‘Merken veranderen hun strategieën al’: experts wegen mee op TikTok influencer marketinguitgaven

0
60


De afgelopen weken is er veel gesproken over de TikTok-ificatie van Instagram, waarbij het algoritme van het platform, ondanks de protesten van zowel gebruikers als influencers, prioriteit geeft aan korte video-inhoud boven foto’s. Toch hebben Instagram-execs gezegd dat de app prioriteit zal blijven geven aan video en meer creatieve tools zal bieden voor Reels omdat het lijkt te concurreren met TikTok.

Dit betekent dat makers die zich ooit richtten op foto-inhoud voor Instagram, hun strategieën moesten veranderen en dat waarschijnlijk zullen moeten blijven doen. Met de verschuiving van advertentiebudgetten naar TikTok en voorspellingen dat de uitgaven van influencers ook die kant op zullen gaan (in 2024 verwachten analisten van Insider Intelligence dat TikTok Instagram zal overtreffen in termen van marketinguitgaven voor influencer), zal het landschap van influencer-marketing blijven veranderen.

De voorspelling van Insider voor 2024 is logisch: het aantal gebruikers op TikTok is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, waarbij vooral de Gen-Z-demografische groep sinds 2020 een stijging ziet. Sinds vorig jaar had het sociale netwerk maandelijks meer dan een miljard actieve gebruikers. gebruikers. Instagram heeft nog steeds meer influencer-advertentiedollars omdat het platform TikTok probeert na te bootsen met Reels, maar er is al een impact geweest op influencer-marketing omdat merken zich tot makers op TikTok wenden waar het landschap niet zo volwassen of competitief is.

“Merken veranderen hun strategieën al en verschuiven budgetten naar TikTok”, zei Nicole Fuhrman, strategiedirecteur bij full-service creatief bureau Swift, eraan toevoegend dat sommige merken zijn begonnen het budget te verschuiven van Instagram naar TikTok om Gen-Z-doelgroepen te bereiken. “Micro-influencers spelen een steeds grotere rol in merkmarketing en merken merken dit op.”

Influencer-marketing op Instagram is sinds het begin aanzienlijk geëvolueerd en die rijping kan uiteindelijk tegen de makers van de app werken. “De snelle, recente groei van TikTok betekent dat er nog zoveel onbenut potentieel is voor merk-maker-partnerschappen op het platform, in tegenstelling tot andere grote platforms waar het makerslandschap meer gevestigd en daarom competitief is”, zegt Ross McCormack, vp van influencer marketing bij Havas Media Group, Noord-Amerika.

Tegelijkertijd is de glans van Instagram ingeruild voor het realisme van TikTok, wat voor sommige makers een moeilijke spil kan zijn. “Terwijl we zien dat Gen-Z sociaal opnieuw begint uit te vinden, van zeer samengestelde inhoud naar een ongefilterde en niet-apologetische toon, hebben merken een enorme kans om ze te ontmoeten waar ze zijn”, aldus Fuhrman.

Instagram heeft het afgelopen jaar een aantal belangrijke veranderingen ondergaan, vooral met betrekking tot de hernieuwde verschuiving van het delen van foto’s naar video-inhoud. Het resultaat is een terugslag van zowel gebruikers als influencers, die willen dat Instagram blijft zoals het was.

“Er is een reden waarom Instagram het toonaangevende platform voor influencers is: gebruikers vinden het leuk”, zegt Meg Seiler, evp en directeur van PR en social influencer engagement bij Team One. “Uiteindelijk is het betere pad mogelijk een grotere connectiviteit tussen platforms versus alomtegenwoordige imitatie.”

Ondanks de aantrekkingskracht van TikTok als een nieuwer platform, zal er meer vraag zijn naar korte vorm van influencer-inhoud, en zullen bureaus die hun influencer-inhoud kunnen schalen een voordeel hebben. Het is ook noodzakelijk dat bureaus flexibel zijn naarmate trends verschuiven, bijvoorbeeld als consumenten deze advertentiestijlen beginnen over te slaan of te negeren.

“Voor merken betekent dit uiteindelijk een zwaardere creatieve productielast voor creatieve en meer gebalkaniseerde inhoud op basis van platformeisen”, zegt Bo Jacks, directeur gebruikersacquisitie voor digitaal marketingbureau Brainlabs.

Volgens Upfluence zien influencer-posts op TikTok echter een hogere betrokkenheid van verschillende volgers dan merkposts. “Al deze lessen geven aan dat het in het voordeel van een merk is om de TikTok-beïnvloeder de creatieve richting voor de inhoud toe te vertrouwen als ze de hoogst mogelijke ROI willen”, voegde Peter Kennedy toe, oprichter van Tagger, een software-as-a-service-platform voor bureaus en merken die influencer marketing gebruiken.

De aanhoudende groei van TikTok zal adverteerders dwingen hun marketingstrategieën voor influencers te wijzigen, en er is ook de verwachting dat er in de toekomst meer apps zullen verschijnen om te concurreren met zowel Instagram als TikTok. De opkomst van TikTok heeft de manier waarop merken de relatie tussen maker en merk benaderen al veranderd. Managers van bureaus zeggen dat de meest succesvolle samenwerkingen erop gericht zijn om de kernboodschap van het merk in evenwicht te brengen met de authenticiteit van de maker.

Desondanks betekent de originaliteit van TikTok dat merken meer creatieve controle dan ooit tevoren overdragen om ervoor te zorgen dat deze partnerschappen succesvol zijn. “Het bereiken van de juiste balans tussen de kernboodschap van het merk en de authenticiteit van de maker is lange tijd het doel geweest voor de meest succesvolle samenwerkingen”, aldus McCormack.

Seiler zei dat ze gelooft dat Instagram het topplatform voor influencermarketing zal blijven “TikTok zal blijven groeien. Instagram zal echter in de nabije toekomst het leidende influencer-platform blijven … zolang ze navigeren door de huidige terugslag van makers van inhoud en gebruikers met betrekking tot veranderingen in platformalgoritmen, “zei ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in