Nieuw rapport over het gebruik van sociale media door tieners onderstreept de opkomst van TikTok en de ondergang van Facebook

0
112


Nog een nieuw rapport over het gebruik van sociale media door tieners, en nog een bevestiging dat TikTok het dominante platform van het moment is onder de jeugd, terwijl Facebook zijn neerwaartse verschuiving in de bredere relevantie-inspanningen voortzet.

Dat is volgens de laatste gegevens van Pew Research, die meer dan 1.300 Amerikaanse tieners en hun ouders tussen april en mei van dit jaar, om meer inzicht te krijgen in welke platforms de belangrijkste focus zijn voor jonge doelgroepen en hoeveel tijd ze in elke app doorbrengen.

Zoals uitgelegd door Pew:

“[The survey] van de Amerikaanse tieners van 13 tot 17 jaar vindt TikTok nu een topplatform voor sociale media voor tieners, waarbij ongeveer 67% van de tieners zegt TikTok ooit te gebruiken en 16% van alle tieners zegt dat ze het bijna constant gebruiken. Ondertussen is het aandeel tieners dat zegt dat ze Facebook gebruiken, een dominant socialmediaplatform onder tieners in de Enquête 2014-15is gekelderd van 71% toen tot 32% vandaag.

Pew Research tiener social media gebruik

Zoals je in deze grafiek kunt zien, loopt YouTube nog steeds voorop onder tienergebruikers, waarbij 95% van alle tieners de app regelmatig gebruikt. Maar TikTok is nu de duidelijke tweede in de rij, terwijl de populariteit van Facebook is gedaald in de populariteit van tieners.

Dat is geen grote verrassing. Meta’s eigen interne onderzoek heeft aangetoond dat zowel Facebook als Instagram de laatste tijd een daling hebben gezien onder een jonger publiek, waardoor Meta meer nadruk heeft gelegd op het ontwikkelen van tools voor specifiek een jonger publiek. Daarom zien we nu een grotere druk op Reels en Stories, waardoor het gebruik van Reels zeker is toegenomen, maar het heeft ook gezien dat het bedrijf te hard ging voor sommige elementen, die het onlangs heeft teruggeschroefd na een slechte gebruikersreactie.

Het lijdt geen twijfel dat TikTok nieuwe niveaus van druk toevoegt aan Meta’s ontwikkelingsteams, en deze statistieken onderstrepen verder hoe belangrijk het platform is geworden, en benadrukken de omvang van de uitdaging die Meta nu heeft om Facebook relevant te houden, aangezien jongere gebruikers doorgaan met keer je in groten getale af van de app.

Want hoewel oudere gebruikers Facebook zeker in stand zullen houden, is het een jonger publiek dat de volgende grote trends en verschuivingen dicteert. En hoewel Meta in dit opzicht niet per se Facebook als een topprioriteit nodig heeft, heeft het wel zijn metaverse push nodig om de jeugd aan te pakken, om de acceptatie en resonantie te maximaliseren.

Een deel van de ‘Meta’-re-branding van het bedrijf gaat over het afstand nemen van deze twee elementen, zodat zelfs als Facebook zelf niet meer populair is, de VR-tools als afzonderlijk kunnen worden beschouwd. Maar onvermijdelijk zullen ze met elkaar verbonden zijn, en het is in het belang van Meta om de aantrekkingskracht van Facebook voor jongeren zo goed mogelijk te behouden om de volgende fase in te luiden.

Dat wordt een uitdaging, op basis van deze nieuwe cijfers.

Dezelfde trend wordt ook weerspiegeld in de gebruiksstatistieken, waarbij YouTube, TikTok en Snapchat veel vaker worden betrokken dan Facebook.

Pew Research tiener social media gebruik

Natuurlijk is Instagram er nog steeds en het is in veel opzichten nog steeds een populair platform. Maar de cijfers voor Facebook zijn vrij somber:

Pew Research tiener social media gebruik

Aan de andere kant staat Twitter ook behoorlijk ver beneden deze grafiek, en het lijkt er echt op dat deze ‘legacy’ sociale-medianetwerken hun aantrekkingskracht verliezen bij een jonger publiek, omdat videoplatforms meer aandacht krijgen en de aandachtsspanne van gebruikers en het gebruikelijke gedrag veranderen in geheel nieuwe manieren.

Daarom zien we nu zoveel replicatie tussen apps, want het is niet alleen dat jongeren meer tijd op TikTok doorbrengen, het is ook dat de snelle aard van mediaconsumptie in de app de verwachtingen en benaderingen volledig verandert, waardoor andere, meer traditionele inhoudsindelingen in sommige opzichten achterhaald

Met andere woorden, de populariteit van TikTok dwingt in wezen andere apps om een ​​inhaalslag te maken, omdat het evolueert hoe mensen zien welke inhoud zou moeten zijn. Degenen die niet willen meegaan met deze trends, zullen uiteindelijk verliezen – dus het is waarschijnlijk een minder bewuste keuze om TikTok en andere populaire apps te kopiëren, omdat het een noodzakelijke verschuiving is om het veranderende gebruikersgedrag bij te houden.

Wat de genderverdeling betreft, blijkt uit de gegevens van Pew ook dat vrouwelijke gebruikers meer op TikTok, Instagram en Snapchat zijn afgestemd, terwijl mannelijke tieners meer verbonden zijn met Twitch, Reddit en YouTube.

Pew Research tiener social media gebruik

Dit zijn enkele belangrijke demografische inzichten voor uw marketingplanning, die kunnen helpen om uw vakantiecampagnes en experimenten te dicteren om te zien welke resultaten u krijgt.

Ook wordt sociale media nu voor velen gezien als een behoefte:

Pew Research tiener social media gebruik

Dat is op zich waarschijnlijk reden tot zorg, maar de gegevens onderstrepen de cruciale, verbindende rol die sociale media nu spelen in ons moderne interactieve proces, en omgekeerd, waarom het nu zo’n krachtig medium is voor promotie en verbinding.

Het is een interessante momentopname van de huidige markt en hoe jonge gebruikers zich afstemmen op verschillende sociale-media-apps. Wat, nogmaals, geweldig zou kunnen zijn voor je planning, en als je een jong publiek wilt bereiken, moet je zeker kennis nemen van deze statistieken.

Je kunt Pew Research’s volledige ‘Tieners, sociale media en technologie 2022′ rapporteren hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in