Online berichten delen satirische TikTok over president Biden

0
107


Copyright AFP 2017-2022. Alle rechten voorbehouden.

Berichten op sociale media beweren dat een TikTok-video Joe Bidens kleindochter Naomi Biden laat zien dat de Amerikaanse president dood is en dat een tweelingbroer in het geheim de opperbevelhebber heeft overgenomen. Dit is fout; de video is oorspronkelijk gepost door een maker die satirische inhoud publiceert.

“Mijn grootvader Joe Biden heeft een tweelingzus en die tweeling doet momenteel alsof hij Joe Biden is in het Witte Huis”, zegt de vrouw in de TikTok-video die op 11 juni 2022 werd gepost. Het werd vervolgens gedeeld door anderen en bestendigden de bewering als feitelijk in sept.2022.

“Naomi Biden… zegt dat Joe Biden 4 jaar geleden stierf, vervangen door een tweeling…”, zegt een tweet van 7 september 2022.

Screenshot van een tweet genomen op 8 september 2022

Soortgelijke claims werden gedeeld op Twitter, evenals Instagram. De video werd ook gedeeld op YouTube voordat hij werd verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen.

De berichten volgen andere ongegronde samenzweerderige beweringen over een kloon die Biden vervangt. AFP vond geen geloofwaardige mediaberichten over de dood van de president.

Biden is de oudste van vier broers en zussen en heeft geen tweeling. Naomi Biden is een van de kleindochters van de president, maar ze is niet de vrouw in de TikTok, ondanks online aannames.

De video is oorspronkelijk door Kass Theaz op TikTok geplaatst. Haar account, isatandstared, wordt duidelijk bestempeld als satire, net als haar Instagram-account.

Screenshot van een TikTok-account gemaakt op 8 september 2022

Haar inhoud bevat een video waarin ze vraagt: “Denk je dat het een goed idee is om je ouders aan te klagen omdat ze jou hebben gekregen?” en een ander beweert dat “vogels robots zijn die door de overheid zijn gemaakt.”

De berichten komen na de Aankondiging dat Naomi Biden in november in het Witte Huis zal trouwen, de eerste huwelijksceremonie op het terrein van het Witte Huis sinds 1971.

AFP heeft hier en hier andere onjuiste beweringen over de familie Biden ontkracht.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in