Nimesh Patel praat over TikTok, stand-upcomedy op ‘Good One’

0
92


Foto-illustraties: Gier; Foto door Lloyd Bishop/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Tien of vijftien jaar geleden, vóór wat men de Second Comedy Boom zou kunnen noemen, was het echt, echt zeldzaam voor komieken om theaters te spelen. Op een gegeven moment waren er misschien vier of vijf theateracts, vaak het resultaat van tientallen jaren touren en grote Hollywood-breaks. Maar nu kunnen de komende schema’s van het stadhuis in New York, het Wilbur Theatre in Boston en het Warner Theatre in DC belabberd zijn met komieken, van wie velen daar aankwamen zonder enige mainstream-aandacht. Voor sommigen kwamen ze daar via podcasting of YouTube. Voor Nimesh Patel was het TikTok.

Nadat hij twee maanden in quarantaine bij de app was gekomen, verzamelde Patel meer dan 1 miljoen volgers. Dat is allemaal te danken aan het plaatsen van clips van zijn IRL-stand-up, inclusief vroege versies van grappen die uiteindelijk op zijn YouTube-special van juni eindigden, Bedankt China. Op Een goede, vertelt Patel over zijn opkomst op TikTok, de onverwachte samenstelling van zijn nieuwe publiek, en hoe hij zijn eigen smaak in evenwicht brengt met wat het algoritme leuk vindt. Je kunt de volledige aflevering hieronder beluisteren en afstemmen op Een goede elke donderdag waar je je podcasts ook vandaan haalt.

Dus de special heet Bedankt China, wat verwijst naar de invloed die TikTok heeft gehad op het opbouwen van een publiek voor jou. Je opkomst op dit platform was ongelooflijk. Je bent lid geworden in mei 2020, twee maanden in COVID, toch?
Maart 2020, toen alles stilviel, was een wilde tijd voor live optredens. Ik dacht, Oké, ik moet dit werkloosheidsformulier uitzoeken. Wat ga ik doen? De eerste grappen van mijn special kwamen uit quarantaine. Ik weet niet meer precies wanneer ik ze heb opgehangen, maar ze begonnen het goed te doen aan het begin van de quarantaine. Toen realiseerde ik me, Oh, mensen zijn nu gewoon online, zitten thuis en doen dingen. Voor zover ik wist, waren mensen nog steeds van, Wat is verdomme TikTok? Mijn vrouw, die op sociale media en in de influencer-ruimte werkt, was de eerste die me vertelde dat ik mezelf daar moest plaatsen. Ik kreeg het platform niet, dus mijn eerste video was dat ik een erg gekke cover deed van Kanye’s “Jesus Is Lord”-nummer, en het deed niet echt iets. Ik was zo van, Oké, is dit waar het voor is? Toen zei mijn vrouw: “Nee, je moet gewoon staande spullen neerzetten.”

De eerste stand-up clip die ik uitbracht, ik denk dat het een Indiase grap was over Indiase agenten. Het deed, zoals gekke nummers, zoals 3- of 400.000 views. Gelukkig voor mij, die al vier jaar in de Comedy Cellar zit, nemen ze alle clips op en sturen ze naar de cabaretiers. Dus ik had een hele catalogus met clips die ik gewoon in stukjes kon hakken en uit kon zetten; Ik begon het algoritme te voeden, gewoon dagelijks clips op te zetten en langzaam een ​​publiek op te bouwen.

Heb je in maart 2020 ooit gedacht, Ik word binnenkort een theateract? Hoe is het om op dit niveau te zijn?
In maart 2021 had ik maar één datum in mijn agenda. In mei 2021 was ik geboekt voor het jaar. Het was heel duidelijk wat mijn traject was. Zelfs als ik alleen clubs zou blijven spelen zoals ik vorig jaar deed, zou ik het gevoel hebben dat ik het als een stripboek heb gemaakt. Ik wist altijd toen ik begon dat de droom was om deze grote locaties te doen, maar dit is echt te gek.

In de mixtape die je voor de special uitbracht, begin je met de vraag of dit iemands eerste stand-upshow is, en een heleboel mensen zeggen van wel. Hoe maak je materiaal voor mensen die de regels niet kennen en creëer je in hen een begrip van hoe een comedyshow eruit kan zien?
Het is zo’n leuke verantwoordelijkheid omdat ik weet dat ik ze zal leveren wat ik denk dat stand-up zou moeten zijn. Ik maak natuurlijk een grapje: “Wat als ik komedie voor je verpest?” Het is leuk om de eerste live stand-upcomedian te zijn die mensen ooit hebben gezien. De eerste livecomedian die ik ooit zag, ik was 20 jaar oud op NYU, en kreeg pizza nadat ik voor de finale had gestudeerd. Ik ging naar de Comedy Cellar, ik loop naar binnen, Chappelle staat op het podium. De eerste komiek die ik ooit live heb gezien, was Dave Chappelle. Hij lachte me uit terwijl ik binnenkwam omdat ik een rugzak aan had. Hij zegt: “Je huid is een beetje te … ik zal je tas willen controleren.” En nu ben ik de eerste komiek die een andere beïnvloedbare 20-jarige ooit zal zien. Dat is gek.

Moet je iets met de hand doen?
Nee. Een van mijn grootste dingen die een beetje viraal gingen, was dat ik met een of andere heks in de Comedy Cellar sprak. Ik zei, ‘Kijk, wat ik je ook vraag, je antwoord doet er niet toe. Het is gewoon het scharnierpunt waar ik het over wil hebben. Ik ben er gewoon goed in om het op een gesprek te laten lijken. Maar we hebben niet echt een gesprek. Ik weet waar ik heen moet.” Ik probeer daar een versie van te doen tijdens de shows, zodat mensen de toon kennen.

Ik zal de hand vasthouden als dat nodig is, maar het is meer als, Kijk, ik begin vijf, tien minuten met wat donkere, gevoelige dingen. Dit is wat komedie voor mij is. Dit zijn mijn grappen. Als je het niet goed vindt, is er geen restitutie. Maar geloof me, je zult zo’n leuke tijd hebben. Ik ben hier niet om je gevoelens te kwetsen of iets dergelijks. Als je gevoelens zijn gekwetst, nogmaals, ik heb je geld al. Dus geniet er gewoon van en maak er een leuke tijd van.

Je lacht veel om je eigen grappen. Er was een opmerking op een YouTube-video waarin iemand zei: “De persoon die het meeste plezier heeft tijdens een Nimesh Patel-show is Nimesh Patel.” Je geeft duidelijk om het publiek en wilt een soort gemeenschappelijke ervaring hebben, maar hoe belangrijk is het publiek voor jou?
Ik zal niet liegen en zeggen “fuck het publiek.” Ik hou van het publiek. Ik ben er net zo goed voor hen als zij voor mij. Maar veel van de grappen die ik gewoon moet zeggen omdat ze grappig voor me zijn; Ik heb die grap verteld en ik heb zo vaak om die grap gelachen dat het nu vanzelf gaat. Graag willen, O, ik heb het gezegd. Laat me er om lachen. Er zijn een paar grappen waarbij ik lach omdat het publiek lacht, waarbij ik niet kan geloven dat ik dit tegen deze menigte moet zeggen en dat ze lachen om dit belachelijke ding dat ik zojuist heb gezegd. Ik ben daarboven en vermaak me prima.

Wat vind je van het feit dat je in wezen toestaat dat delen van je act uit zijn context worden verwijderd en in dit soort leegte op TikTok worden geplaatst?
Mijn meest recente clip kreeg veel boze opmerkingen en vitriool. Ik zei dat Will Smith een bitch-ass is en dat alopecia nauwelijks een echte ziekte is. Uit de context, mensen zijn als, “Waar is de grap?” Nou, als je bij de show was, zou je het begrijpen, want het is 45 minuten opbouwen voordat ik dat zeg. Ik zal niet aarzelen om te zeggen dat ik me soms een beetje als Rupert Murdoch voel. Ik doe mijn best om er niet slecht over te doen; de enige manipulatie die ik probeer te doen, is proberen mensen zover te krijgen dat ze me komen zien op de show. Een van de tekortkomingen van mijn aanpak op TikTok is dat veel van mijn stand-up die er nu is, heel anders is dan waar ik het over heb op het podium. Het is een wereld van verschil.

Ik zal niet opnieuw pleiten de hele situatie in Colombia, maar tussen dat en opgeblazen zijn op TikTok, wat denk je dat je hebt geleerd over een jong publiek?
Ik denk niet dat ik iets heb geleerd over jonge mensen. Het bevestigde alleen maar mijn overtuiging dat de jongeren een wispelturige groep zijn die niet per se weten wat er aan de hand is en hoe snel ze een oordeel vellen. Maar als ik terugkijk op het Columbia-incident, denk ik niet meer aan het gedrag van die studenten of de organisatie die me eruit gegooid heeft of zo. Ik denk er gewoon aan hoe ik veel grappiger had kunnen zijn in mijn reactie. Ik geef mezelf als een C, C-plus op de show zelf. Als ik gewoon het publiek had vermoord, zou de organisatie nooit het lef hebben gehad om het podium op te komen en me eruit te schoppen. En dat is het enige waar ik nu aan denk. Ik besteed geen aandacht aan de 20-jarige geesten die deden wat ze deden, want nu zie ik dat de shows waar 20-jarigen naar buiten komen en plezier hebben en – ze hebben plezier en ze willen lachen.

Alles zien

In 2018 brak de Asian American Alliance van de Columbia University de set van Patel af na enkele slecht ontvangen grappen over de moeilijkheden van het zwarte homoleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in