Oracle getroffen door class-action privacyrechtszaak nu TikTok-gegevensbeoordeling begint

0
79


Oracle, de softwaregigant die onlangs verantwoordelijk is voor het beoordelen van de algoritmen van TikTok, wordt geconfronteerd met een class action-rechtszaak waarin wordt beweerd dat er sprake is van een verbluffend niveau van schendingen van de privacy van consumenten. De langdurige klacht werd eind vorige week ingediend in het noordelijke district van Californië.

De klacht beschrijft hoe Oracle’s reguliere dagelijkse bedrijfspraktijken “bedoeld zijn voor het opzettelijk en doelgericht toezicht houden op de algemene bevolking via hun digitale en online bestaan.” Het richt zich op de verkoop van deze gegevens aan externe bedrijven – een praktijk die volgens de eisers buitensporig is.

Het pak is niet alleen lang in het aantal woorden; het is ook behoorlijk massief in zijn representatie. Drie verschillende vertegenwoordigers zijn op de zaak – een senior fellow bij de Irish Council for Civil Liberties, de onderzoeksdirecteur van The Center for Human Rights and Privacy en een professor in de computerwetenschappen – die allemaal zeggen dat ze handelen “namens van wereldwijde internetgebruikers.”

Er is nooit een goed moment om getroffen te worden door zo’n overweldigende rechtszaak, maar nu is het bijzonder slecht voor Oracle; de softwaregigant is net begonnen met het beoordelen van de algoritmen van TikTok om ervoor te zorgen dat alles luchtdicht is vanuit het oogpunt van gegevensprivacy.

Yum, zo vol met gebruikersgegevens – De rechtszaak is uitgebreid in zijn beschuldigingen, maar hier komt het op neer: de eisers geloven dat Oracle belachelijke hoeveelheden gebruikersgegevens verzamelt en deze met winst verkoopt. De zaak richt zich op een service genaamd “ID Graph”, die verzamelde gegevens synthetiseert en koppelt aan een consistent gebruikersprofiel.

Volgens de eisers verzamelt Oracle deze schat aan gegevens zonder toestemming van de gebruiker. De rechtszaak beweert dat Oracle zelfs proxy’s gebruikt om privacycontroles te omzeilen.

Dus wat nu? — Er is een steile weg voor deze rechtszaak, wie er ook achter staat. De gegevensprivacywetten in de VS zijn op zijn best versnipperd – wat het erg moeilijk maakt om te bewijzen dat Oracle op federaal niveau iets verkeerd doet. Net zo TechCrunch merkt op dat soortgelijke privacyzaken in het verleden veel moeite hebben gehad om voet aan de grond te krijgen. Oracle, als een titaan van de technische industrie met een marktkapitalisatie van $ 227 miljard, zal ook eersteklas rechtsbijstand aan zijn zijde hebben.

Echt de enige zekerheid hier is dat de zaak niet snel wordt opgelost. In de tussentijd zal Oracle doorgaan met het verkopen van gebruikersgegevens en het controleren van TikTok’s algoritmen op bewijs van manipulatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in