Microsoft en Tiktok-ouder ByteDance werken samen aan AI-project KubeRay

0
150


Vlaggen van China en de Verenigde Staten zijn te zien in de buurt van een ByteDance-logo op deze illustratiefoto, gemaakt op 18 september 2020.

Florence Lo | Reuters

De strijd tussen de VS en China om de suprematie op het gebied van kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat nationale wetgevers zich steeds meer zorgen maken over wat verliezen zou kunnen betekenen voor de nationale veiligheid, de economie en de Amerikaanse welvaart.

Maar terwijl de twee grootste economieën ter wereld middelen in de race voor dominantie in het veld storten, is er ook samenwerking op komst. Sommige AI-experts zeggen zelfs dat grensoverschrijdende samenwerking de sleutel is om het meeste uit de vooruitgang op het gebied van informatica te halen.

Ingenieurs van Microsoft en het Chinese ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, dragen hun steentje bij om dat idee te bevorderen. Via een project genaamd KubeRay werken ze samen aan software die bedoeld is om bedrijven te helpen bij het efficiënter uitvoeren van AI-apps.

Op de Ray Summit deze week in San Francisco bespraken ByteDance-software-engineer Jiaxin Shan en Microsoft-hoofdsoftware-engineer Ali Kanso hun voortgang met datawetenschappers, machine learning-experts en andere ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het bouwen van grote applicaties met behulp van open source-software genaamd Ray.

Shan en Kanso legden de technische details achter KubeRay uit en noemden de software nuttig bij het aandrijven van AI-apps die op meerdere computers draaien, of gedistribueerd computergebruik.

“Jiaxin en ik hebben ongeveer een jaar aan een open source-project gewerkt en dit is het mooie van een gemeenschapsbijeenkomst als deze”, zegt Kanso, die een Ph.D. in de informatica. “We zitten niet in hetzelfde bedrijf, maar we zien elkaar elke week, we werken elke week samen.”

Shan, die eerder als software-engineer bij Amazon Web Services werkte, is volgens zijn LinkedIn-profiel gevestigd in de omgeving van Seattle, in de buurt van het hoofdkantoor van Microsoft.

Bedrijven werken vaak samen en delen technische middelen om bij te dragen aan open source-projecten, die de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen en talloze startups hebben opgeleverd. De Microsoft-ByteDance-samenwerking is opmerkelijk vanwege de groeiende rivaliteit tussen de VS en China met betrekking tot AI en intellectueel eigendom, en zorgen over hoe technologische vooruitgang kan worden gebruikt voor bewaking en inbreuk op de privacy.

Microsoft heeft zwaar geïnvesteerd in AI, samen met concurrenten zoals Amazon, Google-ouder Alphabet, Facebook-ouder Meta en Apple. Net als Google ooit deed, onderhoudt Microsoft een AI-onderzoekslaboratorium in China, waardoor het gebruik kan maken van het academische talent van het land.

Ondertussen, terwijl het gebruik van TikTok de afgelopen jaren explosief is gestegen, is ByteDance in verschillende AI-open source-projecten gedoken. In 2020 debuteerde ByteDance bijvoorbeeld zijn NeurST-softwaretoolkit voor AI-aangedreven spraakvertaling. En vorig jaar debuteerde het bedrijf zijn CloudWeGo open source enterprise-software.

De Ray Summit werd georganiseerd door software startup Anyscale, wiens technologie is gebouwd op Ray. Anyscale, dat ook heeft bijgedragen aan KubeRay, werd in 2019 mede opgericht door een groep ingenieurs, waaronder Ion Stoica, een professor in computerwetenschappen aan de University of California in Berkeley. Stoica heeft een lange geschiedenis in open source software en was mede-oprichter van Databricks, een data-analysebedrijf dat vorig jaar in een financieringsronde werd gewaardeerd op $ 38 miljard.

Databricks werd bovenop Apache Spark gebouwd, dat onder leiding van Stoica in Berkeley werd ontwikkeld. Anyscale probeert een soortgelijk pad te volgen en zei deze week dat het zojuist een nieuwe $ 99 miljoen heeft opgehaald.

Techreuzen zoals Microsoft en Meta gebruiken vaak open source-projecten als een manier om hun eigen interne technologische ideeën naar de bredere gemeenschap te verspreiden. Dit helpt potentiële rekruten te lokken en dient als een manier om de bedrijven als technologieleiders op de markt te brengen voor ontwikkelaars.

De Microsoft-ByteDance-relatie heeft enige geschiedenis. In 2020 probeerde Microsoft TikTok van ByteDance over te nemen op een moment dat de toenmalige president Donald Trump dreigde de app voor sociale media te verbieden vanwege niet-gespecificeerde veiligheidsredenen. Een jaar later noemde Microsoft-CEO Satya Nadella de mislukte deal “het vreemdste ding” waaraan hij ooit heeft gewerkt.

HORLOGE: Voormalig TikTok-CEO Kevin Mayer over het besluit van ByteDance om IPO-plannen te schrappen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in