Pinterest’s plan om beter te concurreren met TikTok, Shopify en Instagram

0
148


Een banner voor het online beeldbord Pinterest Inc. hangt aan de New York Stock Exchange op de ochtend dat Pinterest zijn eerste openbare aanbieding doet op 18 april 2019.

Spencer Platt | Getty Images

In deze wekelijkse serie kijkt CNBC naar bedrijven die tien jaar later de eerste Disruptor 50-lijst hebben gehaald.

Als iemand vóór Pinterest afbeeldingen van zijn favoriete dingen of een nieuw idee wilde samenstellen of de visuals van zijn volgende ambitie wilde plannen, moesten ze clips zoeken in tijdschriften en ze opnieuw plakken in hun eigen plakboek of prikbord.

In 2010 bedachten oprichters Paul Sciarra, Evan Sharp en Ben Silbermann echter, na het herwerken van een eerdere virtuele catalogus-app, hoe ze gebruikers een platform konden bieden om collecties van favoriete items en afbeeldingen te verzamelen, door het plakboek en het prikbordproces te digitaliseren. Vervolgens werd Pinterest geboren.

De app is ontworpen als zowel een dienst voor het delen van afbeeldingen als voor sociale media, waarmee pinnen kunnen worden ontdekt en opgeslagen, dat wil zeggen afbeeldingen die zijn geüpload of gelinkt vanaf een website. Gebruikers kunnen dan hun eigen pinnen uploaden, de pinnen die op het bord van iemand anders zijn opgeslagen opnieuw pinnen, themacollecties maken, elkaar volgen en uiteindelijk op zoek gaan naar nieuwe ideeën.

De oprichters maakten hun missie duidelijk: mensen helpen ‘de dingen te ontdekken waar ze van houden en hen te inspireren om die dingen in hun dagelijks leven te gaan doen’, variërend van het vinden van nieuwe recepten en opvoedingshacks tot het bladeren door mode-inspiratie en reisbestemmingen om te bezoeken op een volgende vakantie.

Pinterest’s focus op het visuele was bijzonder uniek, aangezien andere sociale-mediaplatforms in die tijd voornamelijk op tekst gebaseerd waren. Er was Twitter om berichten te delen, Facebook om vrienden te vinden, Reddit om over interesses te schrijven en opeens Pinterest voor het delen en ontdekken van foto’s.

De eerste groeispurt van de iPhone, iPad en Pinterest

Ondanks het feit dat er in het eerste jaar slechts ongeveer 10.000 gebruikers waren, zorgde de lancering van de iPhone-app en later de iPad-app in 2011 voor een grote groeipiek voor het bedrijf, wat zorgde voor een onverwachte golf van nieuwe gebruikers. Binnen een paar maanden trok Pinterest de aandacht van zowel de technische wereld als de populaire cultuur. Pinterest won de Best New Startup van 2011 bij de TechCrunch Crunchies Awards, en Time Magazine noemde Pinterest in de “50 Best Websites of 2011”. Het bedrijf trok in deze periode ook tal van investeerders aan, waaronder Jeremy Stoppelman van Yelp en Kevin Hartz van Eventbrite, waardoor de waardering van Pinterest tegen het einde van het jaar op $ 200 miljoen kwam.

In 2013 haalde Pinterest nog eens $ 425 miljoen dollar op in serie D- en E-financiering om te investeren in zijn engineering en product. Dit was ook het jaar waarin het bedrijf een belangrijke ontwikkeling lanceerde – gepromoot pinnen – die werden gepromoot voor gebruikers op basis van hun interesses, gedrag in de app en geschiedenis van het bezoeken van sites van adverteerders. Het jaar daarop lanceerde Pinterest nog twee belangrijke updates, Aangepaste categorieën en Begeleid zoeken – drie jaar voordat Google Afbeeldingen exact dezelfde functie in zijn eigen zoekfunctie introduceerde.

Maar terwijl Pinterest zich richtte op een naadloze ervaring voor gebruikers, was het bedrijf traag om de app succesvol te gelde te maken en koopbare pins of marketinginitiatieven uit te rollen die zouden leiden tot de uitbetaling die aandeelhouders wilden.

In 2016, toen Pinterest ondersteuning voor video introduceerde en zijn eigen native videospeler bouwde, verdiende Facebook al twee jaar inkomsten met videoadvertenties en genoot van de sterke omzetgroei die daarmee gepaard ging. Naast video waren adverteerders terughoudend om hun budget opnieuw toe te wijzen aan de grotendeels niet-geteste functies van Pinterest, zoals gepromote pinnen, terwijl ze wisten dat ze konden vertrouwen op het bewezen succes van advertentie-opties in apps zoals Facebook.

Maar terwijl Pinterest moeite had om geld te verdienen met zijn aanbod, bleef het platform elk jaar miljoenen nieuwe en loyale gebruikers aantrekken. In 2019 heeft Pinterest vertrouwelijk een eerste openbare aanbieding (IPO) aangevraagd. Het ging officieel naar de beurs in april 2019 voor $ 19 per aandeel, een waardering van $ 10 miljard, en sloot zijn eerste handelsdag af op $ 24,40 per aandeel, wat aangeeft dat de markt gelooft in de belofte van het product van Pinterest.

Op korte termijn werd de waarde van Pinterest bewezen, met het begin van de Covid-19-pandemie. Net als veel andere online platforms waarmee gebruikers hun interesses konden verkennen en konden winkelen terwijl ze in lockdown waren, steeg het aantal Pinterest-gebruikers in 2020 en steeg de omzet met 48%, tot in totaal $ 1,7 miljard tegen het einde van het jaar. Maar net als bij veel andere e-commercemerken, bleek de pandemische hausse onhoudbaar.

De heropening van fysieke winkels en veranderende consumentenvoorkeuren leidden tot een vertraging van de e-commercegewoonten die tijdens de pandemie werden aangenomen. Voor Pinterest ging dit gepaard met het feit dat veel van de belangrijkste use-cases, waaronder kookrecepten en decorinspiratie, vooral thuis relevant waren, maar toen de pandemische beperkingen werden opgeheven en mensen dingen buiten begonnen te doen, daalde de vraag.

In de loop van 2021 daalden Pinterest-gebruikers van 478 miljoen naar 431 miljoen, een daling van 47 miljoen actieve gebruikers. Dit jaar vormde een duidelijke uitdaging voor het bedrijf, dat eerder gedurende het eerste decennium een ​​gestage groei van gebruikers en inkomsten had weten te behouden. Pinterest wordt niet alleen geconfronteerd met het navigeren door afnemende gebruikers en een rotsachtige e-commercemarkt, maar ook met de scheppende economie op platforms zoals TikTok, waarmee makers van inhoud rechtstreeks met gebruikers kunnen communiceren, een model dat steeds belangrijker wordt voor adverteerders.

Op een gegeven moment eind 2021 waren er berichten dat PayPal in een laat stadium van besprekingen was om Pinterest over te nemen, maar er heeft nooit een deal plaatsgevonden.

In het afgelopen jaar heeft Pinterest geprobeerd kernproblemen aan te pakken door functies uit te rollen die de app aantrekkelijker en toegankelijker maken voor videomakers, merken en adverteerders. Een van deze veranderingen is het Creator Fund, dat makers wil ondersteunen door inkomsten te genereren met hun betrokkenheid en interacties op het platform. Het bedrijf lanceerde ook ideepins, oorspronkelijk bekend als story pins, die opties nabootsen die op andere platforms zoals Instagram te vinden zijn, die bovenaan een gebruikersfeed kunnen worden bekeken en activiteit van de maker aanmoedigen. Pinterest heeft het voor bedrijven ook gemakkelijker gemaakt om hun productcatalogi te uploaden, hun producten als shoppable pins te vermelden en producttags toe te voegen.

Pinterest’s bod op heruitvinding werd in juni versterkt, toen mede-oprichter Ben Silbermann aftrad als CEO van het bedrijf en werd vervangen door Bill Ready, de vorige leider van de handelseenheid van Google, een verandering in leiderschap die wijst op zijn voortdurende inspanningen na de pandemie om zich te concentreren op e-commerce, online detailhandel en de scheppende economie.

Ready heeft zijn werk voor hem gedaan. Eerder deze maand publiceerde Pinterest opnieuw teleurstellende financiële resultaten, waarbij schattingen voor zowel inkomsten als inkomsten ontbraken. De schuld geven aan zwakke reclame-uitgaven en een sterkere dollar. In een bericht dat gemeengoed is geworden onder sociale-mediabedrijven, waaronder Meta, Twitter en Snap, verklaarde Pinterest in een brief aan investeerders dat “de macro-economische omgeving aanzienlijke onzekerheid heeft gecreëerd voor onze adverteerderspartners.”

Maar de nieuwste gebruikersgegevens waren niet allemaal slecht. Ondanks dat de wereldwijde maandelijkse actieve gebruikers met 5% zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder tot 433 miljoen, wees Pinterest op een beter dan verwachte gebruikersretentie – analisten verwachtten een steeds sterkere daling. En het nieuws dat de activistische belegger Elliott Management nu de grootste aandeelhouder is, zorgde ervoor dat het aandeel van Pinterest begin augustus met meer dan 21% steeg.

“Als het marktleidende platform op het snijvlak van sociale media, zoeken en commercie, neemt Pinterest een unieke positie in in de reclame- en winkelecosystemen”, aldus Elliott in een verklaring. “En CEO Bill Ready is de juiste leider om toezicht te houden op de volgende groeifase van Pinterest.”

Meld u aan voor onze wekelijkse, originele nieuwsbrief die verder gaat dan de jaarlijkse Disruptor 50-lijst en een kijkje biedt bij bedrijven die lijsten maken en hun innovatieve oprichters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in