Muziek van Fiona Apple plotseling verwijderd van TikTok

0
114


Fiona Apple Music verwijderd van TikTok Fotocredits: Sachyn Mital / CC door 3.0

De muziek van Fiona Apple is plotseling van TikTok geschrapt – fans zijn vooral tevreden.

Fans van TikTok hebben ontdekt dat bijna alle discografie van Fiona Apple van het platform is verwijderd. Momenteel zijn enkele van de enige nummers van de artiest die voor officieel gebruik in de app beschikbaar zijn, haar covers van nummers van andere artiesten – ‘Across the Universe’ van The Beatles en de kerstklassieker ‘Frosty the Snowman’.

Interessant is dat sommige fans naar sociale media zijn gegaan om Apple te prijzen voor het verwijderen van haar muziek uit de app. Een deel van de muziek van de zanger was op grote schaal gebruikt door TikTok-gebruikers om “te leunen in de” stijlvol van de manische, verdrietige meid’, die Apple zelf tijdens haar carrière vaak is bestempeld en waartoe ze is teruggebracht.

“Fiona Apple zag dat mensen op TikTok zich haar muziek toe-eigenden vanwege hun oppervlakkige, reducerende esthetiek die niets anders doet dan vrouwelijke pijn fetisjen,” leest één tweet. “Ze zei absoluut verdomme niet en ik hou zoveel van haar en respecteer haar daarom.”

Hoewel het momenteel onduidelijk is of de verwijdering een opzettelijke zet van Apple zelf is, lijkt de theorie dat dit het resultaat is van een licentie-onenigheid onwaarschijnlijk. De muziek van Apple wordt uitgebracht via Sony’s Epic Records en Sony Music Entertainment tekende in 2020 een licentieovereenkomst met TikTok om het wijdverbreide gebruik van de muziek van zijn artiesten in de app mogelijk te maken.

Voordat de discografie van Apple werd verwijderd, deden haar liedjes “Paper Bag” en “Under the Table” regelmatig de ronde in fragmentvorm op de app. Vaak worden deze nummers gebruikt in berichten onder de trend “vrouwelijke manipulator” op TikTok, die veel kritiek heeft gekregen omdat het het gedrag van fictieve vrouwelijke schurken prees.

Hoewel gebruikers die deze inhoud maken vaak volhouden dat de berichten ironisch bedoeld zijn, vrezen critici dat mensen ze serieus nemen, wat leidt tot een ongezonde relatiedynamiek. Andere artiesten wiens muziek vaak in de trend voorkomt, zijn onder meer Mitski en Lana Del Rey, vrouwelijke artiesten met een ‘bad girl’-personage en humeurige teksten en zang.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in