Minstens 300 TikTok-medewerkers werkten voor Chinese staatsmedia: bericht

0
85


Een nieuw rapport vond enige overlap tussen honderden werknemers van TikTok’s moederbedrijf ByteDance en Chinese staatsmedia.

Forbes onderzocht honderden LinkedIn-profielen voor de werknemers van het technologiebedrijf en ontdekte dat minstens 300 werknemers eerder posities hadden in Chinese staatsmedia – en 15 van hen werken momenteel voor beide.

“Vijftien geven aan dat de huidige ByteDance-medewerkers ook gelijktijdig in dienst zijn van Chinese staatsmedia-entiteiten, waaronder Xinhua News Agency, China Radio International en China Central/China Global Television”, aldus het rapport. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze organisatie bestempeld als ‘functionarissen van de buitenlandse regering’.

TikTok wordt strenger onder de loep genomen omdat Amerikaanse functionarissen blijven waarschuwen voor de nationale veiligheidsdreiging die de app met zich meebrengt: FCC-commissaris Brendan Carr riep in juni de CEO’s van Google en Apple op om de app uit hun winkels te verwijderen, daarbij verwijzend naar rapporten die suggereren dat de app wordt geoogst “brokken gevoelige gegevens.”

“TikTok is niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet alleen een app voor het delen van grappige video’s of memes. Dat is de schaapskleren’, schreef Carr. “In de kern functioneert TikTok als een geavanceerde bewakingstool die grote hoeveelheden persoonlijke en gevoelige gegevens verzamelt.”

ByteDance-woordvoerder Jennifer Banks vertelde Forbes dat het aannemen van personeel “puur op basis van de professionele bekwaamheid van een persoon om de klus te klaren” wordt genomen.

“Voor onze bedrijven op de Chinese markt zijn dat mensen die eerder hebben gewerkt bij de overheid of in de staatsmedia in China”, zei ze. “Buiten China brengen werknemers ook ervaring mee bij de overheid, het openbaar beleid en mediaorganisaties uit tientallen markten.”

Ze zei dat ByteDance “werknemers niet toestaat een tweede of deeltijdbaan of enige externe zakelijke activiteit te hebben” in reactie op de 15 profielen van gelijktijdige ByteDance-Chinese staatsmediamedewerkers, en zei dat het “belangenverstrengeling zou veroorzaken”.

TikTok gaf onlangs toe dat werknemers buiten de VS toegang hadden tot gebruikersinformatie, maar benadrukte dat voor dergelijke toegang “robuuste cyberbeveiligingsprotocollen en autorisatie” van het Amerikaanse beveiligingsteam nodig waren.

Uit gelekte interne documenten van TikTok blijkt ook dat het bedrijf werknemers actief aanspoorde om “de Chinese associatie te bagatelliseren” om de groeiende aandacht en kritiek het hoofd te bieden, meldde Gizmodo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in