Nieuwe studie die verkeerde informatie op TikTok aantoont, benadrukt het belang van mediageletterdheid

0
84


COLORADO SPRINGS, Colorado (KRDO) — Een nieuwe studie die aantoont dat de verkeerde informatie wordt verspreid door een van ’s werelds grootste sociale-mediaplatforms, zorgt ervoor dat sommige lokale onderwijzers aandringen op meer mediageletterdheid.

Volgens een onderzoek van NewsGuard bevat één op de vijf TikTok-video’s informatie als het gaat om relevante nieuwsonderwerpen.

TikTok, bekend om zijn dans- en leuke video’s, is ook het op één na populairste domein ter wereld, alleen achter Google.

Zoekopdrachten op TikTok kunnen video’s opleveren over onderwerpen als COVID-19, klimaatverandering en abortus. Uit het onderzoek van Newsguard blijkt dat er bij deze zoekopdrachten veel onnauwkeurige informatie te vinden is.

Hoewel het niet verwonderlijk is om te horen dat er verkeerde informatie op internet staat, is het zorgwekkend als het gaat om de jongere generatie die TikTok gebruikt. Cory Hutchins, professor journalistiek aan het Colorado College, zegt dat dit soort studies leraren in staat stellen om al op jonge leeftijd mediawijsheid te onderwijzen.

Hutchins zegt dat hij zijn studenten leert hun due diligence te doen, op te zoeken wie de informatie verstrekt en waar het vandaan komt, en na te denken voordat ze iets opnieuw posten.

“Als er iets op je radar komt op een sociale-mediastream en je je afvraagt ​​of je dat moet delen, volg dan niet meteen dat instinct. Misschien spring je daar van af en doe je wat lateraal lezen wordt genoemd en zet je dat in een Google-zoekopdracht bijvoorbeeld. Als er een behoorlijk opruiende quote is, controleer die dan op een fact-checking-site om te zien of het naar voren komt, want nee, dit is onjuist of dit is ontkracht”, zei Hutchins.

In een verklaring zei TikTok dat ze schadelijke verkeerde informatie niet toestaan ​​en deze van het platform zullen verwijderen. In 2022 zijn tot nu toe meer dan 102 miljoen video’s verwijderd.

Het onderwijzen van mediageletterdheid is een onderwerp van gesprek geweest op staats- en federaal niveau.

Vorig jaar ondertekende gouverneur Jared Polis een nieuwe wet die vereist dat het ministerie van Onderwijs de lees- en schrijfnormen herziet om mediageletterdheid voor studenten in het K-12 op te nemen.

Op dit moment is Illinois de enige staat die mediawijsheidsonderwijs in klaslokalen vereist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in