Rapport geeft uiting aan bezorgdheid over ‘verkeerde informatie’ bij gebruik van TikTok Search

0
66


Volgens een recent rapport in The New York Times, worden gebruikers van Gen Z aangetrokken door TikTok via Google als hun primaire zoekmachine. Dit zou reden tot zorg kunnen zijn op basis van een nieuwe studie van de desinformatie-monitoringorganisatie NewsGuard, die “vond dat voor een steekproef van zoekopdrachten over prominente nieuwsonderwerpen, bijna 20 procent van de video’s die als zoekresultaten werden gepresenteerd, verkeerde informatie bevatten.”

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de top 20 zoekresultaten over 27 verschillende nieuwsonderwerpen. “Deze zoektermen bevatten neutrale zinnen, zoals “verkiezing 2022” en “mRNA-vaccin”, evenals zoekopdrachten die kunnen worden gebruikt om meer te weten te komen over controversiële nieuwsonderwerpen, zoals “6 januari FBI” en “Uvalde tx-samenzwering”, NewsGuard zei in een blogpost over het onderzoek met de titel “Pas op voor de ‘nieuwe Google:’ TikTok’s zoekmachine pompt giftige verkeerde informatie naar zijn jonge gebruikers.”

“Dit betekent dat voor zoekopdrachten over onderwerpen variërend van de Russische invasie van Oekraïne tot schietpartijen op scholen en COVID-vaccins, de gebruikers van TikTok consequent valse en misleidende beweringen krijgen”, voegde ze eraan toe.

Volgens de bevindingen van NewsGuard suggereerde Google zoektermen die “eenvoudiger” waren, waarbij hij de volgende voorbeelden aanhaalde dat “zoeken naar ‘covid-vaccin’ op Google leidde tot ‘inloop covid-vaccin’, ‘welk covid-vaccin het beste is’ en ’types van covid-vaccins.’ Geen van deze termen is door TikTok gesuggereerd.”

Ze voegden eraan toe dat TikTok “herhaaldelijk video’s met valse claims leverde in de eerste 20 resultaten, vaak binnen de eerste vijf. Ter vergelijking: Google leverde resultaten van hogere kwaliteit en minder polariserende resultaten, met veel minder verkeerde informatie.”

Met betrekking tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 en de aanval op het Amerikaanse Capitool van 6 januari 2021, leverden de resultaten “vaak valse en misleidende beweringen op in de topresultaten van TikTok, inclusief verwijzingen naar samenzweringstheorieën die door QAnon worden gepromoot”, aldus NewsGuard.

Zo zei het rapport, het eerste resultaat in een zoekopdracht naar de zin “Was de verkiezing van 2020 gestolen?” was een video van juli 2022 met de tekst “The Election Was Stolen!”

NewsGuard-onderzoek wees uit dat zelfs wanneer de zoekresultaten van TikTok weinig tot geen verkeerde informatie opleverden, de zoekresultaten vaak meer polariserend waren dan die van Google.

“Bijvoorbeeld, 12 van de top 20 zoekresultaten voor “2022 midterm” bevatten hyperpartijdige, linkse retoriek. Het bijschrift van een video die als zoekresultaat werd gepresenteerd, verwees naar de 2022-kandidaat van de Georgia Republikeinse Amerikaanse senaat Herschel Walker als een ‘groente’, terwijl een persoon in een andere video alle Republikeinen tot ‘moeder*uckers’ verklaarde.

In het geval van abortus ontdekte NewsGuard dat zoekopdrachten op TikTok “vaak valse en potentieel gevaarlijke resultaten opleverden”.

In juli van dit jaar publiceerde de organisatie een speciaal rapport waaruit bleek dat na de uitspraak van het Hooggerechtshof van 25 juni 2022, die het grondwettelijke recht op abortus afschafte, TikTok “vol stond met video’s over onveilige en onbewezen abortustechnieken, zoals het drinken van bijvoetthee en het consumeren van grote doses vitamine C.”

CNN meldt dat TikTok begin 2022 meer dan 102 miljoen video’s heeft verwijderd wegens schending van de richtlijnen, volgens het handhavingsrapport van de communityrichtlijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in