Ozempic: Hoe een TikTok-trend voor gewichtsverlies een wereldwijd tekort aan diabetesgeneesmiddelen veroorzaakte – en gezondheidsproblemen

0
10


Een diabetesmedicijn kampt wereldwijd met tekorten en veroorzaakt gezondheidsproblemen, aangezien gebruikers van sociale media opscheppen over zijn eigenschappen als een “wonder” -hack voor gewichtsverlies.

Ozempic, geproduceerd door het Deense bedrijf Novo Nordisk, is een injecteerbaar medicijn dat de bloedsuikerspiegel en insuline reguleert. Het wordt meestal voorgeschreven aan volwassenen die lijden aan diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes.

Maar het actieve ingrediënt van het medicijn, semaglutide, bootst ook een hormoon na dat glucagon-achtig peptide-1 (GLP-1) wordt genoemd en dat zich richt op delen van de hersenen die eetlust en voedsel reguleren. Omdat het gebruikers sneller een vol gevoel geeft, kan het ertoe leiden dat ze afvallen.

Als gevolg hiervan wordt Ozempic’s op internet aangeprezen als een wondermiddel voor een dieet. Op TikTok, de hashtag #Ozempic heeft al meer dan 360 miljoen views en telt nog steeds.

Zelfs de nieuwe baas van Twitter, de miljardair Elon Musk, heeft Ozempic – naast een soortgelijk medicijn, Wegovy – genoemd als een van de redenen waarom hij 13 kg afviel.

Op Facebook hebben groepen die zich inzetten voor het gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies tienduizenden volgers.

De wereldwijde piek in de vraag heeft al geleid tot een tekort aan Ozempic in Australië die naar verwachting tot eind maart 2023 zal duren.

De Australische autoriteiten hebben gezondheidswerkers opgeroepen om te stoppen met het initiëren van nieuwe recepten van Ozempic en contact op te nemen met diabetespatiënten die getroffen zijn door het tekort om hen over te schakelen op alternatieve behandelingen.

Het Franse nationale bureau voor geneesmiddelenveiligheid heeft soortgelijke instructies gegeven in september toen het er bij artsen op aandrong om alleen nieuwe GLP-1-geneesmiddelen voor te schrijven voor patiënten met type 2-diabetes met een voorgeschiedenis van een beroerte of hartaandoening.

Autoriteiten in het VK en Australië hebben ook waarschuwingen afgegeven aan influencers die deze drugs online promoten. In Frankrijk is reclame voor geneesmiddelen voor het grote publiek een sterk gereguleerde praktijk, waarvoor voorafgaande toestemming vereist is en voorbehouden is aan geneesmiddelen die niet worden vergoed door de openbare ziektekostenverzekering.

In een verklaring per e-mail zei Novo Nordisk dat het de tekorten serieus nam en alleen al in 2022 $ 1,6 miljard (€ 1,5 miljard) had geïnvesteerd om zijn productiecapaciteit uit te breiden. De wereldwijde productiefaciliteiten van het bedrijf zijn 24/7 in bedrijf om aan de “sterker dan verwachte” vraag te voldoen, aldus het bedrijf.

“We zijn vastbesloten om nauw samen te werken met de autoriteiten in getroffen markten om de impact op patiënten te minimaliseren en we doen er alles aan om zo snel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen”.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Het tekort heeft niet alleen gevolgen voor patiënten met diabetes die hun behandeling dagelijks moeten volgen, maar ook voor de mensen die zich uitsluitend tot deze medicijnen wenden om af te vallen.

“Het kunnen milde bijwerkingen van de spijsvertering zijn, soms ernstige constipatie en ontsteking van de alvleesklier. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot kanker”, vertelde François Montastruc, een farmacoloog aan het Universitair Ziekenhuis van Toulouse (Haute-Garonne), aan de Franse tv-zender Frankrijk 3.

De instructies voor Ozempic gepubliceerd door de Europees Geneesmiddelenbureau stellen dat misselijkheid, diarree en hypoglykemie “zeer vaak voorkomende” bijwerkingen zijn. Zoals alle geneesmiddelen heeft ook Ozempic contra-indicaties waarmee een arts rekening dient te houden bij het voorschrijven ervan.

Receptrichtlijnen verschillen van land tot land, maar Ozempic is niet uitgebreid bestudeerd voor gebruik bij patiënten zonder diabetes of overgewicht.

Het ongebreidelde off-label gebruik van een diabetesmedicijn roept herinneringen op aan het Mediator-schandaal in Frankrijk. Het medicijn werd op grote schaal voorgeschreven als eetlustremmer en voor gewichtsverlies totdat het in verband werd gebracht met fatale hartproblemen en in 2009 van de Franse markt werd gehaald.

Ozempic had geen vergunning voor gewichtsverlies, maar in 2021 keurde de FDA semaglutide, het actieve ingrediënt, goed onder de merknaam Wegovy voor chronisch gewichtsbeheer bij volwassenen met obesitas of overgewicht met ten minste één gerelateerde aandoening – zoals hoge bloeddruk, type 2 diabetes of hoog cholesterol.

De Amerikaanse vergunning voor het in de handel brengen specificeert dat Wegovy waarschuwingen draagt ​​voor “ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), galblaasproblemen (inclusief galstenen), lage bloedsuikerspiegel, acuut nierletsel, diabetische retinopathie (schade aan het netvlies van het oog), verhoogde hartslag en suïcidaal gedrag of zelfmoordgedachten”.

Wat Ozempic betreft, waarschuwt de Amerikaanse National Library of Medicine dat het injecteerbare medicijn “het risico kan verhogen dat u tumoren van de schildklier krijgt, waaronder medullair schildkliercarcinoom (MTC), een vorm van schildklierkanker. Proefdieren die semaglutide kregen, ontwikkelden tumoren, maar het is niet bekend of dit medicijn het risico op tumoren bij mensen verhoogt”.

In zijn verklaring aan Euronews Next zei Novo Nordisk dat “het zich houdt aan hoge ethische normen en alle voorschriften en geen off-label promoties van zijn producten promoot of aanzet”. Het zei dat het aan artsen was om de beste behandelmethode voor hun patiënten te kiezen.

De medicijnfabrikant voegde eraan toe dat zijn GLP-1-geneesmiddelen al meer dan 10 jaar op de markt zijn en “tot op heden hebben de veiligheidsgegevens van onderzoeken en post-marketing veiligheidstoezicht geen risico’s geïdentificeerd die opwegen tegen het voordeel van de behandeling”.

Een lange lijst van omgeleide drugs

Het is niet de eerste keer dat een medicijn om esthetische redenen van het beoogde doel wordt afgeleid om te worden gebruikt.

In 2021, een BBC-documentaire waarschuwde voor het gevaarlijke gebruik van de medicinale siroop apetamine door vrouwelijke influencers, dit keer om snel aan te komen en een extreem zandloperfiguur te bereiken. Het medicijn, dat niet is goedgekeurd in Frankrijk of het VK, kan slaperigheid veroorzaken en in ernstige gevallen leiden tot leverfalen of zelfs coma’s.

Een aantal ‘schoonheidstrucs’ waarbij drugs zonder vergunning of off-label gebruik betrokken zijn, zijn de afgelopen jaren onder vuur komen te liggen. In een artikel uit 2017 over Het gesprekwaarschuwden twee Franse onderzoekers voor het gebruik van Homeoplasmine, een medicinale zalf die boorzuur bevat en die schoonheidsspecialisten hebben aangeprezen als een vochtinbrengende balsem, vooral voor de lippen.

Het gebruik van crèmes tegen aambeien om zogenaamd wallen en wallen onder de ogen te verminderen, heeft ook de krantenkoppen gehaald. Deze crèmes bevatten meestal hydrocortison en zijn niet geschikt voor de dunne, kwetsbare huid rond de ogen.

Over het algemeen bevelen gezondheidsautoriteiten aan dat producten uit het medicijnkastje met voorzichtigheid en onder advies van een gezondheidsprofessional moeten worden gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in