‘Racistische’ TikTok ‘boyfriend-haul’-trend vergeleken met slavenveilingen

0
207


Zorg ervoor dat u de beoordelingen leest voordat u deze verontrustende trend koopt.

Er is weer een andere wenkbrauw-verhogende TikTok-rage voor koppels opgedoken: deze keer is het de ‘vriendje’ – en het wordt als problematisch bestempeld door critici die de virale trend vergelijken met ‘slavernijveilingen’.

Contentmakers gebruiken de hashtag #boyfriendhaul, die meer dan 27 miljoen views heeft, om te pronken met hun schoonheid en hun beste ‘kenmerken’ te benadrukken.

Ondanks dat het voor de grap begon, nam de trend een wending toen de video’s als problematisch werden bestempeld, in plaats van liefdevol te pronken met belangrijke anderen. Door ze te vergelijken met ‘veilingblokken’ van slavernij – die tot in de 19e eeuw werden gebruikt om tot slaaf gemaakte individuen te verkopen, zeggen tegenstanders dat de zogenaamde ‘vriendjesjachten’ overeenkomsten vertonen met slavenveilingen vanwege de taal die over zwarte partners wordt gebruikt.

TikTok-gebruiker @sunshinelively plaatste een clip waarin ze de video van @cadyebs – die meer dan 286.000 volgers heeft op de app – aan de kaak stelt, waarin ze haar man ‘stoffig, muf en knapperig’ noemt en zei dat ze hem op ‘opruiming’ kreeg. ”

TikToker roept koppel uit in racistische video
TikToker @sunshinelly riep de #boyfriendhaul-video van een ander stel.
TikTok / @sunshinelly

Gebruiker @sunshinelively stopte daar ook niet en riep ook andere TikTokers uit – zoals gebruiker Zareefa Arije – die de termen ‘kruising’ en ‘raszuiver’ gebruikte om haar niet-blanke echtgenoot te beschrijven.

“De ene uithaal van een vriendje is de andere niet”, schreef ze op TikTok, gevolgd door de hashtag #racism.

“ ‘Ik heb hem in de aanbieding omdat hij een beetje doorgewinterd is’ Girl what??!!!!!!!” schreef een verbijsterde kijker, die de video citeerde, in de reacties.

“Het feit dat hij dit toestaat”, zei een ander.

Ondertussen zeiden anderen dat de trend “slechts een grap” was of niet hun probleem.

“Kan niet boos op haar zijn… hij stond daar en lachte,” zei een persoon. “Ik ben bang dat dit gewoon niet onze strijd is”, schreef een ander. “Het is een grap, kalmeer”, merkte iemand anders op.

Andere makers hebben zich ook tegen de trend uitgesproken, waarbij de meeste TikTokers reageerden op een clip van @haiandcrew, gerund door een maker genaamd Hailey. In de video – die een duet was van een andere gebruiker – prijst Hailey, die blank presenteert, haar shirtloze zwarte vriend en zegt dat ze hem “kocht” toen hij eindelijk “op de markt” was.

TikToker reageert op racistische video
Andere gebruikers reageerden op de afschuwelijke racistische taal die werd gebruikt in sommige van de ‘uithalen’.
TikTok / oneyatootuff

Sinds het ontvangen van flack online, is het profiel van de gebruiker ingesteld op privé, maar het beeldmateriaal leeft voort in de vorm van Duets.

“GEKOCHT!? Uhhhhhh’, bekritiseerde een gebruiker.

“Get Out-vibes geven”, grapte iemand anders die de clip vergeleek met de veelgeprezen film uit 2017.

Maker Zareefa Arije heeft zich sindsdien verontschuldigd voor haar eigen clip, waarin ze haar man omschreef als ‘chocolade’ en ‘raszuiver’.

Veilingblok
De TikToker vergeleek de uithaal van vriendjes met het veilingblok, waarop tot in de 19e eeuw slaven werden verkocht.
TikTok / @sunshinelly

“Ik ben zo teleurgesteld in mezelf omdat ik niet genoeg ben opgeleid in slavenhandel en slavenveilingen en slavenfokkerij”, zei ze in de video. “Het was nooit, nooit mijn bedoeling om die situatie zo luchtig te maken of uit te lachen.”

Na het lezen van opmerkingen en het doen van haar eigen onderzoek, zei ze dat ze niet kon geloven dat ze het ooit op internet had gezet.

‘Ik kan niet geloven dat ik over iets heb gesproken waar ik niets vanaf wist,’ vervolgde ze. “Het is totaal onaanvaardbaar.”

“Je kunt haar verontschuldiging accepteren of niet, daar ben ik niet in geïnvesteerd”, schreef @sunshinelively als reactie. “Dit is gewoon een nieuw bewijs dat de volledige zwarte geschiedenis moet worden onderwezen.”

Model Iskra Lawrence, die 1,2 miljoen volgers heeft, sprong ook op de TikTok-trend, maar koos de kant van het standpunt van @sunshinelively. In haar ‘antiracistische editie’ trekt ze haar partner, die zwart is, mee in de video, die was voorzien van de hashtags #dontdoit en #dobetter.

‘Ik kwam op het idee om je te vertellen dat je onderzoek moet doen, en als je met een zwarte man uitgaat, is het jouw verantwoordelijkheid om de geschiedenis en het trauma van de slavernij te begrijpen’, zegt ze terwijl ze in de camera leunt.

Niet iedereen hekelde de trend echter, waarbij sommige gebruikers vroegen of het alleen acceptabel was voor mensen met blanke partners om een ​​#boyfriendhaul te doen – waarop mensen volmondig “ja” reageerden.

Een van die video’s die geen online flack kreeg, was van gebruiker @olivia.antongiovanni.

“Ik zag het voor het eerst toen ik 13 was, en toen ik 14 was, was ik er uiteindelijk van overtuigd om het te kopen, dus het is eigenlijk 10 jaar oud”, zegt ze over haar vriend in een clip met 1,7 miljoen views. “Er is wat slijtage geweest, maar eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat het in de loop der jaren beter is geworden.”

Contentmaker doet mee aan trend
De beruchte TikTok-trend voor het ophalen van vriendjes nam een ​​wending, ondanks dat het allemaal voor de grap begon.
TikTok / @olivia.antongiovanni
Meisje pronkt met de spieren van vriendje
Deze TikToker pronkt met de spieren van haar vriend en beschrijft hem als een “atletische” bouw.
TikTok / @olivia.antongiovanni

Ze zegt dat haar vriend – die geweldig is als “je op zoek bent naar iets voor de lange termijn” – atletisch is, dus “het heeft echt coole trekken”, en gebaren naar zijn beenspieren terwijl ze hem in een cirkel ronddraaide.

“Het leuke aan deze is dat hij alles schoonmaakt, liefdesbrieven schrijft en dates plant”, grapt ze. “Het enige wat ik zou zeggen is dat hij niet zo goed kan koken, dus als je daar naar op zoek bent, zou ik een ander model nemen.”

“Hij staat daar gewoon blij om daar zo grappig te zijn en dat hij alleen maar lacht is zo schattig”, schreef een geamuseerde commentator. “Heb je dat op Amazon?” grapte iemand anders.

Maar voor TikToker @sunshinelively is de “boyfriend-haul”-trend geen lachertje, en verdubbelt het feit dat de video’s onaanvaardbaar zijn gezien de geschiedenis van mensenhandel.

“Het maakt niet uit of een persoon het goed vindt, het gaat niet om het individu”, legt ze uit in een vervolgclip. “Als je licht maakt over iets waar mijn mensen doorheen zijn gegaan… dan ga ik je daarop controleren.”

‘Het kan me niet schelen hoe zwart je naast je bent. Het maakt me niet uit of je zwarte schoonmoeder zei dat het oké was. Het kan me niet schelen of je zwarte kleinkinderen zeiden dat het oké was,’ vervolgt ze. “Het is niet oke.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in