Onderzoekers gebruiken TikTok om hiv-bewustzijn uit te leggen en te verspreiden

0
120


Dankzij een Knowledge Translation (KT)-project zijn sociale media een nieuw platform geworden voor het publiek om meer te leren en het hiv-virus te begrijpen.

Hoewel Monkeypox de afgelopen weken de krantenkoppen domineerde, is het oorspronkelijke virus dat een diepe impact had op de LGBTQ+-gemeenschap, hiv, niet aan de zijlijn gestaan. En met het gebrek aan media-aandacht over het onderwerp, kunnen velen ongeïnformeerd blijven over hiv en het medische jargon niet begrijpen.

Gelukkig heeft de Australische hiv-gemeenschap gebruik gemaakt van de populariteit van TikTok om video’s, memes en meer te maken om Australiërs te helpen het complexe onderzoek en de aard van hiv beter te begrijpen, of ze het nu hebben of niet.

De snelle, eenvoudige en gemakkelijke informatie wordt geproduceerd door voorstanders van hiv-gemeenschappen, zoals Beau Newham, Heather Ellis en Anthony McCarthy. Als onderdeel van hun KT-project gebruikt het trio TikTok om ingewikkelde ideeën, onderzoek en gegevens in eenvoudiger bewoordingen te vertalen.

@peersexplain Wist u dat uw relatie met uw arts een directe invloed kan hebben op uw gezondheid? Deze uitleg is gemaakt door mensen die leven met #hiv – Anth, Beau en Heather – en is gemaakt om enkele berichten te helpen delen van een onderzoekspaper waarin de onvervulde behandelingsbehoeften van #peoplelivingwithhiv werden onderzocht ♬ origineel geluid – Peers Explain

Video’s kunnen mensen met hiv sterker maken

McCarthy, een hiv-advocaat, heeft gezegd dat het gebruik van de betrokkenheid van sociale platforms zoals TikTok mensen met hiv kan helpen empoweren.

“Het vertalen van belangrijke bevindingen van belangrijke academische papers in toegankelijke taal en het gebruik van boeiende visuele media zoals video’s, memes en gifs om de aandacht te trekken, heeft geholpen om mensen met hiv te onderwijzen, informeren en uiteindelijk mondiger te maken,” zei McCarthy.

Het (KT)-project is gepresenteerd op de recente Internationale AIDS-conferentie en is gefinancierd door ViiV Healthcare en de National Association of People Living with HIV.

Onderzoeker breekt KT-project af

De sterrenwaarnemer sprak met een van de drie, Heather Ellis, de communicatie- en betrokkenheidscoördinator bij Positive Women Victoria, voorvechter van de hiv-gemeenschap en projectmedewerker, over het project.

“Kennisvertaling kan helpen bij het vertalen van vaak gecompliceerde informatie, vooral informatie over de gezondheidszorg, die in Australië niet zo bekend is. Met hiv worden er voortdurend nieuwe wetenschappelijke gegevens vrijgegeven en vaak bereiken deze gegevens, die van vitaal belang zijn voor het verbeteren van de gezondheid van mensen met hiv, de hiv-gemeenschap niet,” zei Ellis.

“Wat naar voren is gekomen uit dit KT-project over onderzoek naar persoonsgerichte zorg, is de voortdurende behoefte om KT toe te passen op onderzoek dat betrekking heeft op hiv. Maar we moeten niet alleen stoppen met hiv, aangezien KT moet worden toegepast op al het onderzoek dat betrekking heeft op andere gezondheidsproblemen.”

“Dit onderzoek is vaak ingewikkeld om te begrijpen, maar met mijn journalistieke vaardigheden kan ik dit vertalen naar een gemakkelijk te begrijpen samenvatting en wat de impact ervan is op de gezondheid van mensen met hiv. Twee van dergelijke onderzoeken gingen over de voordelen van vitamine K2 voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en tomatenpuree voor het verbeteren van de darmgezondheid – twee gezondheidsproblemen waarmee mensen met hiv worden geconfronteerd.”

TikTok gebruikt om jongere leden te bereiken

Het idee om TikTok te gebruiken om jongere leden van de hiv-gemeenschap te bereiken, kwam van Newham en McCarthy. Sinds de video’s begonnen, merkte Ellis op dat het KT-project “de discussie heeft geopend en het bewustzijn van gezondheidsrechten heeft vergroot”.

“Dit door collega’s geleide KT-project is ontworpen om zoveel mogelijk mensen met hiv te bereiken door de video kort te houden en gemakkelijk te begrijpen Engels te gebruiken,” vertelde Ellis. de sterrenwaarnemer.

“Het idee was om als resultaat van het onderzoek de boodschap over het belang van persoonsgerichte zorg te krijgen. En dit zou dan de interesse van de kijker wekken om met hun arts of zorgverleners te praten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in