deelnemers zichzelf proberen te stikken totdat ze flauwvallen. Mevrouw Anderson beweerde dat ze haar dochter bewusteloos vond nadat ze de uitdaging had geprobeerd, volgens de rechtszaak. Nylah stierf vijf dagen later in een ziekenhuis.

De black-out challenge circuleerde vorig jaar op TikTok, een populaire korte video-app, maar het is niet nieuw. De stunt bestond al in 2008, toen tientallen kinderen, voornamelijk tienerjongens, stierven door te stikken na het spelen van wat toen ‘het verstikkingsspel’ werd genoemd, volgens een rapport van de Centers for Disease Control and Prevention.

Uit een onderzoek van de Wall Street Journal bleek dat TikTok maar één belangrijk stuk informatie nodig heeft om erachter te komen wat je wilt: de hoeveelheid tijd die je over een stuk inhoud blijft hangen. Elke seconde dat je aarzelt of opnieuw kijkt, volgt de app je. Foto-illustratie: Laura Kammermann/The Wall Street Journal

Rechter Paul S. Diamond van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het oostelijke district van Pennsylvania zei deze week dat, hoewel de omstandigheden van Nylah’s dood tragisch waren, TikTok niet aansprakelijk was voor het veroorzaken ervan.

De rechter zei dat het bedrijf werd beschermd door Sectie 230 van de Communications Decency Act van 1996, een federale wet die brede bescherming biedt aan technologiebedrijven die door gebruikers gegenereerde inhoud hosten.

De wet stelt TikTok vrij van verantwoordelijkheid voor inhoud die gebruikers op het platform publiceren, aldus de rechter. Het deed er niet toe, voegde hij eraan toe, dat het algoritme van TikTok uitdagingsvideo’s op haar feed verhoogde, omdat het algoritme ook werd beschermd door de federale wet.

“De wijsheid van het verlenen van een dergelijke immuniteit is iets dat goed is opgepakt door het Congres, niet door de rechtbanken”, schreef rechter Diamond toen hij de rechtszaak dinsdag verwierp.

TikTok, dat eigendom is van het in Peking gevestigde ByteDance Ltd., heeft donderdag niet onmiddellijk een verzoek om commentaar geretourneerd.

Jeffrey P. Goodman, een advocaat van de familie Anderson, zei dat hij geloofde dat de Communications Decency Act nooit bedoeld was om socialemediabedrijven gevaarlijke inhoud naar kinderen te laten sturen.

“De Andersons zullen blijven pleiten voor de bescherming van onze kinderen tegen een industrie die de jeugd uitbuit in naam van winst”, zei de heer Goodman.

Sinds TikTok in 2018 in de VS werd gelanceerd, hebben gebruikers zich verwonderd over het precieze maar geheime algoritme van de app, dat vaak video’s levert die zijn afgestemd op hun diepste gedachten en angsten.

TikTok is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Vooral jongere mensen zijn aangetrokken tot het korte videoformaat van de app en zijn gemigreerd van concurrenten zoals Facebook. Het is een bestemming geworden voor gebruikers die op zoek zijn naar dansvideo’s en stunts, zoals de blackout-uitdaging.

Maar het bedrijf heeft ook kritiek gekregen op zijn algoritmen die video’s over seks, drugs en eetstoornissen naar minderjarigen hebben gepusht, blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal.

Mevrouw Anderson is niet de enige ouder die TikTok aanklaagt voor het tonen van uitdagingsvideo’s aan kinderen.

In juni hebben de ouders van twee meisjes een proces wegens dood door schuld aangespannen tegen TikTok, waarbij ze de app de schuld gaven van het motiveren van hun kinderen om de black-out challenge te proberen.

De rechtszaak, ingediend bij het Superior Court in Los Angeles County, loopt nog.

Schrijf naar Alyssa Lukpat op alyssa.lukpat@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in