Ondanks beveiligingsrisico’s, TikTok nog steeds populaire campagnetool voor beide partijen

0
71


Terwijl rapteksten spelen op de achtergrond van de 8 seconden durende clip, stapt een jonge vrouw naar haar camera met warrig haar, een joggingbroek en een witte tanktop. Getimed met de beat van de track, zakt ze laag.

Dit is meestal wanneer het scherm zou omdraaien en de TikTok-maker in een nieuwe make-up of een mooie outfit zou laten zien. Maar in plaats daarvan verschijnt een blanke man van middelbare leeftijd in een pak en een blauwe stropdas.

Terwijl hij de danshouding van de vrouw weerspiegelt voordat hij op zijn kantoorvloer hurkt, zegt hij: “Hé, ben je geregistreerd om te stemmen?”

“Er is een voorverkiezing op 23 augustus en de algemene verkiezingen zijn op 8 november”, voegt Ken Russell toe terwijl hij naar het scherm van zijn telefoon kruipt – een Amerikaanse vlag zwaait op de achtergrond: “Wacht, kom terug, wacht…”

TikTok Influencers Italië 21-Jan-21
TikTok-beïnvloeders Marco Bonetti (L) en Davide Moccia (R) voeren op 21 januari 2021 een video uit in de “Defhouse”, een incubator voor TikTok-influencers in Milaan, Italië. Met dromen van het grote scherm maar internet in hun aderen, acht jonge Italiaanse influencers verzamelen volgers terwijl ze hun dagen doorbrengen op een luxe TikTok-loft in Milaan. Alle influencers wonen ter plaatse – hoewel de jongsten nog naar school gaan – waar ze training krijgen op verschillende gebieden die mogelijk kunnen worden gebruikt in hun video’s, waaronder muziek en cultuur, politiek en actualiteiten, dictie en zelfs goede manieren.
Foto door MIGUEL MEDINA / AFP)

Terwijl sommige politieke strategen TikTok zien als een andere manier om kiezers en kiezers te betrekken, beschuldigen velen in de inlichtingen- en nationale veiligheidsgemeenschap het platform van Peking van snode bedoelingen.

Russel verloor op 23 augustus in de Democratische voorverkiezingen, maar zijn virale video heeft opnieuw geleid tot een jarenlang gesprek over de veiligheid van deze platforms die Amerikanen kunnen gebruiken. Sociale media hebben de afgelopen tien jaar een revolutie teweeggebracht in politieke campagnes, waarbij platforms als Twitter, Snapchat, Facebook en Instagram een ​​buitensporige rol hebben gespeeld in het succes van moderne campagnes.

Met 2,9 miljard huidige maandelijkse gebruikers in 156 landen en vorig jaar meer dan $ 100 miljard (USD) aan inkomsten, is Meta, de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, ’s werelds grootste conglomeraat van sociale media.

Ter vergelijking: TikTok, eigendom van het in Peking gevestigde ByteDance, is veel kleiner. Met 1,2 miljard gebruikers heeft het bedrijf minder dan de helft van het aantal van zijn Amerikaanse concurrent. Het is beschikbaar in 154 landen (en is met name niet beschikbaar in India, Rusland, Indonesië en Bangladesh) en genereerde in het fiscale jaar 2021 $ 4,6 miljard (USD).

Maar deze cijfers vertellen niet het hele verhaal.

Terwijl Amerikaanse sociale-mediaplatforms zoals Meta zijn geblokkeerd op het vasteland van China, bevindt bijna 10% van de huidige gebruikersbasis van Tik Tok zich in de VS. mensen die er actief gebruik van maken.

Zo’n 67% van de Amerikaanse tieners zegt TikTok te gebruiken, vergeleken met 60% van de tieners die zegt Instagram te gebruiken en slechts 32% die zegt Facebook te gebruiken, zo blijkt uit een recent rapport van Pew Research.

Hoewel het pas vijf jaar geleden werd gelanceerd, heeft de Chinese app voor sociale media een explosieve groei doorgemaakt. Het was de meest gedownloade webapplicatie in 2021 en werd de zevende meest gedownloade applicatie van het afgelopen decennium (2010-2020), volgens Business of Apps.

Hoewel Facebook wereldwijd het meest gebruikte platform blijft, heeft TikTok het momentum onder jonge gebruikers. En terwijl het Amerikaanse gebruikersbestand blijft groeien, doet de aantrekkingskracht ervan op politici die die basis willen bereiken dat ook.

Politici “proberen een aanwezigheid en voet aan de grond te krijgen waar mensen ook naartoe gaan”, vertelde Thad Kousser, een professor politieke wetenschappen aan UC San Diego, onlangs aan de Los Angeles Times. “De gok is dat de kiezers en donateurs van de komende vijf tot tien jaar mensen zijn die het zullen gebruiken als hun favoriete sociale media.”

Frequente gebruikers van TikTok vieren de bruikbaarheid, het boeiende platform en het potentieel voor organisch bereik.

Maar belangrijke leden van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap hebben hun bezorgdheid geuit over de app, met name over verkiezingsbeveiliging, de verspreiding van desinformatie en zorgen dat het platform kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor de Volksrepubliek China.

Er is ook veel aandacht besteed aan zorgen over gegevensprivacy.

Twee afzonderlijke BuzzFeed News-onderzoeken in de zomer onthulden dat TikTok het in China gevestigde ByteDance, het moederbedrijf, herhaaldelijk toegang gaf tot de gegevens van de Amerikaanse gebruikers van de app.

TikTok-woordvoerder Maureen Shanahan reageerde met een korte verklaring op deze berichten.

“We weten dat we een van de meest onderzochte platforms zijn vanuit veiligheidsoogpunt,” zei Shanahan, “en we streven ernaar elke twijfel over de veiligheid van Amerikaanse gebruikersgegevens weg te nemen.”

Brendan Carr, senior Republikein bij de Federal Communications Commission, uitte ernstige kritiek op het populaire sociale mediaplatform. In een juni tweetbeschreef hij ByteDance als “behold” aan de Chinese regering en “door de wet verplicht om te voldoen aan de surveillance-eisen.”

Later riep hij Apple en Google op om TikTok uit hun app-winkels te verwijderen, hoewel het reguleren van sociale-mediaplatforms niet onder de jurisdictie van zijn bureau valt.

“TikTok is niet zomaar een video-app”, schreef Carr. “Dat is de schaapskleren.”

Twee senatoren van het Select Committee on Intelligence, democraat Mark R. Warner (voorzitter) en Republikein Marco Rubio (vicevoorzitter), hebben zich ook aangesloten bij de strijd tegen Tik Tok en reageerden met verontwaardiging op de nieuwe veiligheidsonthullingen.

In juli schreven de twee een brief aan Lina Khan, voorzitter van TikTok, waarin ze eisten dat het bedrijf een volledig onderzoek zou starten naar de claims.

En meer recentelijk, nadat het Office of the Chief Administrator’s (COA) Office of Cybersecurity had vastgesteld dat het platform een ​​hoog risico inhoudt voor gebruikers, hebben sommige leden van de Tweede Kamer hun medewerkers geadviseerd om de applicatie niet op hun mobiele apparaten te downloaden, in overeenstemming met met advies van de CAO.

“TikTok is een Chinees bedrijf”, staat in de memo van twee pagina’s, “en elk gebruik van dit platform moet met dat in gedachten worden gedaan.”

Het CAO Office of Cybersecurity beschouwde de mobiele TikTok-applicatie als een hoog risico voor gebruikers vanwege het gebrek aan transparantie in de manier waarop het klantgegevens beschermt, de vereiste van buitensporige machtigingen en de potentiële beveiligingsrisico’s die gepaard gaan met het gebruik ervan, voegde de memo eraan toe.

TikTok daagde deze beschuldigingen later uit in een brief van 11 augustus.

De vice-president van het bedrijf, Michael Beckerman, schreef een reactie waarin hij de Chief Administrative Officer van het Huis vroeg om de waarschuwing in te trekken.

“We dringen er bij de CAO op aan om de ‘TikTok Cyber ​​Advisory’ in te trekken”, schreef hij. “Hoewel we liever een dialoog met uw kantoor hadden gehad voordat het advies werd verzonden, kijken we ernaar uit u te ontmoeten om de in deze brief uiteengezette feiten verder te bespreken en ervoor te zorgen dat nauwkeurige informatie over TikTok in de toekomst wordt gedeeld.”

Ondanks deze aanhoudende zorgen blijven caucusleden en politieke kandidaten inhoud gebruiken en uploaden op het platform dat eigendom is van Peking. Het Democratisch Nationaal Comité, dat stafleden in 2020 waarschuwde om de app niet te downloaden, sloot zich eerder dit jaar zelfs aan bij TikTok.

Dit heeft de controle op de kwestie alleen maar vergroot en heeft president Biden onder druk gezet om een ​​meer zinvolle oplossing te vinden.

Sprekend over de voortgang van de regering op TikTok in augustus, vertelde senator Marco Rubio uit Florida aan The New York Times: “Het is daar helaas geen prioriteit geweest en ik hoop dat het één wordt met de nieuwe onthullingen.”

In tegenstelling tot zijn voorganger, Donald Trump, die actief streefde naar een verbod op het gebruik van TikTok in 2020 omdat hij het als een bedreiging voor de nationale veiligheid beschouwde, trok Biden zich al vroeg in zijn presidentschap terug van de confronterende benadering van regelgeving in afwachting van zijn eigen beoordeling van de zaak.

Maar terwijl nieuwe meldingen van wangedrag van het buitenlandse bedrijf aanhouden, meldde Bloomberg eerder deze maand dat het Witte Huis opnieuw overweegt een op zichzelf staand bevel uit te vaardigen dat specifiek op TikTok is gericht.

Het ministerie van Handel beoordeelt ook voorgestelde regelwijzigingen die het overheidstoezicht zouden uitbreiden op apps die zouden kunnen worden uitgebuit “door buitenlandse tegenstanders om gegevens te stelen of anderszins te verkrijgen”, aldus een federale aanvraag.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in