Miljoenen mensen geloofden dat TikTok-ster een ‘door AI gegenereerde’ avatar was

0
53


Een hoax Tiktok-video had sommige gebruikers ervan overtuigd dat de ster een door AI gegenereerde bot was (Credits: Instagram)

Een hoax Tiktok-video had sommige gebruikers ervan overtuigd dat de ster een door AI gegenereerde bot was (Credits: Instagram)

Een virale video die een populaire ‘onthulde’ TikTok-gebruiker was eigenlijk een AI-gegenereerde avatar is een hoax, hebben de makers toegegeven.

Curt Skelton, student en TikTok-gebruiker, zei dat het doel van de video, die hem in een jonge vrouw liet zien, ‘nooit was om mensen voor de gek te houden’.

In de video zegt Skelton – een 22-jarige mannelijke student uit Los Angeles – dat hij in werkelijkheid een 21-jarige vrouwelijke visuele effectenkunstenaar uit New Jersey is, genaamd Zahra Hussain.

Hussain beschrijft vervolgens hoe ze de Skelton-avatar heeft ‘gemaakt’ door een afbeelding te animeren die is gegenereerd met AI-software DALL-E.

Hussein zegt dat ze het uiterlijk van Skelton genereerde met de prompt: ‘Conan O’Brien en Matt Smith hadden een zoon van 22 jaar oud.’

De video, die donderdag op het account van Skelton werd geplaatst, ging snel viraal en bereikte dinsdag 14,1 miljoen views.

Het leidde tot bezorgdheid van veel gebruikers – en scepsis van anderen – dat de video’s van een jaar op Skelton’s pagina in feite een hoax waren.

Maar in een interview met het tijdschrift Input gaf Skelton toe dat hij een echt persoon was – en niet een avatar die door Hussain was gemaakt.

Hij vertelde de publicatie dat het paar de video had gemaakt als een luchtig antwoord op de zorgen van visual effects-artiesten die vrezen dat AI-technologie banen in hun branche kan bedreigen.

‘Ik heb altijd van het idee gehouden dat AI in kunst wordt gebruikt, maar wat de laatste tijd mijn aandacht trok, was dat alle kunstenaars bang waren dat ze daardoor direct werkloos zouden worden’, vertelde hij aan Input.

‘Niemand heeft de originele grap van de video begrepen,’ voegde hij eraan toe, ‘wat waarschijnlijk betekent dat het geen goede grap was. Maar als ik zeg: ‘Zal AI de rol van VFX-artiesten vervangen? Het heeft al,’ je zou verwachten dat ik praat over hoe het banen vervangt, niet de letterlijke VFX-artiest.’

Zelfs als de grap niet terecht was gekomen, zorgde de stunt ervoor dat Skelton dit weekend meer dan 100.000 volgers kreeg, evenals een ‘like’ van seriële tech-ondernemer en miljardair Elon Musk.

Het zorgde er ook voor dat talloze volgers zijn andere sociale-media-accounts doorzochten om voor eens en voor altijd te achterhalen of de video een hoax was.

“Mensen overspoelden mijn Instagram met reacties met de vraag of ik echt was – en ook de Instagram van mijn vriendin, om haar te laten weten dat ik in feite een robot was”, zei hij.

Anderen waren opgelucht dat AI-technologie niet zo’n overtuigend karakter had gecreëerd.

Sommige experts uitten hun bezorgdheid over de impact van Skeltons video op een medialandschap dat al vol verkeerde informatie staat.

Agnes Venema, onderzoeker van de Universiteit van Malta, vertelde Input: ‘Er zijn niet veel mensen die tijd hebben voor, of zich bewust zijn van, het onderzoeken van gekoppelde accounts en het doen van wat onderzoek.

‘Ik onderschrijf niet het idee dat Skelton per se een aansprakelijkheid is’, voegde ze eraan toe, ‘maar de nonchalance waarmee hij het script schreef en deze video plaatste baart me zorgen in termen van de vraag of hij echt de gevolgen van zijn acties.’

Skelton zegt dat hij het idee voor het project eerder in augustus kreeg en snel contact opnam met Hussain met een bericht dat luidde: ‘IK HEB HET GROOTSTE IDEE VOOR EEN TIKTOK-COLLAB!’

Het paar volgde elkaar, maar kende elkaar niet buiten TikTok.

Onder de indruk van zijn enthousiasme stemde Hussain ermee in om de rol van kunstenaar achter het ‘nepavatar’-project te spelen.

Vervolgens stuurde hij haar een script en vertelde haar hoe ze zichzelf in de video moest positioneren om een ​​schone en geloofwaardige overgang mogelijk te maken.

Over de impact van de video zei Skelton: ‘Ik neem het de mensen niet kwalijk die dachten dat het echt was’, zegt hij. “Ik ben gewoon teleurgesteld. Mijn Instagram was de hele tijd gekoppeld aan mijn TikTok-account.

‘Het doel was nooit om mensen te misleiden. Dat hebben ze zichzelf aangedaan.’

MEER: ‘Geef hem een ​​trauma’: TikTok datinggoeroe deelt 45 controversiële datingtips voor vrouwen

MEER: Dit is waarom bimbo’s een renaissance beleven op TikTok

MEER: TikTok’s iOS-app houdt elke beweging bij, zegt nieuw onderzoekLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in