Metaplatforms: TikTok vormt een serieuze bedreiging

0
64


Fritz Jorgensen

Meta Platforms – Tik Tak, Tik Tak

Een paar jaar geleden werd een geloofwaardige uitdaging als te ver weg beschouwd voor een bedrijf dat floreerde op zijn vermogen om zijn gebruikers nauwkeurig te profileren op basis van hun likes en shares. Het bedrag van gegevens die het bedrijf verzamelde, destilleerde en verwerkte voor een optimale gebruikersfeed en advertentieplaatsing, werd verondersteld een onoverkomelijke uitdaging te zijn. Immers, wie had gedacht dat een serieuze competitie tegen een kolos die beweerde dat meer dan een miljard gebruikers voldoende informatie hadden verstrekt om het bedrijf te helpen hen zelfs voor actievere minuten vast te binden, had gedacht. De volgende grafiek laat vandaag echter een ander beeld zien.

Gebruiker tijd besteed per maand op een sociale app

Bloomberg.com

Is TikTok-bedreiging voor metaplatforms overdreven?

TikTok heeft het sociale-medialandschap radicaal veranderd, aangezien elk ander bedrijf (niet alleen sociale media), dat strijdt om de aandacht van de gebruiker, zich inspant om zijn productaanbod aan te passen. Het platform voor het maken en delen van video-inhoud in korte vorm heeft een lange weg afgelegd sinds het voor het eerst werd uitgebracht voor Android- en iOS-platforms in 2017 door ByteDance.

De app is meer dan 3,3 miljard keer gedownload op verschillende platforms, waaronder desktop, mobiel en tablets. Dit ondanks een verbod door India dat in januari 2021 werd opgelegd en dat waarschijnlijk de gebruikersgroei heeft vertraagd, anders was het een veel snellere groei van het gebruikersbestand. De app had vóór het verbod door het ministerie van Informatietechnologie meer dan 200 miljoen gebruikers uit India.

De app is populairder onder de jongere mensen: 63% van de gebruikers is jonger dan 29 jaar. De belangrijkste succesfactoren voor TikTok zijn de gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid voor de gebruiker om korte entertainmentvideo’s te bekijken. Afgezien van de leuke dingen, hebben de gebruikers het platform als een van hun belangrijkste hulpmiddelen in burgerjournalistiek gezien.

De dreiging is goed erkend door alle spelers in de industrie toen ze soortgelijke diensten lanceerden die het korte video-aanbod van TikTok kopieerden. YouTube heeft zelfs een fonds van 100 miljoen dollar opgericht om de makers van inhoud aan te moedigen de meest boeiende clips te delen op zijn Shorts-platform dat zachtjes werd gelanceerd in de herfst van 2020. Facebook lanceerde zijn Instagram Reels-functie in augustus 2020 die dezelfde functionaliteit biedt aan short- videomakers vormen.

Wat heeft TikTok anders gedaan?

De app lijkt met succes een groot aantal (vooral jonge) mensen te hebben overgehaald om daadwerkelijk de telefoon op te nemen en content voor het platform te maken die zeer vermakelijk is. De andere platforms zoals Facebook, YouTube, Twitter en Snapchat boden vergelijkbare productfuncties, maar de merkactivering voor aspirant-artiesten is uitzonderlijk goed gedaan door TikTok.

TikTok heeft de inhoud duidelijk gedemocratiseerd en is erin geslaagd de makers van inhoud te boeien door middel van initiatieven zoals TikTok-uitdagingen, het promoten van relevante hashtags, duetten, het nabootsen van een populaire video om kijkers tractie te krijgen, een eenvoudiger uploadmechanisme en verschillende filters. Door dit te combineren met de menselijke wens om op te nemen en/of zichzelf te zien optreden op de populaire muziek of grappige inhoud of gedurfde uitdagingen, wordt de creatie van inhoud versneld die zeer verslavend is voor de kijkers, zowel horizontaal (verschillende onderwerpen) als verticaal (verschillende makers op hetzelfde onderwerp) dimensies.

Door de hogere gemiddelde tijd die door de gebruikers wordt besteed, heeft TikTok een leidende positie in de advertentieruimte gekregen, aangezien het nu 2,6 miljoen dollar per dag in rekening brengt, ongeveer 4x wat het vorig jaar deed voor het weergeven van de beste advertenties op het platform.

Productvergelijkingstabel:

Medium.com

Een tweerichtingsplatform

De app werkt voor zijn gebruikers vanuit beide dimensies; een voor makers van inhoud en de andere voor consumenten van inhoud.

Voor makers van inhoud kunnen ze meer erkenning en volgers krijgen met een gebruiksvriendelijke app-interface, zodat ze zichzelf of belangrijke nieuwswaardige inhoud kunnen opnemen, zelfs met beperkte financiële en technische middelen. Kortom, met TikTok kan iedereen een ster worden!

Voor inhoudskijkers helpt het hen aan de realiteit te ontsnappen door vermakelijke beelden uit een grote wereldwijde inhoudspool die redelijk is afgestemd op hun persoonlijke interesses.

De integratie van deze twee banen creëert een konijnenhol waar heel moeilijk aan te ontsnappen is, vooral voor de jongere generatie (onder de 25) die de prefrontale cortex van hun hersenen, die de impulsieve besluitvorming regelt, nog niet volledig heeft ontwikkeld.

Ontdekkingsmotor

Hoewel wordt aangenomen dat de Discovery Engine van Facebook behoorlijk krachtig is, lijkt het erop dat de TikTok-app het aantal ongewenste video’s dat moet worden weergegeven, beter kan verminderen, waardoor de motivatie om de app te verlaten aanzienlijk daalt. Omdat de video’s van korte duur zijn, verschuift de aandacht steeds van de ene video naar de andere, maar de inhoud wordt nooit saai genoeg om de sessie te verlaten. Dit resulteert in een steeds groter aantal uren besteed aan het bekijken van de video’s en tijdens het proces, waardoor er meer datapunten zijn om te analyseren en mee te werken om de feed nog verder te optimaliseren.

Organische en anorganische aanpassing

Omdat de app op basis van alle prestatiemaatstaven aanzienlijk blijft groeien, heeft het management de vereiste aanpassingen niet uit het oog verloren. Het bedrijf test zijn interactieve gamingplatform in een kleinere markt in samenwerking met een grote gamingprovider. Dit zou nieuwe klanten aantrekken die meer geïnteresseerd zijn in gamen en ook gebruik maken van het grote bestaande gebruikersbestand om hen extra redenen te geven om tijd aan de app door te brengen. Het is gericht op niet-consumptie van de gamers en heeft tot doel ze aan boord te krijgen, aangezien game-uren aanzienlijk kunnen bijdragen aan de toch al hoge gemiddelde tijd die aan de app wordt besteed. De introductie van gaming, muziekdistributie, twitch-abonnement en TikTok Live zijn allemaal maatregelen in die richting.

Bovendien stelt het de gebruikers in staat om verschillende uitdagingen te creëren die extra weergaven blijven genereren. Dit verhoogt exponentieel de retentiekracht van de app in tegenstelling tot andere sociale media of streamingplatforms.

Wat is het volgende?

TikTok neemt tot nu toe alle juiste stappen om te groeien en het klantenbestand beter te betrekken dan de andere sociale-mediaplatforms hebben kunnen doen. De gebruikers kunnen de inhoud niet alleen vanuit hun netwerk bekijken, maar ook daarbuiten en alle geografische limieten. Dit heeft de toetredingsdrempels voor de contentproviders (of performers) wereldwijd aanzienlijk verlaagd, wat betekent dat de contentpool vanaf hier alleen maar zal groeien. De app daagt de gevestigde exploitanten al uit, ondanks de recente komst op het toneel, met de verwachting om tegen 2024 de inkomstenkloof met zijn grootste rivaal YouTube te dichten.

TikTok-inkomsten overtreffen YouTube in 2024

Bloomberg.com

De app concurreert niet alleen met de streamingdiensten zoals Amazon Prime, YouTube, Netflix, Disney+, maar heeft ook tot doel de aandacht van de gebruiker af te leiden van Facebook, Twitter en Snapchat, waar mensen meestal verbonden zijn met hun vrienden en familie. De plaatsen zoals theaters, concertarena’s, parken, wegen, transportsystemen, restaurants en nieuwsevenementen zijn belangrijke mogelijkheden geworden voor de makers van TikTok-inhoud. Het lijkt erop dat de app de uitdaging van de gevestigde exploitanten heeft overwonnen en op weg is om relatief snel de eerste plaats te bereiken.

Het initiatief van verschillende platforms op Metaverse kan TikTok voor een serieuze uitdaging stellen, maar men zou kunnen betogen of de technologische vooruitgang op tijd genoeg betaalbaar zou zijn om een ​​groot klantenbestand weg te lokken van TikTok. De zelfrijdende auto van Apple is immers een onderneming die sinds 2014 wordt nagestreefd, maar de lancering staat gepland voor 2025-2027. De verzadiging in de influencer-pool zou snel kunnen komen en de discovery-engine zou overweldigd kunnen raken door de steeds groter wordende datapunten, maar tot die tijd zal de app zijn concurrenten scherp houden en hun lunch view-by-view blijven eten, ad- door-advertentie.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in