Naarmate de crisis van de kosten van levensonderhoud toeneemt, wenden mensen zich tot een onwaarschijnlijke plaats voor hulp: TikTok | Brits nieuws

0
232


Omdat de kosten van levensonderhoud gezinnen onder druk zetten, wenden mensen zich steeds meer tot een onwaarschijnlijke plek voor hulp: TikTok.

Budgetrecepten, energiebesparende hacks (zoals douchen in de sportschool), geld besparen op een voedingswinkel en bezuinigen op voedselverspilling zijn enkele van de video’s die viraal gaan op het platform.

TikTok zegt dat #budgetmeals en #cheapeats beide zeer gedeelde hashtags waren in juli, wat suggereert dat gebruikers zich richtten op betaalbare voedselopties – en de #costofliving-hashtag heeft ongeveer 413,2 miljoen views.

Afbeelding:
Mitch Lane, 29, uit Wolverhampton

Mitch Lane kookt maaltijden voor £ 5 of minder op zijn @mealsbymitch-account, laat mensen zelfs de bon zien en zorgt ervoor dat recepten voor iedereen toegankelijk zijn en niet alleen vertrouwen op ingrediënten in de winkelkast die niet iedereen heeft.

De 29-jarige heeft een miljoen volgers en denkt dat stijgende kosten hebben bijgedragen aan de populariteit van zijn video’s.

“De kosten van levensonderhoud zijn waanzinnig. Iedereen probeert zoveel mogelijk hulp te bieden”, zegt Mitch.

De vader van drie kinderen uit Wolverhampton begon zijn account tijdens de eerste coronavirusvergrendeling en zegt dat hij, omdat hij een aanhang heeft opgebouwd, besloot zijn account te gebruiken voor “een beetje goed”.

“Sommige mensen hebben een voltijdbaan en kunnen zich niet eens de basisbehoeften veroorloven. Kiezen of ze voor 10 pond benzine in de auto stoppen, of voor een tientje elektriciteit kopen. Het is onaanvaardbaar om zo te leven. Dus ik Ik dacht gewoon: ik ga proberen te doen wat ik kan. Ik heb er zelf ook zo mee geleefd. Ik heb met een beperkt budget geleefd.’

Mitch heeft miljoenen weergaven gekregen voor zijn inhoud, waarvan hij zegt dat hij “verbluft” is, en mensen hebben hem ook bedankt in de reacties.

“Er zijn veel mensen die zeggen: [in the comments] ‘je doet meer voor dit land dan onze huidige regering’. Mensen zeggen er veel van. Ik zou zeggen dat 95% ervan fantastische feedback is. Eerlijk gezegd, het is zo leuk om te zien wat mensen zeggen. Iedereen heeft me zo welkom geheten. Mensen zijn erg dankbaar en iedereen staat er echt achter. Het is duidelijk dat er een enkele 5% is die zegt: ‘je hebt de kosten van je elektriciteit niet meegerekend, je hebt de kosten van je benzine om naar de supermarkt te gaan niet meegerekend’.”

Een andere TikToker die haar account gebruikt om mensen te helpen, is Jo Rourke, die achter @thismumcooks zit en haar account ongeveer 12 maanden geleden heeft laten groeien.

Haar eerste video’s werden meer dan 100.000 keer bekeken, waaronder een met de titel ‘Shop Hack’ over het zoeken naar aanbiedingen in supermarkten, en een andere met een eenvoudig en budgetvriendelijk ontbijt voor kinderen.

Afbeelding:
Jo Rourke, 40, uit Manchester

“Ik realiseerde me plotseling dat er veel mensen waren die niet goed wisten wat ze moesten doen met betrekking tot het inkopen van grote hoeveelheden om geld te besparen, en ik dacht dat ik deze dingen zou gaan delen, omdat dit is wat ik moet doen. Ik winkel, zo heb ik altijd gewinkeld. Dus ik ben net begonnen met het delen van ideeën en het is van daaruit gegroeid. Maar het begon net toen mijn dochter mee wilde doen [TikTok]en ik dacht dat ik het met haar zou doen.”

Jo heeft nu tienduizenden volgers, die haar video’s bekijken over hoe je met een beperkt budget voedselwinkels kunt doen, maaltijden kunt plannen en voedselverspilling kunt voorkomen.

De 40-jarige uit Manchester laat mensen zien hoe ze voedselresten, van brood tot popcorn, kunnen gebruiken om helemaal opnieuw boter te maken.

Een van haar best bekeken video’s omvat het maken van 7p flatbreads, met 2,1 miljoen views.

Maar waarom nemen dit soort video’s een vlucht op TikTok?

“De kosten van voedsel zijn over de hele linie zo veel gestegen en ik denk dat mensen dat zien, en dan denken hoe kan ik dat terugdraaien, hoe kan ik mijn boodschappen terugbrengen naar waar het was of goedkoper”, zegt Jo.

“Ik ben een werkende alleenstaande ouder met drie kinderen, dus ik begrijp hoe moeilijk het kan zijn omdat er veel druk is op kinderen om bepaalde dingen te hebben… Het gaat om het vinden van een balans, vooral nu. Ik denk dat iedereen het moeilijk zal hebben Dus mensen die zich historisch gezien hebben kunnen veroorloven om te eten wat ze maar willen, zullen ontdekken dat ze andere keuzes moeten gaan maken.”

Net als Mitch zegt Jo dat mensen haar in de reacties hebben bedankt voor haar advies en tips om geld te besparen. Ze heeft ook mensen om hulp laten vragen.

“Iemand kwam eerder in het jaar naar me toe en zei: ‘Ik heb net £ 15 om mezelf en mijn dochter de rest van de week te voeden, hoe zou je dat rekken?’

“Ik maakte een wekelijks voedingsplan en ik stelde de boodschappenlijst voor hen samen en hoewel het niet het meest opwindende was, zou het hen en hun kind gedurende die tijd voeden om ze door te brengen tot de volgende week.”

Met de stijgende kosten van levensonderhoud is #moneysavingtips ook een populaire hashtag, met in totaal 543,2 miljoen views.

Afbeelding:
Heidi Ondrak, 51, uit Plymouth

Heidi Ondrak, die in Plymouth woont, is de @duchessofthrift op TikTok.

De 51-jarige zegt dat ze begon met het plaatsen van content over duurzaamheid en het kopen van tweedehands mode op Instagram. Maar met het nieuws over de kosten van levensonderhoud besloot ze in juli een TikTok-account aan te maken, en zegt dat een “gelukkig bijproduct” van al haar duurzaamheidscontent “geld bespaart”.

Van hoe je geld kunt besparen tijdens het koken, mensen aanraden te douchen in de sportschool om energie te besparen, tot wat ze beschrijft als een “brutale” tip om het meeste uit een koffie-abonnement te halen, dat bijna een half miljoen views heeft, Heidi zegt dat ze denkt dat dit soort inhoud populair is omdat het voor iedereen toegankelijk is.

“Als je online zoekt naar tips om geld te besparen, gaat veel ervan over het overboeken van je creditcardsaldi. Het is een advies om ervan uit te gaan dat iedereen een creditcard heeft en dat iedereen een goede kredietwaardigheid heeft. Dus ik denk dat het advies dat ik geef weinig is dingen die je kunt doen die optellen.”

De moeder van twee zegt dat TikTok een gemeenschap is geworden van mensen die tips willen delen om kosten te besparen.

“Er zijn tips en hints in het gesprek [beneath the videos], dus het is als het samenvoegen van middelen. Mensen reageren en voegen ook toe wat ze aan het doen zijn [to save money]. Als je erover nadenkt, bereikt dit het hele land. Als we al onze middelen en ideeën kunnen bundelen, heb je heel veel spullen en een bron om uit te halen en te denken: ‘wat kan ik nog meer doen?’.”

De crisis in de kosten van levensonderhoud treft veel gezinnen, ook die met een goed inkomen, met de waarschuwing van de kanselier: mensen met een salaris van £45.000 hebben hulp nodig bij het betalen van hun energierekening.

De energierekeningen zullen in de herfst voor miljoenen gezinnen stijgen nadat het prijsplafond werd verhoogd tot £ 3.549 per jaar – een recordstijging van 80%.

Stijgende groothandelsprijzen voor gas – aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne – hebben geleid tot een stijging van de energieprijsplafond.

Het komt op een moment dat huishoudens al worstelen met stijgende voedsel- en brandstofprijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in