Minstens 300 TikTok-medewerkers werkten eerder voor Chinese staatsgebonden media: Rapport

0
102


Een nieuw rapport vond enige overlap tussen honderden werknemers van TikTok’s moederbedrijf ByteDance en Chinese staatsmedia.

Forbes onderzocht honderden LinkedIn-profielen voor de werknemers van het technologiebedrijf en ontdekte dat minstens 300 werknemers eerder posities hadden in Chinese staatsmedia – en 15 van hen werken momenteel voor beide.

“Vijftien geven aan dat de huidige ByteDance-medewerkers ook gelijktijdig in dienst zijn van Chinese staatsmedia-entiteiten, waaronder Xinhua News Agency, China Radio International en China Central/China Global Television”, aldus het rapport. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze organisatie bestempeld als ‘functionarissen van de buitenlandse regering’.

TikTok wordt strenger onder de loep genomen omdat Amerikaanse functionarissen blijven waarschuwen voor de nationale veiligheidsdreiging die de app met zich meebrengt: FCC-commissaris Brendan Carr riep in juni de CEO’s van Google en Apple op om de app uit hun winkels te verwijderen, daarbij verwijzend naar rapporten die suggereren dat de app wordt geoogst “brokken gevoelige gegevens.”

GOP-SENATOREN DRUKKEN BIDEN-BEHEERDER OP DE HANDHAVING VAN HET PRESIDENTILE ORDE VAN TRUMP OP TIKTOK

“TikTok is niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet alleen een app om grappige video’s of memes te delen. Dat is de schaapskleren”, schreef Carr. “In de kern functioneert TikTok als een geavanceerde bewakingstool die grote hoeveelheden persoonlijke en gevoelige gegevens verzamelt.”

TikTok in appstore

Het TikTok-app-logo in de App Store is te zien met het TikTok-logo op de achtergrond op deze illustratiefoto, genomen in Krakau, Polen op 18 juli 2021. ((Foto-illustratie door Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images) / Getty Images)

ByteDance-woordvoerder Jennifer Banks vertelde Forbes dat het aannemen van personeel “puur op basis van de professionele bekwaamheid van een persoon om de klus te klaren” wordt genomen.

MAZDA VERWIJDERT ZICH VAN CHINESE LEVERANCIERS, PROBEERT DE BINNENLANDSE PRODUCTIE TE VERSTERKEN

“Voor onze bedrijven op de Chinese markt zijn dat mensen die eerder hebben gewerkt bij de overheid of in de staatsmedia in China”, zei ze. “Buiten China brengen werknemers ook ervaring mee bij de overheid, het openbaar beleid en mediaorganisaties uit tientallen markten.”

china telecom bedrijfslogo

BESTAND – In deze bestandsfoto van 5 september 2020 is het logo van het Chinese telecommunicatiebedrijf China Telecom te zien op een stand op de China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) in Peking. Amerikaanse toezichthouders zetten een eenheid van China Telecom L . uit (.(AP Photo/Mark Schiefelbein, Bestand) / AP Newsroom)

Ze zei dat ByteDance “werknemers niet toestaat een tweede of deeltijdbaan of enige externe zakelijke activiteit te hebben” in reactie op de 15 profielen van gelijktijdige ByteDance-Chinese staatsmediamedewerkers, en zei dat het “belangenverstrengeling zou veroorzaken”.

TikTok gaf onlangs toe dat werknemers buiten de VS toegang hadden tot gebruikersinformatie, maar benadrukte dat voor dergelijke toegang “robuuste cyberbeveiligingsprotocollen en autorisatie” van het Amerikaanse beveiligingsteam nodig waren.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Uit gelekte interne documenten van TikTok blijkt ook dat het bedrijf werknemers actief aanspoorde om “de Chinese associatie te bagatelliseren” om de groeiende aandacht en kritiek het hoofd te bieden, meldde Gizmodo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in