‘Pro-pesten’-trend op TikTok: ‘Pure Evil’

0
13


Een spervuur ​​aan video’s heeft laten zien hoe voormalige pestkoppen pronken met hoe “gemeen” en “slecht” ze op school waren, maar sommige kijkers zijn niet geamuseerd.

De TikTok-trend laat gebruikers hun huidige gezicht zien voordat ze foto’s van hun jongere zelf knippen, op de melodie van “SLAUGHTER HOUSE” van Phonkha en zecki. Verschillende video’s zijn viraal gegaan.

In een clip met 11,4 miljoen views zei een vrouw dat ze ‘nu misschien als een bitch eruitziet’, maar toen het scherm naar een jongere foto flitste, beschreef ze haar jeugdzelf als ‘PUUR kwaad’.

Een andere vrouw vergaarde 3,5 miljoen views op een soortgelijke video. “Ik zie er nu misschien ‘gemeen’ uit, maar ze was letterlijk slecht”, zei ze bij een actuele video, gevolgd door een oudere clip.

De video’s hebben een gevoelige snaar geraakt bij andere TikTok-gebruikers, die de trend bestempelden als ‘pro-pesten’.

Achtste klassers luisteren naar lezing over cyberpesten
Hier luisteren leerlingen van groep acht naar een politielezing over cyberpesten op de Scofield Magnet Middle School op 24 oktober 2022 in Stamford, Connecticut. Een spervuur ​​​​van video’s heeft voormalige pestkoppen getoond die pronken met hoe “gemeen” en “slecht” ze waren op school, maar sommige kijkers zijn niet geamuseerd.
John Moore / Staff/Getty Images Noord-Amerika

Pesten blijft een alomtegenwoordig element van het schoolleven.

In 2019 meldde ongeveer 22 procent van de studenten tussen 12 en 18 jaar dat ze op school werden gepest, volgens het National Center for Education Statistics. Sms’en, apps voor sociale media en gamingplatforms hebben de kansen op slachtofferschap vergroot: 16 procent van de middelbare scholieren meldde dat ze in 2019 cyberpesten waren.

Helen, een blogger in Los Angeles, vroeg zich af waarom mensen op de middelbare school ‘opschepten’ over gemeen zijn.

“Ja, ik herinner het me,” zei ze, terwijl ze een foto van zichzelf deelde uit een tijd dat ze het slachtoffer werd van pestkoppen.

“Zovelen van ons moesten onszelf gewelddadig haten”, voegde ze eraan toe in een commentaar.

De impact kan langdurig en ernstig zijn.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat gepeste jongeren een hoger risico hebben op het ontwikkelen van suïcidaliteit, wat kan worden verergerd door een negatief zelfbeeld, depressie, angst, eenzaamheid en gevoelens van hulpeloosheid. Zelfs omstanders die getuige zijn van pesten, kunnen volgens een onderzoek uit 2020 in de Cureus Journal of Medical Science.

Een andere TikToker, Hollie genaamd, noemde de trend “verachtelijk” en bekritiseerde voormalige pestkoppen in een video met 2,2 miljoen views.

“Een volwassen man van in de dertig vertelde me dat hij nooit het vertrouwen zou kunnen hebben om een ​​bril zoals de mijne te dragen, omdat het niet-genezen tiener-zelf van hem nerveus zou worden dat hij opnieuw gepest zou worden, zoals hij op de middelbare school gepest was,” zei Hollie.

Ze vervolgde: “Waarom zijn jullie allemaal trots op het veroorzaken van dat soort blijvende schade aan mensen? Ik zou me eeuwig schamen en er nooit iets over posten zodat de hele wereld zou weten wat voor soort persoon ik was.”

Nieuwsweek contact opgenomen met de National Association of People Against Bullying (NAPAB) voor commentaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in