ongebruikelijk | De zoetheid van niets doen: een Italiaanse les van TikTok

0
80


Offbeat is een tweewekelijkse blog met nieuwe en betekenisvolle kijk op alles wat met media te maken heeft.

Dit was de zomer van het zien van de wereld via TikTok.

We zagen video’s van de hoge, verbijsterende dennenbomen van Oregon, het sprankelende blauwe water van de kust van Amalfi, samen met de citroentaarten en Argentijnse koffiesoorten van tropisch Zuid-Amerika. Of je nu persoonlijk hebt gereisd of niet, de korte video-app heeft vrijwel alle uithoeken van de aarde weergegeven.

We hebben de kans gehad om delen van de wereld te zien die we misschien nooit zullen bereiken of de plaatsen waar we al zijn geweest – zelfs als ze verderop in de straat zijn – en we kunnen de schoonheid overal tussenin herkennen.

Deze zomer kreeg ik de kans om te reizen. Nadat ik zoveel pittoreske video’s had gezien over hoe ik “mijn reis correct kon doen”, had ik veel vooroordelen over naar het buitenland gaan.

Ik wilde dat mijn vakantie vol zat met quadrijden, ezels aaien en beatboppen van het ene eiland naar het andere, zodat ik geen minuut zou verspillen. Ik wilde dat elke wakkere seconde iets was om over naar huis te schrijven, zodat ik mijn For You-pagina kon waarmaken.

Ik geef toe dat er een kritische blik voor nodig is om al deze reizende TikToks te bekijken. Soms beland je in een konijnenhol en wens je zo graag dat het leven van iemand anders het jouwe is – ook al wordt ons keer op keer geleerd dat niet alles is zoals het lijkt online.

We besteden zoveel tijd aan het vergelijken van het ene onvergelijkbare ding met het andere dat we soms de schoonheid van ons eigen bestaan ​​verwaarlozen. Maar er was één ding dat ik op TikTok zag dat me is bijgebleven. Het is de audio van een Italiaanse man die vaak te vinden is in combinatie met verbluffende video’s.

‘Il dolce far niente,’ zegt de man. “Het betekent de zoetheid van niets doen.”

Na het doorbladeren van filmische snapshots van elke tropische kustlijn met prachtige liedjes, is dit wat me het meest is bijgebleven.

We hebben allemaal het idee dat we alles en nog wat moeten doen met onze tijd hier op aarde. De ‘slaap als je dood bent’-mentaliteit, gecombineerd met de drive om een ​​miljoen levens in één te stoppen en alles te doen en te zien, heeft ons als volk doen denken dat we het niet verdienen om te rusten.

Dolce far niente gaat over het vinden van aangename ontspanning in zorgeloos nietsdoen. jij niet nodig hebben om altijd iets te doen. jij niet nodig hebben om altijd meer te doen. Het is oké om te zijn waar je bent en de dingen langzaam te doen.

En ja, de zoetheid van niets doen lijkt voor de meesten misschien een onbereikbare luxe. En wie ben ik om iets te zeggen? Maar “dolce far niente” gaat dieper dan dat. Het is een filosofie die in alle aspecten van het leven kan worden ingebakken – het is meer dan alleen een afgezaagd idee over lange en luie Italiaanse zomers.

Dus tijdens mijn reis vond ik het oké om niet alle ezels te aaien, op alle ATV’s te rijden en naar alle eilanden te springen. In plaats daarvan leefde ik met “il dolce far niente” in gedachten en deed ik dingen met een langzame, oprechte intentie.

Het esthetische, reisromantische deel van TikTok gaat helemaal over wat je ervan maakt. Als je de onverzadigbare behoefte om meer te doen eruit haalt, kan het geluk altijd net buiten je greep blijven.

Ik koos ervoor om er een les uit te trekken over leven en comfortabel zijn met stilte in een bruisende wereld. Geniet van het gevoel van niets, waar je ook bent. Het is misschien net wat je nodig hebt.

Bedankt, TikTok.

Jillian schrijft over een reeks media-onderwerpen. Je kunt haar bereiken op [email protected].

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in