Op TikTok pronkt Gen Z met hun natuurlijke neus

0
89


Eerder dit jaar deelde Bella Hadid in een interview met Mode dat ze op 14-jarige leeftijd een neuscorrectie had. Hoewel beroemdheden die de cosmetische procedures die ze hebben ondergaan publiekelijk onthullen, nog steeds een zeldzaamheid is, is het wat het nu 25-jarige model zei over haar operatie die een grotere, meer significante verschuiving inkapselt in perspectief hebben veel Gen Zers betrekking op: “Ik wou dat ik de neus van mijn voorouders had behouden. Ik denk dat ik erin zou zijn gegroeid.”

Een hoge brug, brede neusgaten of een meer vooruitstekende bult – dit komt allemaal neer op specifieke kenmerken die een neus kunnen beschrijven die door de westerse wereld als ‘etnisch’ wordt beschouwd. Aan de andere kant werden een gladde brug en een lichtjes naar boven gericht uiteinde historisch gezien als wenselijk beschouwd – een directe weerspiegeling van eurocentrische schoonheidsnormen. Op TikTok toont de virale #nosetrend-hashtag – die momenteel meer dan 22,7 miljoen views heeft – gebruikers die het zijprofiel van hun neus laten zien en vervolgens de helling vastleggen met een zwart-wit stilstaand beeld. Velen beginnen de video door het puntje van hun neus een paar seconden omhoog te drukken, in de hoop dat dit zal resulteren in het verschijnen van een “perfect” omhoog gedraaide neus – al was het maar voor een kort moment.

Degenen wiens natuurlijke neuzen voldoen aan de huidige schoonheidsstandaard, hebben de trend gebruikt om ermee te pronken. “Jullie moeten er allemaal op drukken?” schreef influencer Noah Beck in één clip. “Telt dit”, zei model Olivia Ponton in een andere video waarin ze haar neus opduwt. Het is geen geheim dat sociale media de kracht hebben om het gevoel van eigenwaarde en eigenwaarde negatief te beïnvloeden. En wanneer figuren met miljoenen volgers op hun naam video’s zoals deze maken, kan dit velen ertoe brengen om via cosmetische chirurgie op zoek te gaan naar een fysiek ‘ideaal’ dat ze van nature niet bezitten. Of het nu bedoeld is of niet, het versterkt het idee dat er één soort neus is waar iedereen naar zou moeten streven – een die voldoet aan een vastgestelde Eurocentrische standaard van schoonheid. Maar elders op het platform groeit een nieuwe beweging als reactie op de trend die aangeeft dat dit niet verder van de waarheid kan zijn.

In een recente TikTok die meer dan een miljoen keer bekeken is en nog steeds telt, deelde de 34-jarige Zohra Banon dat ze blij is dat ze een neuscorrectie heeft uitgesteld. “Mijn etnische neus is wat mijn gezicht uniek maakt. Het is chic en verfijnd. Geen enkele chirurg kan dit maken’, schrijft ze. Onder haar video staan ​​duizenden reacties, en bij het lezen ervan is het duidelijk dat de meeste kijkers een vergelijkbare boodschap hebben: degenen met vergelijkbare kenmerken voelen zich eindelijk niet alleen vertegenwoordigd, maar ook gekoesterd. Zohra vertelt Bustle dat ze “verbaasd was over de reactie” [the video] kreeg, de opmerkingen en wie er reageerde. Het lijkt erop dat veel mensen op zoek zijn naar dat soort inhoud.” In de video theoretiseerde Zohra dat “grote neuzen” op het punt staan ​​vaker omarmd te worden omdat sociale media oververzadigd zijn met conventioneel mooie – en volgens Dr. Melissa Doft, MD, een dubbel board-gecertificeerde plastisch chirurg en oprichter van Doft Plastische chirurgie, dit perspectief weerspiegelt de manier waarop mensen nu met neuscorrecties omgaan.

“Er is een echte focus in [the U.S.] Aan [one’s individual] ras en etniciteit”, vertelt Doft aan Bustle. “We zien dit terug in de boeken die kinderen op school lezen, in televisieprogramma’s, influencers op sociale media, merkambassadeurs en in trends in plastische chirurgie.” Als je trots wilt pronken met natuurlijke kenmerken, is er waarschijnlijk geen groter facet dat meer een verhaal vertelt dan je neus. Het neemt tenslotte letterlijk het middelpunt van je gezicht in.

Hoewel mensen nog steeds neuscorrecties krijgen, leidt een grotere nadruk op het behoud van geïndividualiseerde eigenschappen tot een nieuwe verschuiving in het gewenste resultaat. “Hoewel patiënten misschien niet alle aspecten van hun neus leuk vinden, willen ze het wel een natuurlijke neus houden en niet de ‘Barbie’-neus van de koekjesvormer,” voegt Dr. Doft toe.

Hoewel neuscorrectie nog steeds in de top vijf van cosmetische ingrepen staat, is het vermeldenswaard dat het aantal procedures tussen 2000 en 2020 met 9% is gedaald. En de manier waarop Gen-Z nu terugvecht tegen smalle, eurocentrische schoonheidsidealen deze verandering.

Kort na Hadid’s Mode interview werd gepubliceerd, ging de 18-jarige Dalia naar haar TikTok om een ​​video te maken waarin ze het supermodel bedankte, waarbij ze opmerkte dat ze “de neus uit het Midden-Oosten” wilde waarderen waarmee ze werd geboren. “Jarenlang wilde ik dezelfde kans hebben gehad om mijn neus te veranderen en zelfs nu wil ik dat soms nog steeds doen”, vertelt ze aan Bustle. Dalia geeft nu echter toe dat iemand als Hadid die openlijk haar spijt betuigde ervoor zorgde dat ze ‘een nieuw perspectief kreeg op het belang van individualiteit en identiteit’.

Zohra is het daarmee eens. “De vrouw die is uitgeroepen tot de mooiste vrouw op aarde omdat ze zegt dat ze haar natuurlijke eigenschappen mist, heeft een enorme impact”, vertelt ze aan Bustle. “Ik wou dat het niet zo was, maar representatie is alles als het gaat om zelfbeeld in een mediagestuurde wereld.” Zohra legt verder uit dat Hadid, die volgens haar schoonheid vertegenwoordigt, toegeeft dat haar neuscorrectie niet per se haar vreugde bracht “of [the] zelfliefde die het belooft is enorm.” Ze voegt eraan toe: ‘Wat mij betreft was dat een onbaatzuchtige humanitaire daad. Ze heeft waarschijnlijk veel meisjes behoed voor onder het mes te gaan.”

Wanneer u op TikTok op de hashtag #nosetrend klikt, ziet u mogelijk een kleine groep individuen die hun aanbidding van eurocentrische schoonheidsnormen projecteren. Maar meestal zit het vol met mensen die luidkeels het zogenaamde doel van de trend afwijzen en pronken met wat hun neus doet opvallen. Wanneer een beroemdheid van Hadid’s statuur zich uitspreekt, is dat revolutionair, maar naarmate meer jonge mensen leren pleiten voor wat hen onderscheidt, bouwt het een grotere arena op waar anderen kunnen genieten van hun uniciteit – een die ruimte heeft voor iedereen. Er zit kracht in representatie, en hoewel Hadid de bal aan het rollen heeft gebracht, laten bewegingen als deze zien dat het daar nooit zal stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in