Na het domineren van de markt voor korte video’s, overweegt TikTok mogelijk een muziekservice – TechCrunch

0
194


TikTok-moederbedrijf ByteDance heeft in mei een handelsmerkaanvraag ingediend bij het US Patent and Trademark Office voor een dienst genaamd “TikTok Music”. De aanvraag werd voor het eerst opgemerkt door Business Insider en geeft aan dat het handelsmerk kan worden toegepast op een mobiele app waarmee gebruikers muziek kunnen kopen, afspelen, delen en downloaden.

De korte video-app is al een populair hulpmiddel om muziek te ontdekken en kan er vaak toe leiden dat nummers in populariteit toenemen nadat ze zijn gebruikt in virale video’s en trends. Een rapport dat vorig jaar door het bedrijf werd uitgebracht, suggereerde dat 175 nummers die trending waren op het korte videoplatform op de Billboard 100-hitlijst terechtkwamen. Bovendien suggereerde een recent rapport dat is gepubliceerd door een in het VK gevestigde muziekinvesteerder dat nummers die populair zijn op TikTok extra weergaven op YouTube en streams op andere platforms, zoals Spotify, genereren.

Hoewel TikTok ervoor zorgt dat deze nummers populair worden, heeft het geen eigen muziekstreamingplatform – althans niet in de VS – om er geld mee te verdienen. In plaats daarvan wenden gebruikers zich tot populaire diensten zoals Spotify of Apple Music om hun favoriete TikTok-nummers af te spelen. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, exploiteert echter een muziekstreamingservice genaamd Resso in India, Brazilië en Indonesië, en we begrijpen dat het eerder had overwogen om deze service naar meer markten te brengen.

Een voormalige medewerker van ByteDance vertelde TechCrunch dat het bedrijf had gewogen om Resso op verschillende wereldwijde markten te lanceren onder de naam “TikTok Music”. Het had met name lanceringen overwogen in volwassen markten zoals het VK en Australië, aldus de bron.

De app van Resso kan een levensvatbare bedreiging vormen voor bestaande Amerikaanse streamers, gezien de nauwe banden met TikTok en de sociale netwerkaspecten. Momenteel biedt Resso een TikTok-achtige gebruikersinterface waar gebruikers door de nummers kunnen bladeren door op en neer te scrollen. Het heeft ook de mogelijkheid om commentaar te geven op nummers en albums en om de hoes van afspeellijsten van gebruikers te bewerken – vergelijkbaar met wat het handelsmerk TikTok Music suggereert.

De app heeft solide vooruitgang geboekt in zijn bestaande markten, blijkt uit mobiele data. Volgens analysebedrijf SensorTower zag het bedrijf van januari tot mei dit jaar 42,3 miljoen downloads uit de App Store en Google Play – een groei van 19% jaar op jaar voor dezelfde periode. De app voor het streamen van muziek heeft in totaal 184 miljoen levenslange downloads gehad.

De indiening van ByteDance somt talrijke gebruiksscenario’s op voor het handelsmerk TikTok Music. Een use-case die wordt vermeld in de aanvraag voor “TikTok Music” omvat een app waarmee gebruikers audio en video kunnen livestreamen, samen met de optie om “foto’s te bewerken en te uploaden als omslag van afspeellijsten”. De app zou gebruikers volgens de indiening ook in staat stellen om opmerkingen over muziek, liedjes en albums achter te laten. Een andere use-case suggereert dat de service kan worden gebruikt om “audio- en video-interactieve mediaprogrammering op het gebied van entertainment, mode, sport en actuele evenementen te livestreamen”. De indiening suggereert ook dat de app kan worden gebruikt om “gebruikers te voorzien van inhoud voor podcasts en radio-uitzendingen”. De toevoeging van podcastcontent naast muziek zou TikTok Music een nog grotere concurrent van Apple Music en Spotify maken.

Het nieuws over TikTok’s mogelijk aankomende muziekstreamingservice komt op het moment dat het bedrijf een paar maanden geleden zijn eigen muziekmarketing- en distributieplatform, SoundOn, lanceerde om meer artiesten te helpen hun muziek te laten horen. Met het platform kunnen artiesten hun muziek rechtstreeks uploaden naar TikTok en Resso, naast wereldwijde streamingplatforms zoals Apple Music, Spotify, Pandora, Deezer en Tencent’s Joox. Met de lancering van een eigen muziekstreamingservice naast SoundOn, zou TikTok een complete oplossing kunnen bieden voor zowel luisteraars als artiesten in de VS

TikTok heeft de markt voor korte video’s gedomineerd en was volgens Sensor Tower de eerste niet-Meta-app om te appen die wereldwijd drie miljard downloads bereikte. De groei heeft ertoe geleid dat Instagram en YouTube hun platforms en zakelijke benaderingen hebben heroverwogen vanwege de dreiging waarmee ze worden geconfronteerd door de korte video-app. Dat maakt zijn plannen om de muziekstreamingruimte te betreden een potentiële bedreiging voor gevestigde exploitanten.

Toch is het vermeldenswaard dat TikTok niet succesvol is gebleken in het vertalen van al zijn diensten naar nieuwe markten. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld onlangs zijn Shopping-service in het VK stopgezet na een rampzalige lancering en ontslag van werknemers. De Britse werknemers van TikTok hadden een giftige werkcultuur en schendingen van de arbeidswetgeving beweerd. Dit kan plannen om andere diensten – waaronder Resso, een dienst van de Chinese techgigant ByteDance – naar de VS of andere regio’s te brengen, in de war sturen.

ByteDance en TikTok hebben niet gereageerd op het verzoek van TechCrunch om commentaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in