pop rulebreaker wiens tweetalige anthems TikTok stormenderhand veroveren

0
108


BIn maart ging Lana Lubany’s moeder viraal. In een video die op TikTok werd geplaatst, werd de in het VK wonende, Palestijns-Amerikaanse artieste haar moeder ‘THE SNAKE’ zien spelen, het eerste nummer dat Lubany ooit in zowel het Arabisch als het Engels had gezongen. Terwijl het broeierige alt-popnummer zich afspeelde in de clip, verklaarde haar opgetogen moeder: “Eindelijk! Zie je? Het is van een heel ander niveau.”

Lubany’s fans lijken het erover eens te zijn: ‘THE SNAKE’ heeft sindsdien bijna zeven miljoen Spotify-streams verzameld, terwijl honderden TikTok-video’s zijn voorzien van een soundtrack bij het deuntje. Het succes van de single – en dat van het in juli verschenen vervolg, het zinderende ‘VERKOCHT’ – heeft de buzz rond Lubany alleen maar verder vergroot. Hoewel het nog steeds een onafhankelijke artiest is, wordt Lubany nu beheerd door Beatnik Creative (thuisbasis van Arlo Parks en Miso Extra) en bouwt het een solide community van fans op. Denk dat een moeder het echt het beste weet.

Lubany groeide op in Palestina en was altijd omringd door muziek. Ze schreef liedjes vanaf haar elfde en was ook lid van een vredekoor dat haar zag optreden voor politici, waaronder de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. In 2017 verhuisde ze naar het Verenigd Koninkrijk om muziek te studeren aan de universiteit, voordat ze zich later in Londen vestigde. “Ik heb het gevoel dat er een toekomst is voor iemand als ik”, legt ze uit over haar verblijf in de hoofdstad. “Er zijn niet veel plaatsen waar het gevoel is dat er een toekomst is voor een muzikant, tenzij je blut wilt zijn of wat het stereotype ook is”.

Ondanks het uitbrengen van muziek voor meerdere jaren, beschrijft Lubany ‘THE SNAKE’ als het “eerste echte nummer dat mij vertegenwoordigt”. Samen met ‘VERKOCHT’ heeft het succes van het nummer Lubany’s creatieve visie gestold: fladderend tussen Arabisch en Engels en geïnspireerd door mensen als Billie Eilish en Rosalía, geven de nummers een opwindende glimp van wat er gaat komen op haar aanstaande debuutproject ‘The Heilige Land’.

Een welverdiende pauze nemen om mee te praten NME in een gezellig café in het centrum van Londen vertelt Lubany ons door haar achtbaan van de afgelopen zes maanden, het belang van een creatieve visie en wat haar moeder denkt dat een virale sensatie is.

NME: Het zijn best wel wilde zes maanden voor je geweest…

“Ja zeker! Mijn leven veranderde behoorlijk toen ik in februari ‘THE SNAKE’ uitbracht en een maand later ging het viraal. Het was een surrealistische ervaring. Ik ben in het verleden viraal gegaan, maar zo was het niet. Dit vertaalde zich: het kreeg interesse van de industrie, ik kreeg echte fans, het was te gek en ik ben erg dankbaar.”

Hoe vindt je moeder het een sensatie op sociale media te zijn?

“Ze houdt ervan! [laughs] Er is een voortdurende competitie tussen mijn ouders: ik heb ook een video met mijn vader gepost, en ze zijn [both] zoals, ‘ik heb de meeste views!’. [Mum] vindt het echter geweldig, en ze zal de eer op zich nemen voor de virale video … maar als een grap, ze is erg ondersteunend.”

Lana Lubany
Lana Lubany (Foto: Erea Ferreiro / Pers)

Betekent het meer voor u dat een nummer dat uw erfgoed laat zien, het nummer was dat van de grond kwam?

“Helemaal. Ik wilde in eerste instantie eigenlijk nooit in het Arabisch zingen, maar toen ik het op ‘THE SNAKE’ probeerde, voelde het gewoon anders, alsof het van een hogere kwaliteit was en [it made] mijn werk beter. Ik denk dat ik beter ben [at singing in Arabic] vanwege de praktijk, maar het was ook iets wat ik nog niet eerder had gehoord. Ik denk dat dat de reden is dat ik het nooit wilde doen [in my music]: Ik had geen referentie [point] die er zijn om te zijn als, ‘Oh, ik wil zijn zoals deze persoon’.

“Dus toen ik besloot het heft in eigen handen te nemen en gewoon datgene te doen waar ik echt naar luisterde, kreeg ik verschillende reacties van mensen, waaronder mezelf – ik voelde iets toen ik naar de muziek luisterde. Ik ben absoluut heel dankbaar dat het zo lang heeft geduurd, en het eerste nummer dat indruk maakt, is iets dat beide kanten van mij vertegenwoordigt.”

Waarom heb je besloten om ‘THE SNAKE’ op te volgen met ‘VERKOCHT’?

“Iets over ‘VERKOCHT’ voelde goed – het voelde anders en als de perfecte follow-up. Ik werk aan een project genaamd ‘The Holy Land’, en ik heb het opgedeeld in fasen: ‘VERKOCHT’ paste perfect in ‘Fase 2’. Het was anders genoeg dat het geen recreatie van ‘THE SNAKE’ was. Dat is iets wat ik niet wil doen: ik wil geen hit hebben en die dan opnieuw maken, omdat ik het gevoel heb dat sommige artiesten daar fout gaan. Waar is de magie? [doing] Dat?”

Er zit een sterke creatieve visie achter je werk. Heb je je altijd comfortabel genoeg gevoeld om te zeggen “we doen het op deze manier”, of zijn er momenten geweest waarop je je gepusht voelde om bepaalde dingen te doen?

“Aan het begin van mijn carrière werkte ik met iemand die mensen zover kreeg om liedjes voor mij te schrijven, en hij verdoezelde het feit dat ik mijn eigen muziek wilde schrijven. Ik was toen jong en begreep het niet echt, dus het was ongemakkelijk. Ik begreep niet hoe de industrie werkte: ik dacht: ‘Oké, dat is wat popsterren doen, ze hebben liedjes voor hen geschreven’. Daar is niets mis mee, maar het voelde verkeerd voor mij omdat ik altijd heb geweten dat ik mijn eigen liedjes wil schrijven en mijn eigen kunst wil maken, en ik vind het erg leuk om bij elk aspect betrokken te zijn. Ik wil zowel songwriter als artiest zijn. Dus dat bracht me op het verkeerde pad, omdat ik steeds de verkeerde mensen ontmoette en niet naar mezelf luisterde. Dus muziek was zeker een paar jaar ongemakkelijk voor mij, maar ik hou er nu weer van.”

“Ik wil niet een hit hebben en het dan opnieuw maken – waar is de magie daarin?”

Heb je het moeilijk gevonden om jezelf als artiest te vestigen naast dit enorme virale succes?

“Natuurlijk is er extra druk om viraal te gaan, maar ik ben in het verleden viraal gegaan, dus ik wist wat het was [like]. Viral gaan kan schadelijk zijn voor je mentale gezondheid, maar deze keer was het dat niet: het was gewoon een hoop stress. ik heb een kavel van e-mails en berichten, en ik wilde op iedereen reageren. Maar [going viral for the first time] zette me ook onder druk qua geluid [of my music], en ik heb mijn geluid veranderd. Ik liet een nummer vallen [I had written] om dit nieuwe pad sonisch te volgen, en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. Ik nam de positieve punten, en ik versterkte dat en volgde een goede route. Maar ik had gemakkelijk overweldigd kunnen worden en alleen liedjes voor TikTok kunnen schrijven, en mijn vonk en mijn creatieve visie kunnen verliezen.”

Toen ‘THE SNAKE’ begon op te blazen, namen platenlabels contact met je op?

“Ik had zoveel vergaderingen de week nadat het viraal ging, [they went on] voor een maand. [It] was zo vermoeiend, maar het was een geweldige leerervaring. Ik breidde mijn netwerken uit, ik ontmoette mensen en ik begon de industrie een beetje meer te begrijpen, omdat het een heel moeilijke industrie is om te begrijpen. Dus de deur [was] opende voor mij en ik had een voet tussen de deur, ik was zo blij.”

Heeft jouw TikTok-succes je ambities voor de toekomst veranderd?

“Ik heb absoluut het gevoel dat ik meer kracht heb vanwege mijn TikTok-succes. Daarvoor was ik denk ik een van die kunstenaars die gered wilde worden, op een bepaalde manier… Niet om gered te worden, maar voor iemand die me zou vinden en ontwikkelen. Maar het succes van TikTok heeft me onafhankelijkheid gegeven. Dat wil niet zeggen dat ik als artiest voor altijd onafhankelijk zal blijven, maar het heeft me de vrijheid gegeven om mezelf op te bouwen met een publiek dat kijkt – en ik denk dat dat een van de meest waardevolle dingen is die een artiest tegenwoordig kan hebben.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in