Nieuwe ‘body-checking’ TikTok-trend baart experts zorgen

0
95


Tientallen TikTok-gebruikers hebben de afgelopen weken melding gemaakt van een zenuwslopende stijging van het aantal ‘body-checking’-video’s die hun For You Pages (FYP) domineren.

De nieuwste trend om een ​​hyperfocus op de lichaamskenmerken van (voornamelijk) jonge vrouwen aan te moedigen waar anders niet over nagedacht zou worden.

Lichaamscontrole is het zoeken naar geruststelling en informatie over de grootte, het uiterlijk of het uiterlijk van iemands lichaam of een specifiek lichaam.

De video’s manifesteren zich op talloze manieren: bepaalde trends en geluiden moedigen TikTok-gebruikers actief aan om hun gewicht te onthullen en zich te concentreren op hun lichaamsvorm, terwijl anderen mensen zien die bepaalde delen van het lichaam accentueren met filters en wijde kleding.

Ze trekken miljoenen weergaven en krijgen vaak opmerkingen als “Ik heb geen honger meer” of “het avondeten overslaan” – waardoor de rode vlag wordt gehesen over de rol van het platform bij het bestendigen en verspreiden van pro-anorexia (pro-ana) en ongeordend eten inhoud.

“Waarom zijn de helft van de trends hier gewoon bodychecks die magere/aantrekkelijke lichamen verheerlijken die normale s–t doen”, schreef een TikTok-gebruiker, CJ, in een video die meer dan 28,2k likes en 228k views heeft verzameld.

Enkele spraakmakende TikTok-beïnvloeders zijn samengekomen om de trends te benoemen.
Enkele spraakmakende TikTok-beïnvloeders zijn samengekomen om de trend te benoemen.
@heyybabesitscj/TikTok

Hoewel het “natuurlijk” is om ons bewust te zijn van ons lichaam, vertelde Melissa Wilton, hoofd communicatie en betrokkenheid bij The Butterfly Foundation, aan news.com.au dat lichaamscontrole “betreffend gedrag kan zijn als het obsessief of dwangmatig wordt”.

“Dit kan vaak wegen zijn, iemands uiterlijk in een spiegel controleren of reflecterende oppervlakken zoals ramen, huidplooien knijpen, botten voelen of de omtrek van lichaamsdelen zoals polsen, taille of dijen controleren,” legde ze uit.

“Bodychecking kan ook een probleem zijn als het het vermogen van het individu om dagelijks te functioneren verstoort, een manier wordt om angst of angst te beheersen, sociaal isolement veroorzaakt, negatieve emoties oproept of het individu ertoe aanzet om ongeordend eetgedrag te vertonen in een poging om hun lichaam veranderen.”

Devaney Sparrow, die meer dan 80.000 volgers heeft op TikTok en de afgelopen jaren aan het herstellen is van een eetstoornis, zei dat ze veel video’s op de app triggerend vinden.

“Ongeordend eten ligt altijd op de loer in de schaduw van je psyche, wachtend op het perfecte moment om je te pakken”, zeiden ze tegen Nylon.

Veel TikTok-gebruikers hebben de afgelopen weken melding gemaakt van een zenuwslopende stijging van het aantal 'body-checking'-video's op hun FYP.
Veel TikTok-gebruikers hebben de afgelopen weken melding gemaakt van een zenuwslopende stijging van het aantal ‘body-checking’-video’s op hun FYP.
NurPhoto via Getty Images

“Video’s als deze zijn precies dat perfecte moment. Wanneer mensen bodychecken, laten zien hoe weinig ze eten, of hoe lang en intensief hun trainingen zijn, is dat buitengewoon schadelijk.”

Tumblr-gebruikers in de jaren 2010 zullen zich ongetwijfeld herinneren, te midden van de memes en “kunstzinnige” zwart-witfotografie, de verheerlijking van ongeordend eten, de prevalentie van pro-ana-inhoud en verontrustende fixatie op dijbeenopeningen en sleutelbeenderen die wijdverbreid waren op het platform .

Ter vergelijking: TikTok staat officieel geen video’s toe die eetstoornissen promoten of verheerlijken. Maar de aard van pro-ana-inhoud is dat deze zich vaak in het volle zicht verbergt – verraderlijk vermomd als ’thinspo’-tips of wellnesstrends die ‘gezonder leven’ bevorderen, wat betekent dat tieners eraan kunnen worden blootgesteld zonder te beseffen dat ze op weg zijn naar een gevaarlijke , algoritmisch konijnenhol.

Bodycheck-video’s op het platform zijn vaak niet expliciet getagd, dus het exacte aantal ervan is onmogelijk te berekenen – met alleen al #jawlinecheck, #smallwaist en #sideprofile die miljoenen views genereren.

“Het belangrijkste verschil is hoeveel geheimere TikTok erover is in vergelijking met Tumblr,” merkte Sparrow op.

De trend kijkt naar het zoeken naar geruststelling en informatie over de grootte, het uiterlijk of het uiterlijk van iemands lichaam of een specifiek lichaam.
De trend kijkt naar het zoeken naar geruststelling en informatie over de grootte, het uiterlijk of het uiterlijk van iemands lichaam of een specifiek lichaam.
Getty Images

“Het is allemaal vermomd als welzijn of gezond zijn. Het is veel moeilijker om onderscheid te maken tussen wat voor mijn lichaam zorgt en wat mijn eetstoornis probeert terug te sluipen in mijn wereld.”

Mevrouw Wilton was het daarmee eens en erkende dat “hoewel het landschap zeker is geëvolueerd van de openlijke ‘pro-eetstoornis’-bewegingen die te zien zijn op Tumblr …[the body checking trend] kan nog steeds een waarschuwingssignaal zijn van een bezorgdheid over het lichaamsbeeld of kan leiden tot ongeordend eten bij kwetsbare mensen”.

“Content versterkt ook vaak onbereikbare schoonheids- en uiterlijkidealen, en dit is expliciet te zien in de trend van het controleren van het lichaam”, voegde ze eraan toe.

“Wanneer deze video’s populair worden op sociale media, wordt ook de boodschap verzonden dat ons uiterlijk het meest waardevolle aan ons is.

“Ze kunnen ook dienen als ‘lichaamsinspiratie’ of aanzetten tot vergelijking en schaamte bij gebruikers, als hun lichaamsvorm niet actief wordt geprezen.”

Het feit dat TikTok vooral bekend staat als het sociale platform voor jongeren – met ongeveer 60 procent van zijn gebruikers van generatie Z – maakt de kwestie van elke inhoud die ongeordend eten bevordert bijzonder alarmerend.

De "lichaam controleren" trend op TikTok bevordert bodyshaming.
De trend “body-checking” op TikTok bevordert bodyshaming.
@heyybabesitscj/TikTok

Het lijkt meer dan toeval te zijn dat, naarmate het aantal tijd dat tieners online doorbrengen is toegenomen, ook het aantal eetstoornissen is toegenomen; ongeveer een miljoen Australiërs hebben in een bepaald jaar een eetstoornis, wat overeenkomt met vier procent van de bevolking.

“Uiteindelijk hebben sociale media een platform geboden om deze problemen online, 24/7 te spelen, en sociale-mediaorganisaties hebben een zekere mate van verantwoordelijkheid om gebruikers te beschermen en te beschermen tegen nutteloze inhoud die kan bijdragen aan een negatief lichaamsbeeld of een eetbui. stoornis,” zei mevrouw Wilton.

Maar “om ervoor te zorgen dat deze trends en problemen offline verdwijnen, moeten we ze eerst in de bredere samenleving tegengaan”.

“Gewichtsstigma, vetfobie, plagen op basis van uiterlijk en dieetcultuur bestaan ​​​​allemaal offline, en dat gebeurde vóór sociale media,” zei ze.

“Totdat we deze problemen breed in de samenleving tegengaan, zullen we ze waarschijnlijk online blijven zien.”

We doen het voor de lange termijn met mensen als TikTok, zei mevrouw Wilton, “dus het is absoluut noodzakelijk dat individuen worden uitgerust met sterke sociale mediavaardigheden om op een positieve manier op deze platforms te kunnen navigeren”.

“Als je jezelf vergelijkt met de geïdealiseerde en onbereikbare lichaamstypes in veel van deze video’s, kan het individu zich schuldig of beschaamd voelen dat zijn eigen lichaam niet overeenkomt,” zei ze.

“Erkennen dat veel van de inhoud die op sociale media wordt gedeeld een zorgvuldig samengestelde en bewerkte ‘highlight reel’ is, en geen echte weergave van iemands dagelijkse realiteit, kan nuttig zijn.”

Mevrouw Wilton stelde ook voor om uw sociale media-feed te diversifiëren “om lichamen in alle soorten en maten te omvatten”, en om gebruik te maken van de knoppen ‘dempen’, ‘blokkeren’ of ‘rapporteren’ ‘als inhoud verontrustend, triggerend of brengt negatieve emoties op’.

“Als iemand zichzelf vaker aan het ‘body checken’ is, als hij of zij niet in staat is het gedrag te stoppen, of als hij zich gepreoccupeerd voelt met zijn relatie tot zijn uiterlijk, eten of lichaamsbeweging, is het van cruciaal belang om professionele ondersteuning te zoeken zodra hij je denkt dat er iets mis is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in