PDRM en MCMC willen dat TikTok gesponsorde video’s van 13 mei uitlegt

0
22


TikTok was vroeger gewoon de app waar Gen Z-kinderen video’s kunnen posten waarop ze dansen, maar sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste socialemediaplatforms die er zijn, met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Dat heeft echter enkele ongelukkige trends met zich meegebracht, zoals de opkomst van racistisch geladen inhoud tijdens de aanloop naar en dagen na de recente algemene verkiezingen.

Er verschijnen tal van video’s op TikTok die blijkbaar aanzetten tot een mogelijke herhaling van de rellen van 13 mei – een raciale rel die plaatsvond na de algemene verkiezingen van 1969. De politie had sindsdien een verklaring vrijgegeven waarin mensen werden opgeroepen geen problemen te veroorzaken of de nationale veiligheid te bedreigen met behulp van sociale mediaplatforms. TikTok van hun kant was ook begonnen met het verwijderen van 13 mei-gerelateerde video’s die in strijd waren met hun communityrichtlijnen.

Het lijkt er echter op dat TikTok nog niet uit de problemen is, aangezien de Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) samen met de politie het management van TikTok Malaysia heeft gebeld om verdere uitleg te geven over de video’s die verband houden met 13 mei. Het lijkt er met name op dat het probleem lijkt te zijn dat voor ten minste drie van de video’s die viraal zijn gegaan, is betaald, wat betekent dat er het label ‘betaald partnerschap’ op staat, wat betekent dat anderen ervoor hebben betaald om de video te sponsoren.

Volgens Malaysiakini toonde een van deze drie video’s een landschap van een veld en enkele bomen, samen met een onderschrift dat de terugkeer van een ander incident van 13 mei suggereerde. Een ander had oude krantenknipsels van het incident van 13 mei zelf, samen met een onderschrift met een hashtag die steun betuigde aan Perikatan Nasional, terwijl een derde DAP-politicus Lim Kit Siang valselijk beschuldigde van het aanzetten tot raciale spanningen en het beledigen van de politie.

Deze sociale-mediaplatforms moeten meer doen om schadelijke inhoud te beheersen, aangezien zij de inhoud en informatie beheersen die miljoenen Maleisiërs elke dag zien en consumeren. Het is ook niet alleen TikTok, aangezien andere grote platforms zoals Facebook vaak ook worden gebruikt voor het promoten van gesponsorde berichten die typisch zwendeladvertenties zijn, zoals ‘gratis VPN’ of ‘gratis Bitcoin’ gesponsorde berichten.

De MCMC voegde eraan toe dat het publiek in de tussentijd ook een rol kan spelen om ervoor te zorgen dat dergelijke inhoud niet ongecontroleerd blijft. Gebruikers kunnen hun steentje bijdragen door deze video’s niet te delen en te verspreiden, en ze ook niet te uploaden naar andere socialemediaplatforms. In plaats daarvan kan het publiek ze melden bij de autoriteiten via hun klachtenhotline 1800-188-030, het MCMC WhatsApp-kanaal op 0162206262, e-mail ze op [email protected] of de MCMC-klachtenportal die u hier kunt openen.

[ SOURCE 2, IMAGE SOURCE ]LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in