‘Numb Little Bug’-zanger Em Beihold: TikTok is een ‘dubbelsnijdend zwaard’

0
97


Op 6 augustus bereikte Em Beihold’s “Numb Little Bug” nummer 1 in de Amerikaanse Adult Top 40-hitlijst – bijna een jaar nadat de singer-songwriter een viraal fragment van het nummer op TikTok plaatste, dat 7,1 miljoen views en 1,6 miljoen views opleverde. miljoen likes. Het nummer, geïnspireerd op Beiholds ervaringen met antidepressiva, heeft een hele reeks lofbetuigingen gekregen sinds de officiële release in januari: volgens Luminate Data heeft het tot nu toe 158 miljoen on-demand streams verzameld, goed voor een platina-certificering; en met een airplay-publiek van 771 miljoen, bereikte nr. 18 op de Billboard Hot 100.

Het is een out-the-gate succes voor Moon Projects, het label gelanceerd dooracked door voormalig TikTok-exec Mary Rahmani, en een imprint van Republic Records. En hoewel de perceptie van TikTok door de industrie in die tijd is verschoven – van toegevoegde waarde naar marketing must – is het publiek trouw gebleven aan het platform.

Voorafgaand aan het optreden van Beihold in “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon” vanavond, sprak de inwoner van Los Angeles met Verscheidenheid over het succes van ‘Numb Little Bug’, verschijnen op de soundtrack voor het regiedebuut van Billy Porter “Alles is mogelijk,” haar labelervaring en de uitdagingen die gepaard gaan met de aanduiding “TikTok-artiest”.

Wat was je reactie toen je hoorde dat “Numb Little Bug” een topnummer op de radio was?

Ik had zoiets van: “Ik kan op geen enkele manier boven Lizzo en Harry Styles staan.” Met veel dingen die met “Numb Little Bug” zijn gebeurd, gebeurde het allemaal zo snel dat ik normaal niet heftig op dingen reageer, maar deze deed ik. Zoals deze, begon ik op te springen. Ik was gewoon aan het flippen.

Terug in mei, Verscheidenheid meldde dat Mary Rahmani Moon Projects lanceerde. Jij bent de eerste artiest die ze tekende – hoe zit het met Moon Projects en het werken met haar sprak je specifiek aan?

Ik hield meteen van Mary. Ze benadrukte ook dat ze echt om geestelijke gezondheid geeft en [wanted] de artiest om therapie te krijgen en dat soort dingen. Dat vond ik heel gaaf, omdat we dezelfde dingen prioriteit gaven. Ze is vol Perzisch. Ik ben half Perzisch, dus daar hadden we een beetje een band over. Ik hou van het idee om getekend te zijn bij een imprint met een major label backing in plaats van een major label van de vleermuis, omdat je de neiging hebt om op een timer te zitten met zoals een Republic of een Sony of Universal, dus ik vond het prettig om die druk niet te hebben, want ik zit zeker nog in de ontwikkelingsfase.

Gezien het feit dat Mary van TikTok kwam, op welke manier had haar begrip van dat ecosysteem invloed op hoe je met haar verbonden was?

Het was super belangrijk, want het was duidelijk dat zoals TikTok de manier was waarop dingen voor mij begonnen te werken. Dus om iemand met die ervaring te hebben leek gewoon de perfecte match en dan vooral met ‘Numb Little Bug’, had ze een campagne voor makers. Ze adviseerde me hoe vaak ik moest posten en dingen die ik opnieuw moest posten. De meeste A&R’s zijn net zoiets als “Post veel”, en dat is alles wat ze kunnen zeggen. Maar ze was in staat om het specifiek te benaderen en wanneer ik vragen had, kon ik rechtstreeks naar haar toe gaan, wat super behulpzaam was.

Terugkijkend op dat stuk met haar, zei ze dat ze artiesten wilde tekenen en niet alleen iemand die het virale nummer heeft, wat volgens mij een heel belangrijk onderscheid is. Is het label van TikTok-artiest iets dat je probeert te overstijgen? Of is het iets waar je tegenaan loopt?

Ja, ik wil geen TikTok-artiest zijn. Ik heb het gevoel dat er mensen zijn die muziek maken voor de inhoud, en dat is helemaal prima. En dan zijn er nog mensen die muziek maakten voordat er natuurlijk zoiets als TikTok was. En ik zou liever in de laatste categorie vallen, omdat ik mijn muziek niet wil associëren met, zoals, clickbait-teksten en titels, maar ik wil bekend staan ​​als een artiest. Ik denk bijvoorbeeld dat Shawn Mendes met Vine is begonnen, maar je ziet hem nooit als een Vine-artiest.

Hoe beïnvloedt de wetenschap dat je muziek gaat promoten op TikTok je songwritingstijl?

Het heeft niet echt invloed op hoe ik schrijf. Maar ik zal zeggen dat het van invloed is op welk deel ik op TikTok laat zien. Ken je ‘Groundhog Day’? “Al mijn vrienden gaan door met aan het liften zijn, dan zijn ze weg”, dan “Numb Little Bug”: “Ik voel niets”, of “Word je ooit een beetje moe van het leven”, zoals gewoon een beetje de eerste regel is belangrijk met wat je plaagt. Ik wil niet dat het platform mijn kunstenaarschap dicteert.

Ik weet dat je hier al een beetje eerder over hebt gesproken, maar veel artiesten, bijvoorbeeld Halsey, hebben geklaagd over TikTok en hoe het de muziekindustrie een beetje heeft overgenomen. Wat is jouw mening over de rol van TikTok daarin? Wat is de mentaliteit die je hebt die je over het algemeen probeert te benaderen als je constant je muziek moet promoten?

Het is een tweesnijdend zwaard, want TikTok is hoe we dit gesprek in de eerste plaats voeren. Ik ben erg dankbaar om te praten voor de kans, maar ja, ik bedoel, ik wil ook niet echt elke dag posten, maar dat is gewoon een beetje het klimaat tegenwoordig. Weet je hoe met veel apps, ze hun levensduur voor je hebben, en dan wil je eigenlijk verder gaan? Ik heb het gevoel dat ik tijdens quarantaine niets te doen had, dus ik had alleen TikTok en dat was leuk. Maar op dit moment wil ik mijn vrije tijd niet echt besteden aan het maken van drie video’s per dag om te posten. Er is zeker een druk, maar het biedt ook kansen, dus ik weet het niet. Ik zie het een beetje als twee kanten op, maar ik heb ook zoveel vrienden ontmoet door letterlijk gewoon op mijn Voor jou-pagina te scrollen.

Ik heb gemerkt dat je nummer “12345” werd gebruikt in de trailer van Billy Porter’s regiedebuut “Anything’s Possible.” Hoe kwam dat en wat was je reactie toen je hoorde dat het in de trailer stond?

Dat was specifiek via Republic. Mary vertelde me dat het een mogelijkheid was dat ons lied in het regiedebuut van Billy Porter zou zitten. Het gebeurde en ik schrok. Ik wist niet dat ze het zo vaak in de trailer zouden gebruiken dat het een verrassing was, omdat ik dacht dat het op de achtergrond zou kunnen zijn. Maar het is een vrij prominent gebruik, dus ik ben er enthousiast over.

Ik heb het gevoel dat het woord “popster” veel connotaties heeft.

Ik ontken de term ‘popster’ een beetje, omdat het niet goed voelt voor mij. Het weegt niet echt op me, want de manier waarop ik deze industrie ben binnengekomen, is het schrijven van het nummer waarvan je waarschijnlijk het laatst verwacht dat het nummer 1 is op Hot AC, over het leven moe zijn. Dus het is gewoon een bewijs dat jezelf zijn werkt – het is geen strategie. Ja, ik zou zeggen dat ik de druk voel. Ik vind het wel leuk dat ik anders ben en dat buitenstaander zijn deze keer werkte.

Zijn er andere popartiesten die je hebben geïnspireerd?

Ik ben geïnspireerd door vrouwelijke singer-songwriters uit de vroege jaren 2000, en ik heb het gevoel dat ik daar veel van gebruik in mijn schrijven, maar ik heb nooit geprobeerd me aan te passen. Ik heb er eigenlijk nooit van gedroomd om Dua Lipa of Hannah Montana te zijn zoals veel meisjes. Ik zie mezelf niet in grote stadions met deze gekke outfit. Ik wil gewoon liedjes schrijven die ertoe doen, en ik wil nog steeds optreden, maar mijn inspiratie was altijd Regina Spector, die als aan de piano haar ziel uitzingt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in