Onderzoek vindt dat 20% van de zoekresultaten in TikTok verkeerde informatie bevat

0
86


TikTok is ook de go-to-zoekmachine voor Gen Z . geworden

MANILA, Filipijnen – Uit een nieuwe studie die deze maand is gepubliceerd door NewsGuard, een in de VS gevestigde site die wordt ondersteund door journalisten die desinformatie op internet volgen, bleek dat ongeveer 20% van de door TikTok geleverde zoekresultaten verkeerde informatie bevatten.

De site maakte gebruik van nieuwe TikTok-accounts om de zoekopdrachten uit te voeren om de neutraliteit te behouden. Ze zochten naar een verscheidenheid aan onderwerpen met neutrale zinnen, waaronder de Amerikaanse “verkiezingen van 2022”; ”mRNA-vaccin” in verband met COVID-19; “6 januari FBI” in verband met de rellen in het Capitool in de VS op de genoemde datum in 2020; en “Uvalde tx-samenzwering” in verband met de schietpartij op een school in Uvalde, Texas in mei 2022.

NewsGuard ontdekte dat van de 540 TikTok-resultaten die ze verzamelden uit de top 20 resultaten van 27 zoekopdrachten, in totaal 105 video’s valse of misleidende claims bevatten. Het aantal zoekresultaten met verkeerde informatie maakte 19,4% van het totaal uit.

De site ontdekte ook dat TikTok ook automatisch misleidende zoektermen suggereert wanneer een gebruiker een neutrale term invoert. TikTok zou termen als ‘klimaatverandering ontmaskerd’ en ‘klimaatverandering bestaat niet’ suggereren wanneer ze zochten naar ‘klimaatverandering’ en ‘covid vaccin blootgesteld’ of ‘covid vaccin hiv’ wanneer ze zochten naar ‘covid vaccin’.

De groep merkte ook op dat de zoekresultaten van Google “eenvoudiger” waren, met resultaten als “inloop covid-vaccin” of “welk covid-vaccin is het beste” bij het zoeken naar “covid-vaccin”. Ze merkten ook op dat de zoekresultaten van TikTok “meer polariserend waren dan die van Google.

“Bijvoorbeeld, 12 van de top 20 zoekresultaten voor ‘2022 midterm’ bevatten hyperpartijdige, linkse retoriek. Het bijschrift van een video die als zoekresultaat werd gepresenteerd, verwees naar de 2022-kandidaat van de Georgia Republikeinse Amerikaanse senaat Herschel Walker als een ‘groente’, terwijl een persoon in een andere video alle Republikeinen tot ‘moeder*uckers’ verklaarde.

De bevindingen komen te midden van TikTok’s stijgende populariteit voor zoekopdrachten, met name voor Gen Z, vaak gedefinieerd als degenen die zijn geboren tussen 1997 en 2012. “De toxiciteit van TikTok is een aanzienlijke bedreiging geworden omdat nieuw onderzoek van Google suggereert dat TikTok steeds meer door jongeren wordt gebruikt als een zoekmachine, omdat ze zich wenden tot het platform voor het delen van video’s, in plaats van Google, om informatie te vinden”, aldus NewsGuard.

NewsGuard zocht TikTok voor hun opmerkingen over de bevindingen, en een TikTok-woordvoerder verwees naar de communityrichtlijnen van het platform, die volgens hen “duidelijk maken dat we geen schadelijke verkeerde informatie toestaan, inclusief medische verkeerde informatie, en we zullen deze van het platform verwijderen. We werken samen met geloofwaardige stemmen om gezaghebbende inhoud over onderwerpen die verband houden met de volksgezondheid naar een hoger niveau te tillen, en werken samen met onafhankelijke factcheckers die ons helpen de juistheid van inhoud te beoordelen.”

De site zei echter dat TikTok geen directe antwoorden gaf op specifieke vragen, zoals wie beslist hoe het TikTok-zoekmachinealgoritme de resultaten van gebruikers voedt; of het zoekmachine-algoritme van TikTok is aangepast om te voorkomen dat het gebruikers verkeerde informatie geeft, en hoe, zo ja; en waarom de zoekfunctie van TikTok gebruikers ertoe aanzet te zoeken naar dingen die misleidend zijn. – Rappler.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in