Millennial Internet Tics zijn van cool naar cringey gegaan

0
94


Dit artikel was te zien in One Story to Read Today, een nieuwsbrief waarin onze redacteuren een enkele must-read aanbevelen uit: De Atlantische OceaanMaandag tot vrijdag. Meld je er hier voor aan.

Het kostte me twee jaar om mijn eerste TikTok te posten. Ik drukte op ‘Opnemen’, mompelde in de camera en drukte snel op delete voordat iemand kon zien hoe ongemakkelijk ik op video was. Ik waagde de sprong pas nadat ik genoeg had geoefend om alle veelbetekenende tekenen te elimineren dat ik een bijna 30-jarige was die probeerde cool te zijn. Of dat dacht ik.

Blijkbaar ben ik nog steeds schuldig aan de ‘Millennial-pauze’. Nadat ik op ‘Opnemen’ heb gedrukt, wacht ik een fractie van een seconde voordat ik begin te spreken, om er zeker van te zijn dat TikTok daadwerkelijk opneemt. Vorig jaar bedacht @nisipisa, een 28-jarige YouTuber en TikToker die in Boston woont, de term in een TikTok over hoe zelfs Taylor Swift de slome pauze in haar video’s niet kan vermijden. “God! Zal ze ooit ophouden relatable te zijn’, zegt @nisipisa, zelf millennial. Gen Zers vormen een groter deel van TikTok’s basis en zijn opgegroeid met het filmen van zichzelf genoeg om erop te vertrouwen dat ze correct opnemen. Dat is de reden waarom, nu korte video’s naar Instagram (Reels), YouTube (Shorts) en Snapchat (Spotlight) komen, de millennial-pauze gemakkelijker te herkennen wordt.

Helaas voor mij zijn de meest cultureel invloedrijke sociale platforms van vandaag niet meer gericht op millennials, en de pauze is verre van de enige weggeefactie. Millennials – en hun maniertjes – definieerden het online ecosysteem dat al meer dan tien jaar heerst en behandelden sites als MySpace, Tumblr, Facebook en Twitter als de jungle gyms in hun internetspeeltuin. Maar nu we ver in het TikTok-tijdperk zijn, beginnen de scheuren zichtbaar te worden. Instagram en Facebook, hoewel nog steeds populair, proberen de magie van TikTok vast te leggen door zich te richten op video’s en andere ultra-deelbare inhoud die niet zo vanzelfsprekend is voor millennials (zelfs degenen die begin jaren negentig zijn geboren, zoals ik). Nu Gen Z alle aandacht heeft, kunnen de eigenaardigheden van het internet die millennials al jaren de hunne noemen, een beetje muf, zo niet ronduit cringey aanvoelen. Millennials, de eerste generatie die opgroeide met sociale media in het mobiele webtijdperk, worden nu de eerste generatie die er vervolgens uitgroeit en de kenmerken van een vervlogen digitale tijd napraten.

Toen mijn ogen eenmaal waren geopend voor de millennial-pauze, begon ik mijn leeftijd op te merken in elk deel van mijn internetervaring. Ik raak in de war wanneer Instagram de lay-out verandert. Ik gebruik GIF’s om grappen te maken in Slack. Ik heb songteksten op mijn Instagram Story geplaatst. Het scala aan manieren is zo breed, de tekenen zijn zo’n belangrijk onderdeel van mijn online gedrag van de afgelopen 15 jaar, dat het niet eens de moeite waard is om ze te bestrijden.

Natuurlijk heeft Gen Z ze ook opgepikt, en de spot die ooit voor Boomers was gereserveerd, komt nu voor mij. “De manier waarop de typische millennial zich online gedraagt, is in feite een stel gekke kleine nuances die aan elkaar zijn geregen om een ​​persoonlijkheid te creëren die erg duizelig en opgewonden is over het normale of alledaagse”, Michael Stevens, een 24-jarige TikTok-maker gevestigd in New England , vertelde me via e-mail. Zijn impressies van millennials hebben miljoenen views gekregen op TikTok. Die “dwaze kleine nuances” zijn onder meer het starten van video’s met een zucht, dramatische zooms op hun eigen gezicht doen om de nadruk te leggen, en het gebruik van op Twitter en Tumblr populaire uitdrukkingen – zoals “doggo” en “Ik kan niet eens” – in het echte leven. “Mijn man is net naar de nieuwe Trader Joe’s naast ons huis geweest en ik denk dat het voor een dag het internet wint”, zegt Stevens in een Millennial-parodie uit juli. “Als dit volwassen is, meld me dan aan.”

Millennial-internetismen bestaan ​​omdat ze ooit de gangbare manier van online praten waren. In 2014 twitterde iemand dat Parken en recreatieLeslie Knope en Ben Wyatt van Leslie Knope en Ben Wyatt gaven hen “alle gevoelens” zou acceptabel zijn geweest, maar nu gebruikt Gen Z het gewoon als voer voor wat tweedehands schaamte, op dezelfde manier als millennials kreunen wanneer hun Boomer-ouders proberen te navigeren op een Apple TV. Millennial-ismen hebben gezorgd voor een heel genre van parodie. Op TikTok maakt de maker Bianca Scaglione Millennial-parodieën voor haar 910.000 volgers, met name hun onhandigheid op een livestream spiesen. (“En dan beëindigen ze per ongeluk het leven door te proberen een filter te maken”, schreef ze bij een impressie.) Andere makers hebben millennials bespot om hoe ze poseren op foto’s (selfies van bovenaf nemen is zo voorbij), voor het gebruik van Gen Z-zinnen ( “slay, bestie”) op TikTok, voor het adopteren van iets dat een “BuzzFeed accent” wanneer ze tegen de camera praten. De lijst gaat maar door: millennials nemen Instagram veel te serieus, gebruiken de portretmodus en vullen hun bijschriften met geforceerde woordspelingen. Ze houden ervan om hun bios op sociale media om te zetten in lijsten – de mijne zou bijvoorbeeld lezen: ‘Kate. Ravenklauw. Kat moeder. Liefhebber van breien. PA > OH > NYC.”

En gezien hun behoefte om zich in elke nieuwe internettrend te voegen, zijn millennials soms ook actieve deelnemers aan hun eigen kritiek. Omdat ze de Gen Z-makers die ze parodiëren niet kunnen verslaan, hebben enkele millennials zich bij hen aangesloten en de mode, het haar en de make-up van hun jeugd opnieuw gecreëerd in even populaire video’s.

Millennials zijn niet de enige generatie die online is neergestreken op brede en vaak niet-vleiende stereotypen: de noties dat Boomers bijvoorbeeld een hekel hebben aan verandering of dat Gen Xers slappelingen zijn. In 2019, de uitdrukking OK Boomer ging online van start bij zowel Gen Z- als Millennial-gebruikers als een symbool van collectieve uitputting door de stereotypen te bestrijden die hen van bovenaf werden doorgegeven. Datzelfde jaar werd een Facebook-groep gelanceerd met de titel “Een groep waar we allemaal doen alsof we boomers zijn”; 285.000 leden spelen nog steeds dagelijks rollenspellen, posten gepixelde memes over auto’s en vragen dingen als “HEEFT iemand ANDERS KRACHT VERLIES?”

Maar dat soort spot is anders. Hoewel Boomers uit de internettijdgeest vielen, hoefden ze nooit zo ver te vallen als millennials – de eerste cohort die hun jeugd in realtime zag vervagen, met bewijs van hun groeiende irrelevantie minutieus gedocumenteerd in memes, trends en koppen die op de zeer internet waar ze ooit over regeerden. Ze zijn niet langer de populaire nieuwe itemmerken die ze proberen aan te trekken, noch degenen waar de wereld naar op zoek is voor de volgende modetrend. Het internet is verder gegaan en millennials kunnen zich aanpassen of, zoals een Gen Xer die nog steeds naar Pearl Jam luistert, het niet schelen of ze door hun keuzes oud lijken.

Niets van dit alles is per se een slechte zaak, zelfs als het mijn ego kwetst. Een 35-jarige die wanhopig de maniertjes van een 20-jarige overneemt, is een ander soort ineenkrimpen. In plaats daarvan, ondanks de occasionele verlegenheid, zijn de millennial-tics die overblijven van trend naar nostalgie gegaan. En bovendien, als Gen Alpha voor het internet van Gen Z komt, kun je maar beter geloven dat ik aantekeningen heb gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in