Op TikTok wil iedereen perfecte tanden

0
103


Dr. Sara Hahn begint elke TikTok-video op dezelfde manier: “Dr. Sara, Harvard DMD, hier voor een fineercontrole.”

Haar account analyseert de tanden van beroemdheden en vergelijkt oudere en nieuwere foto’s om te bepalen of mensen als Winona Ryder, Jojo Siwa en Timothée Chalamet fineer hebben gekregen. Ze bladert door een tijdlijn van foto’s en laat wat tandheelkundig jargon vallen – centrale snijtand, gezichtskroning, linguaal geneigd, enz. – voordat ze haar fineeroordeel uitspreekt en verklaart of de celeb hun tanden naar haar professionele mening tandheelkundig heeft verbeterd.

Haar video’s, die tot nu toe samen meer dan vier miljoen likes hebben verzameld, verhullen de glimlach van beroemdheden en creëren een discours over mondverzorging en schoonheidsnormen. Haar kijkers kunnen er geen genoeg van krijgen: de commentaarsecties worden constant overspoeld met verzoeken voor het volgende fineeronderzoek.

“Mijn hele doel is nooit iemand te bashen, of iemands keuze voor tandheelkundig werk te beledigen,” vertelde Dr. Hahn aan Mashable. “Het is eigenlijk gewoon om mensen voor te lichten over tandheelkundig werk, en wat zijn enkele van de voordelen, of mogelijke nadelen en nadelen.”

Dr. Hahn is niet de enige die een TikTok-publiek heeft gevonden dat dol is op parelwitte inhoud. Aan de kant van de maker, de tandarts influencer community maakt consequent educatieve en oogverblindende video’s over mondgezondheid. Dokters houden van @drzmackiedie bijna 1 miljoen volgers op de app heeft, hebben nu de mogelijkheid om kijkers voor te lichten over hun tanden en te pleiten tegen gevaarlijke doe-het-zelf tandheelkundige trends.

Ondanks de inspanningen van tandartsen om mondgezondheid te promoten boven tandheelkundige trends, zijn TikTok-gebruikers grotendeels gefixeerd op esthetiek. Gebruikers geven vaak commentaar op zowel hun eigen tanden als die van anderen, ongeacht of tanden daadwerkelijk de focus van de video zijn.

ZIE OOK:

De tandenborstel van Oral-B gebruikt AI om je tandenpoetsgewoonten te beoordelen

TikTok-commentaargedeelte met twee gemarkeerde opmerkingen.  De eerste leest "het is een constante interne strijd voor mij om te willen omarmen wat mij uniek maakt, maar ook om overal perfect witte tanden te zien." De tweede reactie luidt "ik heb gebroken wit wat lijkt op melktanden (ze zijn niet) dus ik ben in orde."

Opmerkingen van TikTokkers over hun eigen tanden op een video waarin de wittetandcultuur expliciet wordt besproken.
Credit: Screenshot: TikTok

TikTok-commentaargedeelte met één gemarkeerde opmerking, die luidt: "Het spijt me zo, maar je tanden zijn letterlijk perfect."

Reageer over de ‘perfecte tanden’ van een maker bij een video die niets te maken heeft met tanden of esthetiek.
Credit: Screenshot: TikTok

Het platform zelf bevordert deze hyperfixatie. Aan de AR-kant van de app, filters zoals Tanden Bleker en Kleurkiezer zijn enorm populair. Deze filters bedekken een uniform rechte en witte reeks tanden op je gezicht of kunnen testen of je echte tanden een vleugje geel bevatten, en bijna elke video die ze gebruikt, opent de commentaardiscussie over de vraag of de gebruiker wenselijke tanden heeft.

Sociale media zijn altijd diep overspoeld met beelden van smetteloze, witte tanden en celeb-achtige glimlachen. De typische Instagram-beïnvloeder overspoelt onze feeds met hun perfecte tanden en gesponsorde inhoud voor producten voor het bleken van tanden zoals Snow en Crest 3D Whitestrips. Op een internetforum waar mooie mensen en het streven naar schoonheid worden besproken of gebruikt om een ​​product te verkopen, zijn witte tanden een verwacht en gewenst kenmerk.

We zijn altijd geobsedeerd geweest door rechte, witte tanden; het maakt deel uit van de schoonheidsnorm en het gaat niet weg. Maar hoewel TikTok-kijkers gecharmeerd kunnen zijn van dezelfde schoonheidsidealen die daarvoor sociale-media-apps definieerden, willen TikTok-tandenmakers zoals Dr. Hahn ons culturele streven naar mooie tanden veranderen in een reis voor gezondheid.

Waarom streven we voortdurend naar ‘perfecte’ tanden?

Historisch gezien realiseren we ons al lang de noodzaak van mondverzorging. Schoonheidshistoricus Lucy Santos vertelt Mashable dat er archeologisch bewijs is dat teruggaat tot 3500 voor Christus en dat verschillende methoden suggereert voor mondhygiëne en veiligheid. Door de eeuwen heen waren mensen over het algemeen het meest bezig met ervoor te zorgen dat hun tanden in hun hoofd bleven – maar deze focus op gezondheid verschoof naar esthetiek met de komst van massamedia en later internet.

“Massamedia, waaronder advertenties, verkopen witte tanden als onderdeel van de Amerikaanse droom en een manier om de kansen op werk te verbeteren en de liefde van je leven te vinden”, zei Santos tegen Mashable.

Amerikanen hebben tegenwoordig absoluut in deze advertenties gekocht, met de VS tanden bleken markt het bereiken van $ 2,2 miljard in 2021 en de orthodontie markt het bereiken van $ 3,23 miljard in hetzelfde jaar. En de advertenties verkopen niet bepaald een onmogelijke droom – het hebben van wittere en rechtere tanden kan direct leiden tot meer financiële en carrièremogelijkheden, zowel virtueel als fysiek. In het echte leven hebben mensen met meer gele of scheve tanden het gevoel dat ze vaak geen baan krijgen vanwege hun eerste indrukken, bijna leidend. In een interview voor CalMatters, legde bouwvakker Delilah Garcia uit hoe ze vermoedde dat haar afgebroken en ontbrekende tand er direct toe had bijgedragen dat ze geen baan kreeg. Toen ze eenmaal in staat was de tand te repareren in een gratis kliniek, bood dezelfde werkgever haar later de baan aan, waarbij ze tijdens het sollicitatiegesprek verheugd opmerkte dat ze haar tand had gerepareerd.

Op internet lijkt het alsof elke succesvolle influencer hetzelfde gebit heeft: gelijkmatig, helder en verblindend. Ook dit kan te maken hebben met hun inkomstenstromen. Zoals Emily Hund, onderzoeker aan de Annenberg School of Communications van de Universiteit van Pennsylvania, vertelde: De Atlantische Oceaan, “​​Onderdeel hiervan is een push om vast te houden aan esthetiek die veilig is en die het metrisch goed doet.” Die esthetiek omvat de perfecte glimlach, en Hund zegt dat het bereiken van deze esthetiek direct kan leiden tot meer positieve betrokkenheid en volgers, wat vervolgens kan leiden tot extra inkomsten via sponsoring en merkdeals. Het loont letterlijk om mooi te zijn op internet, en mooi zijn voor de meeste doelgroepen vereist stilletjes perfecte tanden.

“Het internet betekent dat we slechts een klik verwijderd zijn van video’s, artikelen en blogposts die technieken geven om wittere tanden te krijgen”, zegt Santos. “En ze dragen allemaal bij aan de kakofonie van verwachting dat witte tanden niet alleen wenselijk zijn, maar voor iedereen haalbaar.”

TikTok-tandartsen hopen gebruikers voor te lichten over gezondheid in plaats van pure esthetiek

TikTok-gebruikers zijn niet immuun voor dit verlangen naar perfecte tanden. Blader lang genoeg door de app en je zult waarschijnlijk een opmerking vinden die de tanden van een andere gebruiker complimenteert, een video met een filter om tanden witter te maken, of een advertentie die je vertelt hoe je je eigen tanden kunt bleken.

Dr. Hahn hoopt dit lawaai te doorbreken met haar video’s en ontraadt hoe beroemdheden hun gewenste glimlach bereiken, terwijl ze de nadruk legt op haar steun voor natuurlijke, mooie tanden. Ze voegt zich bij een overvloed aan andere online tandartsen die het platform gebruiken om gebruikers voor te lichten over tandheelkundige procedures en mondgezondheid.

“Mensen met mooie, gezonde tanden willen deze grote, witte vierkanten, want dat is wat als mooi wordt beschouwd”, zei Dr. Hahn. “Maar ik hoop echt mensen te ontmoedigen die hebben wat ik beschouw als mooie, natuurlijke tanden om een ​​volledige set fineren te krijgen.”

Vooral fineren zijn een zeer dure en recent populaire vorm van tandheelkundige procedures voor perfecte tanden. Het gerucht gaat dat heel veel beroemdheden de procedure zullen ondergaan, maar slechts een paar sterren, zoals Cardi B en Chrissy Teigen, zijn open over het krijgen van fineer om hun tanden te verbeteren. Ze kunnen tussen de $ 1.000 en meer dan $ 3.000 per tand kosten en kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid als gevolg van een verlies van de natuurlijke tandstructuur. Hoewel Dr. Hahn vaak aan fineren werkt in haar praktijk voor tandprothesen, zou ze liever hebben dat ze meer worden gebruikt in gecompliceerde tandheelkundige gevallen dan dat jonge mensen proberen het uiterlijk van hun idolen na te bootsen.

Dat is waar ze het gevoel heeft dat haar video’s binnenkomen; ze bieden een venster van transparantie in de wereld van electieve orthodontie, waardoor gebruikers de informatie krijgen die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen of ze een soortgelijk pad willen volgen. Ze benadrukt zeker haar waardering voor natuurlijke tanden in al hun verschillende vormen en kleuren – en maakte zelfs een filmpje over haar eigen tanden, waarin ze kijkers vertelt hoe ze kunnen pleiten voor het behoud van hun natuurlijke tanden, zelfs als sommige tandartsen suggereren esthetische procedures.

“Ik heb opmerkingen gehad die zeggen: ‘Heel erg bedankt dat je me hebt geholpen mijn eigen tanden te waarderen'”, zegt Dr. Hahn. “En ik heb zoveel mensen horen zeggen: ik wil geen fineer meer vanwege je video’s. En daar word ik echt blij van.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in