Rechter keurt TikTok-schikking van $ 92 miljoen goed, waarbij eisers uit Illinois het grootste aandeel ontvangen – NBC Chicago

0
199


Een federale rechter in Illinois heeft de definitieve goedkeuring verleend voor een class-action schikking van $ 92 miljoen tussen het socialemedianetwerk TikTok en gebruikers van het platform, waarbij de inwoners van Illinois het grootste deel van de uitbetaling zullen ontvangen.

Volgens een persbericht werd de rechtszaak aangespannen wegens beweringen dat de app voor het delen van video zowel de federale wet als de biometrische informatieprivacywet van Illinois schond, waarbij de site naar verluidt biometrische gegevens van gebruikers verzamelde en deze vervolgens openbaarde aan externe bedrijven zonder de toestemming van de betrokkenen.

“In deze class action-aanklacht beweerden we dat TikTok’s technologische verfijning hen in staat stelde miljarden gebruikersattributen te verzamelen, variërend van oogkleur tot gezichtsuitdrukkingen en fysieke gebaren van mensen en die gegevens te gebruiken zonder openbaarmaking aan de consumenten.”

Door de schikking wordt een fonds van $ 92 miljoen gecreëerd dat onder de klasleden zal worden verdeeld. Dit is wat we weten over de schikkingsbetalingen.

Wie komt in aanmerking voor betalingen?

Volgens advocaten kwamen TikTok-gebruikers die video’s maakten vóór 30 september 2021 in aanmerking om deel uit te maken van de class-action-zaak.

Er werden twee afzonderlijke klassen van eisers gecreëerd, met een bestaande uit landelijke gebruikers en een tweede klasse bestaande uit uitsluitend in Illinois gevestigde gebruikers.

Kan ik nog steeds deelnemen aan de Class-Action Suit?

Volgens advocaten zijn de deadlines voor de rechtszaak al verstreken. Personen die een claimformulier wilden indienen om deel uit te maken van de class-action-zaak, moesten dit uiterlijk op 1 maart 2022 doen.

Individuen die zichzelf van de rechtszaak wilden uitsluiten, moesten dat voor 31 januari bekendmaken.

Hoe worden betalingen verdeeld?

Volgens het advocatenkantoor dat de rechtszaak heeft aangespannen, zullen de personen die een klacht hebben ingediend om deel uit te maken van de class-action-zaak elektronische betalingen ontvangen, tenzij ze hebben gekozen voor een alternatieve vorm van betaling.

Er is nog geen officiële datum voor betalingen bekend.

Waarom zitten inwoners van Illinois in een aparte klas?

De reden dat inwoners van Illinois deel uitmaakten van een aparte klasse in het pak, is vanwege de Illinois Biometrische Informatie Privacy Act, die strikte limieten oplegt aan de manier waarop bedrijven biometrische informatie kunnen gebruiken en delen.

Als gevolg van die wet zullen inwoners van Illinois die deel uitmaken van de class-action-zaak hetzelfde aandeel ontvangen als andere inwoners van de Verenigde Staten, maar zullen ze ook vijf extra aandelen per stuk ontvangen, waardoor hun uitbetaling effectief wordt verhoogd.

Het officiële aantal deelnemers aan de class-action-zaak is nog niet bekend gemaakt, en daarom is het niet bekend hoe hoog een schikkingsuitbetaling Illinois-inwoners kunnen verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in