Professor uit Idaho klaagt Houston TikTok-maker aan wegens video’s over moorden

0
12


Een Houston TikToker die beweert misdaden op te lossen door middel van Tarot-lezingen, wordt geconfronteerd met een rechtszaak wegens smaad van een professor uit Idaho die zegt dat de “vermeende internetspeurder” haar ten onrechte in verband brengt met de moord op vier studenten van de Universiteit van Idaho.

Op 13 november werden vier studenten van de Universiteit van Idaho vermoord in Moskou, Idaho. De politie meldde geen verdachten voor de moorden tot vrijdag, toen arrestatiepapieren ingediend bij de Monroe County Court onthulden dat Bryan Christopher Kohberger, 28, wachtte op uitlevering aan Idaho op basis van een bevel tot moord met voorbedachten rade, volgens de Associated Press.

De TikToker, Ashley Guillard (@asheyisinthebookoflife), begon eind november met het plaatsen van video’s waarin ze zichzelf opnam terwijl ze over de moorden praatte. Guillard beweerde dat professor Rebecca Scofield van de Universiteit van Idaho erbij betrokken was, en beweerde dat haar “innerlijke geest” haar dat had verteld.

Volgens de rechtszaak die de professor in Idaho heeft aangespannen, “verklaren twee van de TikToks direct en ten onrechte dat professor Scofield de executie van de vier studenten heeft bevolen. Drie van de TikToks suggereerden ofwel ten onrechte of verklaarden rechtstreeks dat professor Scofield een relatie had gehad met een van de vermoorde studenten.”

Guillard gebruikte de foto van Scofield zonder toestemming van de professor en plaatste ook aanvullende video’s die volgens de advocaten van Scofield ten onrechte beweren dat Scofield betrokken was bij de moorden.

De politie van Moskou heeft op 27 december erkend dat het op de hoogte is van Guillard’s TikToks. Maar onderzoekers beweerden dat ze “niet geloven dat de vrouwelijke universitair hoofddocent en voorzitter van de geschiedenisafdeling van de Universiteit van Idaho die een TikTok-gebruiker aanklaagt wegens laster, betrokken is bij deze misdaad.”

Guillard is voorbij TikToks gekomen waarin ze tarotkaarten raadpleegde en lezingen deed waarvan ze beweerde dat ze haar zouden helpen informatie over moorden of sterfgevallen in het nieuws te krijgen. Ze heeft meer dan 111.000 volgers op de sociale mediasite.

In een verklaring aan de Houston Chronicle, kort voordat een verdachte in de zaak werd geïdentificeerd, schreef Guillard dat “de rechtszaak die Rebecca Scofield en haar team van advocaten tegen mij hebben aangespannen vals, lasterlijk, frivool en meineed is”, eraan toevoegend dat ze ernaar uitkijkt om het bewijs dat ze beweert te hebben verzameld met betrekking tot de zaak.

De advocaten van Scofield zeggen dat de professor geen van de studenten kende die betrokken waren bij de moorden op de Universiteit van Idaho, en dat die studenten ook geen van haar lessen volgden. Ze zeggen ook dat Scofield niet in Moskou, Idaho, was ten tijde van de moorden en niets wist van wat er die dag in of rond de stad gebeurde.

“Professor Scofield heeft tot twee keer toe brieven gestuurd naar mevr. Guillard, maar mevr. Guillard is doorgegaan met het afleggen van valse verklaringen”, zegt Elijah Watkins, een advocaat die Scofield vertegenwoordigt. “Zo werd deze rechtszaak noodzakelijk om de veiligheid van professor Scofield en haar reputatie te beschermen.”

De vier studenten die dood werden aangetroffen in een residentie buiten de campus, werden op 14 november geïdentificeerd als Ethan Chapin, 20; Madison Mogen, 21; Xana Kernodle, 20; en Kaylee Gonçalves, 21.

De studenten werden naar verluidt doodgestoken nadat twee van hen op 13 november thuiskwamen uit een bar.

Kohberger werd vrijdagochtend vroeg gearresteerd door de Pennsylvania State Police in een huis in Chestnuthill Township, aldus de autoriteiten. Latah County, Idaho, zei aanklager Bill Thompson dat onderzoekers geloven dat Kohberger inbrak in het huis van de studenten “met de bedoeling een moord te plegen”.

Kohberger wordt vastgehouden in Pennsylvania en zal vastgehouden worden in Idaho zodra hij is teruggekeerd, zei Thompson, en de beëdigde verklaring voor vier beschuldigingen van moord met voorbedachten rade in Idaho zal verzegeld blijven totdat hij wordt teruggestuurd. Hij wordt ook beschuldigd van inbraak in Idaho, zei Thompson. Dinsdag staat een uitleveringshoorzitting op het programma.

Kohberger is een promovendus bij het Department of Criminal Justice and Criminology aan de Washington State University, een klein eindje rijden over de staatsgrens van de University of Idaho.

Bijdragen: Associated Press

ryan.nickerson@chron.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in