NYC-huurders geven TikTok-rondleidingen door appartementen die ze zich niet langer kunnen veroorloven

0
113


  • New Yorkers klagen over de huurprijzen van appartementen die ze naar eigen zeggen niet langer kunnen betalen.
  • De gemiddelde huurprijs in Manhattan bereikte in juni een record van $ 4.100, waardoor velen die een ‘Covid-korting’ kregen, uit de prijs werden gehaald.
  • NYC Tiktokers documenteert dat zelfs hun door ratten en kakkerlakken geteisterde huurwoningen grote prijsstijgingen krijgen.

TikTok-appartementtours namen in de zomer van 2022 een donkere wending.

Nu ‘Covid-kortingen’ aflopen – huurkortingen die worden gegeven door wanhopige verhuurders in de hoop huurders te midden van de pandemie te houden – nemen aanzienlijke huurverhogingen hun plaats in. Volgens vastgoedsite Street Easy zien huurwoningen die werden genoteerd tijdens de piek van de pandemie – in 2020 en 2021, dit jaar een gemiddelde stijging van ongeveer 20% in de vraagprijs.

In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs in Manhattan $ 4.000 per maand, waarmee eerdere records werden gebroken, samen met alle andere stadsdelen in de stad, behalve Staten Island. Ontheemde huurders die ooit pandemische deals hebben gesloten, zijn nu verantwoordelijk voor meer dan 40% van de leegstand in Manhattan, in wat is aangekondigd als de meest uitdagende huurmarkt in jaren.

Buitensporige prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat veel New Yorkers het zich niet kunnen veroorloven om in de stad te blijven, en velen zijn naar TikTok gegaan om te klagen over hun onhoudbare huurverhogingen en de hyperconcurrerende huurmarkt van de stad.

Nancy Wu, een econoom en podcaster, deelde dat haar huisbaas de maandelijkse huur verhoogde van $ 2.600 naar $ 3.200, terwijl Samantha Short, die bij Facebook werkt in de ontwikkeling van muziekzaken, haar studio-appartement liet zien waarvan de prijs was verhoogd van $ 2.450 naar $ 3.938 bij haar huurverlenging. (Short zei dat ze weigert te verlengen).

De vernedering van prijsstijgingen na een pandemie kan vooral beladen zijn wanneer het appartement in kwestie veel problemen heeft.

Neem TikToker @trina_roseee – die de ongelijkheid tussen de levensomstandigheden van haar appartement in Brooklyn – overstromingen binnenshuis, sporen van dode kakkerlakken en ratten – en de geplande prijsstijging van $ 800 per maand van haar huisbaas documenteerde. De laatste is ingesteld op de melodie van “het is wat het appartement waard is” – de soundtrack van een andere virale video over huurverhoging.

Onhoudbare huurverhogingen hebben velen ertoe aangezet de stad te verlaten of terug te keren naar hun ouderlijk huis. In feite leven momenteel meer Amerikanen in huishoudens met meerdere generaties – grotendeels vanwege ‘financiële problemen’ – dan in decennia.

“Terug naar mama en papa’s ga ik,” zei TikToker Robbie Scott in een parodie-reactie van 23 augustus op een video over worstelende 18- tot 25-jarigen: “Dus daar gaat mijn droom van onafhankelijkheid waar ik op heb gewacht voor 23 v —— jaar. Ik wil gewoon mijn eigen ruimte. Ik wil niet slapen in hetzelfde f —— bed waarin ik sliep toen ik zeven was.”

Maar het is belangrijk op te merken dat terugkeren naar huis een vangnet is dat niet beschikbaar is voor velen die momenteel geprijsd zijn op de huurmarkt in New York. Vorige week verbleven meer dan 54.000 mensen in NYC-schuilplaatsen, volgens City Limits.

Het probleem, zeggen experts, is er een van vraag en aanbod; meer mensen zoeken een woning in New York dan er betaalbare woningen te huur zijn, en als reactie daarop stijgen de prijzen van het bestaande woningaanbod. Het woningtekort is nationaal, maar met name in New York zeggen ambtenaren dat de huisvesting geen gelijke tred heeft gehouden met de banengroei – en om redenen die variëren van bestemmingsplannen tot problemen met de toeleveringsketen en politieke blokkades, is de bouw ook achtergebleven in vergelijking met andere Amerikaanse steden .

Eerder deze zomer ging Evan Rugen, de oprichter van vastgoedbeleggingsmaatschappij LVL Group NY, viraal voor een TikTok van 5 juni waarin hij uitlegde over een politieke maas in de wet die oorspronkelijk was gemaakt om huurders te beschermen.

De Wet Huisvesting Stabiliteit en Huurdersbescherming van 2019 verhindert dat verhuurders de prijs van een huurgestuurd appartement automatisch verhogen wanneer een huurder vertrekt. Maar volgens Rugen zouden veel verhuurders die appartementen liever leeg houden en betaalbare woningen van de markt houden, met het idee dat de wet van 2019 binnenkort wordt ingetrokken.

“Ik ben meestal een behoorlijk optimistisch persoon”, vertelde Vicki L. Been, een voormalig loco-burgemeester voor huisvesting en economische ontwikkeling die inspanningen om huisvesting te bouwen ondersteunt, aan The New York Times. “Ik zou mezelf omschrijven als erg bezorgd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in