Netanyahu zoekt Arabische kiezers het hof en maakt TikTok-, Instagram-accounts in het Arabisch

0
37


Oppositieleider Benjamin Netanyahu kondigde op 8 september aan dat hij nieuwe Arabisch-talige accounts had aangemaakt op Twitter en Instagram, naast de populaire TikTok- en Facebook-accounts in het Arabisch die hij aan de vooravond van de verkiezingen van 2021 heeft gemaakt, die gericht zijn op de Arabische burgers van Israël. Netanyahu is daarmee de enige Israëlisch-Joodse politicus geworden die Arabisch-talige accounts heeft op alle grote sociale-mediasites – accounts die in de aanloop naar de verkiezingen in november met de dag levendiger zijn geworden.

De Facebook-pagina van Netanyahu was niet erg actief tijdens de regering-Bennett-Lapid met slechts 16 berichten in een heel jaar, maar sinds de Knesset deze zomer is ontbonden, is het account actiever geworden met tot nu toe 29 berichten in het Arabisch. Het lijkt misschien een andere politicus die stemmen zoekt, maar als het op Netanyahu aankomt, is er duidelijk veel meer aan de hand.

Netanyahu is zogenaamd van plan om zijn ‘Abu Yair’-campagne 2021 nieuw leven in te blazen, waarbij de Likud-partij posters van hun leider in het Arabisch ophing in Arabische steden en dorpen, Arabisch-talige autostickers uitdeelde en zelfs een Arabisch-talige jingle creëerde. De Likud organiseerde frequente ontmoetingen met Arabische leiders en onophoudelijke bezoeken van Netanyahu en andere partijoudsten aan Arabische steden en dorpen. In die tijd vroegen veel Israëlische burgers zich af over deze plotselinge intense verkering van Netanyahu, en of Netanyahu op een ochtend net wakker werd en besloot een nieuw blad om te slaan in zijn relatie met het Arabische publiek.

Als resultaat van die campagne kreeg de Likud iets meer dan 20.000 stemmen in Arabische gemeenten van alle regio’s (Druzen, moslims en christenen). Toch was de echte prestatie van Netanyahu niet het aantal Arabische stemmen, maar veeleer dat hij erin slaagde – vanuit zijn oogpunt – de Arabische straat te verdoven, waardoor Arabische burgers geen reden kregen om naar de stembus te gaan. Plotseling was Netanyahu voor hen minder de vijand die hij vroeger was.

De opkomst van de Arabische kiezers bij de laatste verkiezingen was slechts 44,6%, een ongekend laag niveau dat leidde tot de daling van de Arabische partijen – de Arabische Gezamenlijke Lijst en Ra’am – van 15 mandaten in de 23e Knesset tot slechts 10 mandaten in de vertrekkende Knesset . Blijkbaar speelden deze resultaten Netanyahu en zijn rechtse kamp in de kaart.

De ‘Abu Yair’-campagne van 2021 stond in schril contrast met de drie voorgaande campagnes. In die campagnes nam Netanyahu een strijdlustige en agressieve houding aan tegen het Arabische publiek, waaronder het voorstel voor de camerawet van 2019 voor de installatie van camera’s in de stembureaus van Arabische plaatsen; een chatbotaankondiging op Facebook waarschuwde over de Arabieren die naar verluidt de verkiezingen zouden stelen – “de Arabieren willen ons allemaal vernietigen – vrouwen, kinderen en mannen”; en de nationaliteitswet en andere wetgeving tegen de Arabische bevolking.

Al deze acties en initiatieven zorgden er klaarblijkelijk voor dat het Arabische publiek zich gefrustreerd voelde over de ophitsing en delegitimering tegen hen in de Likud-partij en om “wraak” te zoeken op Netanyahu door te stemmen. Het trof Netanyahu als een boemerang, aangezien het Arabische stempercentage elke verkiezing toenam en een hoogtepunt bereikte van 64,8% bij de verkiezingen van 2020, wat hem er alleen maar van weerhield het langverwachte 61ste mandaat te krijgen waarnaar hij zo had gestreefd sinds de eindeloze lus van verkiezingen die in 2019 zijn begonnen.

Deze resultaten verklaren waarom Netanyahu in 2012 van strategie veranderde ten aanzien van de Arabische bevolking. Hij begon Arabische steden te bezoeken, koffie te drinken met de bedoeïenenbevolking in de Negev-woestijn en het imago van een nieuwe Netanyahu op de markt te brengen die niet langer tegen hen opzette en hen delegitimeerde. In plaats van de aartsvijand Netanyahu, begon de Likud een “nieuwe” kandidaat genaamd “Abu Yair” te verkopen, die naar verluidt het Arabische publiek als onderdeel van de staat Israël beschouwde. De onuitgesproken strategie was om hen indirect aan te moedigen niet te stemmen.

Dit zou (opnieuw) het echte doel kunnen zijn om Arabisch-talige sociale media-accounts te creëren, het succes van de “Abu Yair”-campagne voort te zetten en indirect het Arabische publiek ertoe te brengen thuis te blijven.

Strategisch adviseur Lior Horev besprak de creatie van deze Arabisch-talige accounts met Al-Monitor en zei: “Netanyahu verlaat geen fronten. Hij is overal aan de vooravond van een verkiezing, of het nu een lokaal radiostation is of een lokale krant op een door God verlaten plaats; hij minacht geen enkele microfoon. We moeten echter opmerken dat sociale media niet alleen voor het uitzenden van berichten zijn; het kan ook worden gebruikt als een hulpmiddel om gegevens te verzamelen en trends te identificeren, zodat Netanyahu onderwerpen kan identificeren die in het Arabische publiek worden besproken en zijn berichtgeving dienovereenkomstig kan aanscherpen.

Met betrekking tot de vraag of Netanyahu zijn strategie om de Arabische straat te verdoven zal voortzetten, merkte Horev verrassend op: “Netanyahu erkent dat er een mandaat is voor anderhalve mandaat dat hij zou kunnen winnen bij het Arabische publiek, en daarom zal hij ernaar streven om sluit eventuele hiaten die hij heeft onder Joodse kiezers met Arabische kiezers.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in