Op TikTok laat #SeñoraEra zien dat Latinx-gebruikers hun moeder worden

0
73


Het kan een gewone dag zijn waarop de Mvr het leven roept je. Voor sommigen is de overgang geleidelijk – met symptomen zoals een kleine obsessie met #CleanTok of dat Spotify je routinematig een Latin Classics-afspeellijst aanbeveelt (met name een met José José en Juan Gabriel, zoals deze Twitter-gebruiker). Dan draag je ineens maar hetzelfde paar slippers, of huissandalen, het verzorgen van een bloeiende kruidentuin en kamerplanten, en uw vrije tijd gebruiken om uw appartement minutieus grondig schoon te maken. Om nog maar te zwijgen van de kleine koffie je maakt elke middag terwijl je weemoedig in je tuin staart. Ik bedoel, we zijn allemaal voorbestemd om onze moeders te worden en… oma’s uiteindelijk toch?

oma’s hebben een vertederende esthetiek, en dit is niet de eerste keer dat ze viraal zijn gegaan op TikTok (hallo, grootmoeders aan de kust!). Voor de Latinx Grandmother Lifestyle™ zijn Latinx-gebruikers op TikTok de hashtags #SeñoraEra en #SeñoraTok begonnen om de momenten te laten zien waarop ze zich hebben gedragen zoals hun moeders of grootmoeders dat gewoonlijk doen, met minder sociale activiteiten en veel meer dingen die gebeuren op thuis (de afternoon tea blijft morsen, in beide richtingen). In het Spaans worden de woorden “señorita” en “señora” gebruikt om vrouwen te beschrijven, waarbij “señorita” vertaald wordt naar een jonge, ongehuwde vrouw, en “señora” als een respectvolle titel voor een oudere vrouw, wat nauw vertaalt naar “dame” of een “mevrouw”. Op TikTok kan iedereen in zijn Mvr tijdperk, ongeacht geslacht of cultuur. Mvr is een gemoedstoestand – een levensstijl.

De hashtags #SeñoraEra en #SeñoraTok hebben respectievelijk 603.9K en 530.8K views verzameld, en veel van de video’s onder deze tags zijn gekoppeld aan het nummer “Sabor a Mí”, een 1959 Mexicaanse bolero door Edyie Gorme en Los Panchos. De trend heeft een hele Reddit-thread geïnspireerd, samen met enkele “Señora Life” -merchandise en Latinx-gebruikers op Twitter beschrijven ook hun opkomst in hun Mvr tijdperk.

Hoe is de #SeñoraEra-trend begonnen op TikTok?

De Mvr trend – oorspronkelijk exclusief voor Spaanstalige TikTok – begon in maart 2022, toen TikTok-gebruiker @adribecc een video plaatste met haar eigen geluid, waarmee ze haar señora-tijdperk-symptomen komisch afbrak. Het geluid ging viraal op Latinx TikTok en meer dan 14K gebruikers voegden hun eigen iteraties toe aan wat later de #SeñoraEra-trend zou worden.

De video speelt @adribecc in het kantoor van een therapeut en de therapeut vraagt ​​haar naar haar eerste señora-symptomen. Adri antwoordt dat ze opgetogen was om haar schone keuken te zien. Daarna veranderde ze de aarde van een van haar planten. “Ik verander in een señora!” zegt ze geschokt. ‘Ik kan niets voor je doen’, antwoordt de therapeut. De video eindigt met een alomtegenwoordige señora-stem, die tegen Adri fluistert dat hij een jas aan moet doen omdat het kil is in huis.

Wat is de #SeñoraEra-trend op TikTok?

Dames – in dit geval Latinx-moeders en grootmoeders – worden gekenmerkt door een zeer specifieke reeks gedragingen en eigenschappen. De top onder hen is hun interieur – kleurrijke muren, een soort behang met fruitthema (het thema van mijn moeders keukendecor is letterlijk druiven en appels), en kanten accenten op hun meubels, om er maar een paar te noemen. Ze stofzuigen meestal op goddeloze uren (en maken daarbij hun hele gezin wakker), kijken naar oude herhalingen van Telenovelas, nippen kleine koffiekleding strijken, zelfs als ze niet gekreukt zijn, en een assortiment van andere willekeurige, humoristische eigenaardigheden en routines, afhankelijk van hun culturele achtergrond en persoonlijkheid.

De trend bereikte viraliteit op Engelstalige TikTok met gebruiker @pourintosoul, die haar introduceerde Mvr tijdperk door zichzelf op een middag te dienen kleine koffie, zittend in een tuinstoel naar niets starend en vredig, genietend van tuinieren en een oogje in het zeil houden op wat er buiten haar huis gebeurt. “Het is een levensstijl”, schreef ze bij haar video, die 288.9K likes vergaarde.

TikTok-gebruiker @paola.marie, een zelfverklaarde liefhebber van oma-stijl, lanceerde zacht haar señora-tijdperk zittend bij haar raam met een decoratieve opvouwbare waaier, met haar plant, old school salsa en Een beetje koffie. Haar video is een van de meest populaire in de trend, met 116.5K likes.

“Ik vind het geweldig hoe elke cultuur zijn eigen señora heeft, merkte een TikTok-gebruiker op. “Er is iets aan naar buiten staren met een kopje koffie dat ons uiteindelijk allemaal samenbrengt.”

Gebruiker @aranivah5 stapte ook op om haar te delen Mvr symptomen, zoals het hebben van een favoriete kooklepel, koken in een bepaalde houding (arm op de heup geplaatst), nutteloos keramiek verzamelen en ongebruikelijk klappen bij het luisteren naar muziek.

“Ik denk dat ik misschien als señora geboren ben”, merkte een andere gebruiker op.

Andere gebruikers, zoals @yazminsglam, hadden een unieke kijk op de trend, door het aan te passen aan schoonheidskenmerken zoals het hebben van een favoriete make-upborstel, het opmerken van nieuwe rimpels tijdens het maken van je make-up en zich afvragend wanneer ze zich ontwikkelden, weigerend om oude, kapotte make-up weg te gooien omdat “het nog steeds werkt”, en een heleboel oogschaduwpaletten hebben maar dezelfde gebruiken.

De Mvr tijdperk kiest ons allemaal op een gegeven moment, zo lijkt het. Dus als je merkt dat je de servetten van het restaurant mee naar huis neemt, jezelf de in de winkel gekochte lekkernijen ontzegt omdat “je eten thuis hebt” en fastfoodcontainers gebruikt voor je restjes, omarm dan gewoon de levensstijl – en natuurlijk het simpele plezier van een middag kleine koffie.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in