Nieuw rapport benadrukt de achteruitgang van Facebook en IG, nu TikTok het nieuwe thuis van entertainment wordt

0
74


Merk je dat je Instagram de laatste tijd veel minder gebruikt?

Het eens trendsettende sociale platform lijkt zijn glans te hebben verloren, grotendeels als gevolg van de aandrang van Instagram om meer inhoud van accounts die je niet volgt in je belangrijkste IG-feed te pompen.

De ‘inspiratie’ voor die aanpak is TikTok, dat veel succes heeft gehad door zich te concentreren op inhoud, in tegenstelling tot makers, met de app die opent naar een ‘For You’-feed van algoritmisch geselecteerde clips, op basis van je kijkgewoonten. Instagram zag dat zoals gewoonlijk als een kans, en het is sindsdien bezig om je directe input – dat wil zeggen de accounts die je hebt gekozen om te volgen – teniet te doen door je steeds meer dingen te laten zien waarvan het denkt dat je het leuk zult vinden.

Dat is vervelend, en persoonlijk vind ik Instagram lang niet zo boeiend als het ooit was.

En het lijkt erop dat veel andere gebruikers het daarmee eens zijn – volgens een nieuw rapport van The Wall Street Journal neemt de betrokkenheid van Instagram af, waarbij vooral Reels de laatste tijd een aanzienlijke daling van de gebruikersbetrokkenheid ziet.

Zoals gemeld door WSJ, TikTok-gebruikers besteden meer dan 10x zoveel uren aan het consumeren van inhoud in die app als Instagram-gebruikers momenteel besteden aan het bekijken van rollen. Volgens een uitgelekt intern rapport neemt de betrokkenheid van Reels ook af, met een daling van 13,6% in de afgelopen maanden, terwijl ‘de meeste Reels-gebruikers geen enkele betrokkenheid hebben’.

Meta heeft de beweringen lichtjes weerlegd door te stellen dat de gebruiksgegevens niet het volledige beeld geven. Hoewel het weigerde nog meer context toe te voegen – wat het gebruikelijke proces van Meta is wanneer het dit niet naar eigen inzicht kan verdrijven.

Neem bijvoorbeeld de totale tijd die in de apps wordt doorgebracht. In 2016 merkte Meta als onderdeel van de reguliere prestatierapportage op dat: mensen gaven uit gemiddeld meer dan 50 minuten per dag bij gebruik van Facebook, Instagram en Messenger. Het heeft sindsdien geen officiële statistieken hierover meer gerapporteerd, wat volgens velen is omdat dat aantal gestaag is gedaald, en Meta ziet er geen waarde in om te melden dat het terrein verliest, en dat al jaren.

In plaats daarvan praat Meta graag over dagelijkse en maandelijkse actieve gebruikers, waar de cijfers solide zijn. Maar dit voelt bijna als misleiding – met name Facebook en Instagram zijn van oudsher gebaseerd op het bouwen van uw sociale grafiek en het tot stand brengen van een digitale verbinding met de mensen die u kent en waarmee u contact wilt houden en waarover u geïnformeerd wilt blijven.

Als zodanig is het logisch dat veel mensen elke dag inloggen op deze apps om te zien of hun vrienden en familie iets nieuws hebben gedeeld. Dat betekent echter niet dat ze veel tijd in deze apps doorbrengen.

Dat is nog een reden waarom Meta probeert meer interessante inhoud in je hoofdfeed te duwen, en tussen updates van je connecties – want als het die mensen kan haken die net inchecken en dan meteen weer uitloggen, zou dat een belangrijke manier kunnen zijn om de betrokkenheidsstatistieken weer op de rails te krijgen.

Maar het werkt niet.

Nogmaals, Facebook en Instagram hebben je jarenlang gepusht om connecties te maken met de mensen om wie je geeft, en hebben zelfs een algoritme geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat je elke dag de belangrijkste updates van deze gebruikers en pagina’s te zien krijgt.

Op een gegeven moment merkte Facebook op dat een gemiddelde gebruiker in aanmerking kwam om elke dag meer dan 1500 berichten te zien, op basis van de mensen en pagina’s waarmee ze waren verbonden – wat veel meer is dan ze ooit op één dag zouden kunnen bekijken. Dus het bracht het algoritme in om de betrokkenheid te maximaliseren – wat ook het extra voordeel had dat het paginabereik werd verkleind en meer merken gedwongen werden te betalen.

Maar nu werkt Facebook actief aan het toevoegen van nog meer inhoud, waardoor je feed verder gaat dan de berichten die je al zou kunnen zien, en het moeilijker dan ooit maakt om berichten te zien van de mensen van wie je eigenlijk op de hoogte wilt blijven.

Moeilijk in te zien hoe dat de belangen van de gebruiker dient.

En nogmaals, het lijkt erop dat gebruikers hierdoor begrijpelijkerwijs gefrustreerd zijn, op basis van deze nieuwste betrokkenheidsstatistieken en eerder gerapporteerde informatie van Facebook waaruit bleek dat jonge gebruikers steeds minder tijd in de app doorbrengen.

Facebook-gebruik per leeftijdsgroep

Omdat het fundamenteel tegen zijn eigen ethos ingaat, puur voor eigen gewin.

Accepteer het of niet, mensen gaan naar verschillende apps voor verschillende doeleinden, wat het hele punt is van differentiatie en het vinden van een niche in de industrie. Mensen gaan naar TikTok voor entertainment, niet om contact te maken met vrienden (het is vermeldenswaard dat TikTok zichzelf eigenlijk een ‘entertainment-app’ heeft genoemd, in tegenstelling tot een sociaal netwerk), terwijl gebruikers naar Facebook en IG gaan om de laatste updates te zien van mensen die ze geven om.

De focus is niet hetzelfde, en in dit nieuwe, meer op entertainment afgestemde paradigma is Meta’s ooit almachtige, ongeëvenaarde sociale grafiek niet langer het marktvoordeel dat het ooit was.

Maar Meta, die wanhopig probeert de afname van zijn betrokkenheid tegen te gaan, blijft proberen om mensen te laten blijven, wat schijnbaar het tegenovergestelde effect heeft.

Natuurlijk moet Meta het proberen, het moet manieren zoeken om gebruikersverliezen zo goed mogelijk teniet te doen – het is logisch dat het deze nieuwe benaderingen test.

Maar ze zijn niet de oplossing.

Hoe kunnen Instagram en Facebook gebruikers dan daadwerkelijk opnieuw aanspreken en het tij van mensen die naar TikTok afdrijven tegenhouden?

Er zijn geen gemakkelijke antwoorden, maar ik gok dat de volgende fase exclusieve contracten met populaire makers zal omvatten, aangezien zij de belangrijkste pionnen worden in de nieuwe platformoorlogen.

TikTok’s systemen voor het genereren van inkomsten zijn niet zo geëvolueerd, en YouTube en Meta zouden het theoretisch uit het water kunnen blazen als ze de topsterren van over de digitale ecosfeer zouden kunnen binnenhalen.

Dat zou ervoor kunnen zorgen dat mensen in plaats daarvan naar hun apps blijven komen, waardoor TikTok-betrokkenheid zou kunnen verwelken, zoals Vine ervoor.

Maar behalve het dwingen van mensen om meer tijd op Facebook door te brengen, door hun favoriete sterren te kapen, zijn er niet veel dwingende redenen voor mensen om meer tijd door te brengen in Meta’s apps. Althans, niet nu, omdat ze elke vorm van differentiatie steeds meer afzwakken.

Maar in wezen komt het neer op een grote verschuiving in gebruikersgedrag, weg van het volgen van je vrienden en het zien van alle willekeurige dingen die ze posten, naar het volgen van trends en het aangaan van de meest populaire, meest boeiende inhoud van het hele platform, zoals in tegenstelling tot het afschermen van je eigen kleine ruimte.

Op een gegeven moment was de aantrekkingskracht van sociale media dat het iedereen zijn eigen zeepkist gaf, een middel om zijn stem, zijn mening te delen, om zijn eigen beroemdheid te zijn, in ieder geval onder hun eigen netwerken. Maar in de loop van de tijd hebben we daar ook de nadelen van gezien. Te veel delen kan tot problemen leiden als het voor altijd in het perfecte geheugen van internet wordt bewaard, terwijl de toenemende verdeeldheid rond politieke bewegingen mensen ook minder geneigd heeft gemaakt om hun eigen gedachten te delen, uit angst voor ongewenste kritiek of misverstanden.

Dat is de reden waarom entertainment nu de focus is geworden van de volgende generatie – het gaat minder om persoonlijke inzichten en meer om het meedoen aan culturele trends.

Dat is de reden waarom TikTok aan de winnende hand is en waarom Facebook en Instagram het verliezen, ondanks hun verwoede inspanningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in