Publieke reacties op de dood van prinses Diana gaan 25 jaar viraal op TikTok

0
119


Een verzameling videoclips waarop het Britse publiek rouwt om de dood van prinses Diana is viraal gegaan op sociale media.

De video, geüpload naar TikTok door gebruiker muhammaddaffa5430, is meer dan een half miljoen keer bekeken en heeft meer dan 100.000 likes gekregen sinds het werd gepost.

De clips gingen viraal toen woensdag de 25ste verjaardag van de dood van prinses Diana werd gevierd. De prinses stierf als gevolg van verwondingen opgelopen bij een auto-ongeluk met hoge snelheid tijdens een reis door Parijs met vriend Dodi Fayed in de vroege uren van 31 augustus 1997.

De clips in de virale video tonen leden van het publiek in de onmiddellijke nasleep van Diana’s dood, een periode die Groot-Brittannië en de wereld op zijn kop zette en een belangrijke tijd markeerde voor de voortzetting van de Britse monarchie.

Een aantal scènes in de video tonen rouwenden die openlijk huilen in de straten van Londen, evenals bloemenhuldes die zijn achtergelaten buiten het huis van de koninklijke familie dat al vijftien jaar lang, Kensington Palace, staat.

Bloemenhuldes speelden een belangrijke rol in het publieke respect voor de prinses. Behalve dat er grote hoeveelheden buiten Kensington Palace werden gelegd, werden er ook eerbetonen achtergelaten bij Buckingham Palace, Balmoral Castle en het ouderlijk huis van Diana, Althorp House.

Doodsreactie prinses Diana van Brits publiek
Prinses Diana (inzet) gefotografeerd in Washington, 17 juni 1997. En leden van het publiek gefotografeerd tijdens de begrafenis van de prinses, 6 september 1997. Een video met de publieke reactie op de dood van prinses Diana is viraal gegaan op TikTok.
Tim Graham Fotobibliotheek via Getty Images/STR/AFP via Getty Images

De virale video is online geprezen met commentatoren die 25 jaar later hun eigen eerbetoon aan de prinses uitten.

“De liefde van mensen voor de prinses zal nooit vervagen”, luidt het bijschrift van de video.

“Rust in liefde, mooie ziel”, postte een gebruiker, terwijl een ander eraan toevoegde: “Rust in vrede prinses.”

Een andere reeks clips die in de video worden gebruikt, toont gebeurtenissen van de dag van Diana’s begrafenis in Westminster Abbey op 6 september 1997.

Na het auto-ongeluk en de daaropvolgende dood van de prinses in Parijs, werd haar lichaam teruggevlogen naar Groot-Brittannië in een van de privévliegtuigen van koningin Elizabeth II met prins Charles als escorte.

Diana’s lichaam lag tot de avond van 5 september in de koninklijke kapel in St James’s Palace. Daarna werd ze naar haar appartement in Kensington Palace gebracht, waar de begrafenisstoet de volgende dag vertrok.

De begrafenis werd bekeken door een wereldwijd publiek van naar schatting ongeveer 2,5 miljard mensen en er was een speciaal optreden van de goede vriend van de koninklijke familie, Elton John, die de tekst van zijn beroemde lied “Candle in the Wind” ter ere van haar herschreef.

Toen Diana’s kist Buckingham Palace passeerde op weg naar Westminster Abbey, stonden leden van de koninklijke familie, waaronder de koningin, in het zwart gekleed voor de paleispoorten. Toen de stoet de koningin bereikte, verraste ze de toeschouwers door als teken van respect haar hoofd diep voor de prinses te buigen, wat werd gevolgd door andere leden van de familie.

De video bevat ook scènes die de laatste reis tonen die Diana’s kist maakte van Londen naar haar ouderlijk huis op het platteland van Northamptonshire, Althorp. Hier wordt de prinses begraven op een eiland in een siermeer.

Op de reis van de abdij naar Althorp stonden de toeschouwers langs de hele route en auto’s geparkeerd aan de kant van de snelweg toen de kist passeerde, waarbij de lijkwagen met tussenpozen moest stoppen om de bloemen te verwijderen die uit de voorruit werden gegooid.

Doodskist en begrafenisstoet van prinses Diana
Doodskist van prinses Diana gefotografeerd in Westminster Abbey, 6 september 1997. De prinses werd van de abdij naar haar ouderlijk huis, Althorp House, gebracht waar ze werd begraven.
Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Zo’n 25 jaar na haar dood op 36-jarige leeftijd blijft Diana een enorm populaire wereldwijde figuur. Ze stond bovenaan een lijst van meest gunstig bekeken Britse royals in de VS in een recente peiling van YouGov America.

De video komt als de laatste in een golf van Diana-gerelateerde inhoud die het afgelopen jaar naar TikTok is geüpload en ziet haar nalatenschap groeien en betrokken raken bij een groot aantal gebruikers die na haar dood zijn geboren.

Statista-gegevens voor 2021 toonden aan dat 47,4 procent van de 48 miljoen gebruikers van de app jonger was dan 30 jaar, met 25 procent tussen 10 en 19 jaar.

Hoewel er geen formele plannen zijn voor leden van de koninklijke familie om de 25ste verjaardag van Diana’s dood te vieren, hebben haar beide zonen, William en Harry, het hele jaar door hulde gebracht aan hun moeder.

Meest recentelijk tijdens een polo-evenement in Aspen, Colorado op 25 augustus, zei Harry dat hij wilde dat de dag vol ‘herinneringen’ zou zijn.

“Volgende week is het 25 jaar geleden dat mijn moeder stierf, en ze zal zeker nooit worden vergeten”, zei hij. “Ik wil dat het een dag wordt vol herinneringen aan haar ongelooflijke werk en liefde voor de manier waarop ze het deed. Ik wil dat het een dag wordt om de geest van mijn moeder te delen met mijn familie, met mijn kinderen, van wie ik zou willen dat ze dat konden. heb haar ontmoet.”

Diana’s eigen familie, de Spencers, hebben hulde gebracht aan de prinses door een vlag halfstok boven Althorp House te hangen.

Bekijk voor meer koninklijk nieuws en commentaar de podcast The Royal Report van Newsweek:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in