Met het huidige tempo kan TikTok Facebook in minder dan 4 jaar overnemen

0
47


Vanaf de oprichting in 2004 duurde het minder dan vier jaar voordat Facebook Myspace in 2008 inhaalde. Vanaf dat moment domineerde het het socialemedialandschap, terwijl andere platforms nauwelijks in de buurt kwamen wat betreft actieve gebruikers. TikTok kan daar verandering in brengen.

TikTok, zoals we het nu kennen, werd in 2017 uitgebracht, maar alleen voor sommige markten buiten China. Toen het in 2018 fuseerde met Musical.ly, werd het wereldwijd gelanceerd en dankzij de explosieve groei dreigt het nu de kroon van Facebook te veroveren.

BanklessTimes.com heeft informatie verzameld over de groei van TikTok en hoe het zich verhoudt tot niet alleen Facebook, maar ook met alle andere socialemediagiganten.

De actieve gebruikersgroei van TikTok vergelijken met die van Facebook

Laten we in de cijfers duiken.

Tegen het einde van 2018 had TikTok ongeveer 271 miljoen gebruikers. Het bleef maar groeien en bereikte vandaag, in 2022, 1.719 miljoen actieve gebruikers.

Ter vergelijking: Facebook bereikte dat aantal volgens Statista al begin tot midden 2018. Wat Facebook echter 14 jaar kostte, volbracht TikTok in minder dan vier jaar. Het verschil is behoorlijk groot, maar kunnen we de toekomst voorspellen?

Kijkend naar 2018, groeide Facebook van ongeveer 1.750 miljoen naar 2.606 miljoen actieve gebruikers in 2022 – een gemiddelde jaarlijkse groei van 12,2%. Aan de andere kant groeide TikTok in diezelfde periode jaarlijks met 133,5%, meer dan tien keer sneller dan wat Facebook bereikte.

We moeten echter ook de vertraging van dit groeitempo waarnemen. Namelijk, Facebook kreeg sinds 2021 slechts 106 miljoen actieve gebruikers, terwijl TikTok 319 miljoen won – respectievelijke stijgingen van 4% en 18,2%

Je zult merken dat zelfs als we rekening houden met deze aanzienlijk vertraagde groei, TikTok nog steeds veel sneller groeit. Als deze lagere groeipercentages stabiel blijven, zal TikTok in 2026 3.332 miljoen actieve gebruikers bereiken (rekening houdend met het bovengenoemde jaarlijkse groeipercentage van 18,2%). Dit zal het geschatte gebruikersbestand van 2026 van Facebook van 3.048 miljoen (met een jaarlijkse groei van 4%) overtreffen.

Natuurlijk moeten we benadrukken dat dit slechts een schatting is. Er is geen manier om te voorspellen dat een nieuwe concurrent opduikt en het huidige sociale media-ecosysteem verstoort. Verder weten we niet of TikTok zomaar een plateau zal raken.

We moeten echter opmerken dat TikTok in 4 jaar, sinds 2018, al zijn concurrenten op het sociale netwerk verreweg heeft overtroffen in termen van gebruikers.

TikTok en zijn (resterende) concurrentie

Laten we even kijken hoe TikTok het in het verleden deed ten opzichte van zijn concurrenten en welke belangrijke mijlpalen het bereikte.

TikTok overtrof Snapchat in 2017 en deelde ongeveer 220 miljoen actieve gebruikers. Snapchat piekte met 549 miljoen gebruikers in 2022, momenteel minder dan een derde van TikTok’s basis.

Verder versloeg TikTok in 2018 ook Twitter met 271 miljoen. Het gebruikersbestand van Twitter neemt af tot 397 miljoen in 2022, veel lager dan TikTok momenteel.

Evenzo versloegen ze Linkedin in 2019, met 600 miljoen. Momenteel telt LinkedIn 716 miljoen actieve gebruikers.

Ten slotte haalde TikTok de vorige concurrent, Instagram, in met 1.150 miljoen gebruikers in 2020, waarmee het in 2022 gemakkelijk de 1.245 miljoen gebruikers van laatstgenoemde overtrof.

Waar kwam dit succes vandaan?

Er zijn een paar belangrijke redenen waarom TikTok andere sociale-mediaplatforms heeft weten te overtreffen. Ten eerste is TikTok uiterst toegankelijk en gebruiksvriendelijk. De app is ontworpen om eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn, met de nadruk op het maken van korte, vermakelijke video’s.

Een andere reden voor het succes van TikTok is het feit dat gebruikers hiermee creatief kunnen zijn en zich op verschillende manieren kunnen uiten. De app biedt een breed scala aan tools en functies waarmee gebruikers hun video’s kunnen bewerken en aanpassen, speciale effecten kunnen toevoegen en meer.

Zijn populariteit stijgt samen met de COVID-19-pandemie is ook geen toeval, aangezien mensen, opgesloten in hun huizen, een nieuwe manier moesten vinden om te entertainen en zichzelf te uiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in