Meerderheid Tweede Kamer wil Nederlandse TikTok-gebruikersgegevens beschermen tegen China

0
11


Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet moet voorkomen dat gevoelige persoonsgegevens van Nederlandse TikTok-gebruikers in handen van de Chinese overheid komen. De Kamerleden reageerden op berichten van de NOS waarin stond dat het privacybeleid van TikTok is aangepast en dat medewerkers van het Chinese sociale media- en videoplatform daardoor toegang kunnen krijgen tot gegevens van Europese gebruikers.

Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, DENK, ChristenUnie, PVV, Volt, CDA, SP en VVD hebben vragen over het nieuwe privacybeleid van TikTok ingediend bij minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en staatssecretaris Alexandra van Huffelen, belast met het digitaliseringsbeleid. Het socialmediaplatform heeft een Chinees moederbedrijf en de parlementariƫrs vrezen dat medewerkers met banden met de overheid aldaar toegang krijgen tot persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers.

Hind Dekker-Abdulaziz van D66 vreest dat deze informatie door de Chinese overheid zal worden gebruikt om psychologische profielen van gebruikers te maken, en zonder transparantie over wat er met de gegevens of de profielen gaat gebeuren. “Miljoenen Nederlanders gebruiken TikTok, waarvan een groot deel minderjarig”, zegt ze.

De parlementariƫrs die de vragen hebben opgesteld, vinden dat het kabinet actie moet ondernemen. Ze drongen er ook bij de Europese Commissie op aan om in te grijpen.

TikTok zei in een persbericht over het nieuwe privacybeleid van het bedrijf dat de privacy van gebruikers door de beleidswijziging juist beter wordt beschermd. Volgens het social media platform is het aantal medewerkers dat toegang heeft tot persoonsgegevens verminderd. TikTok zei ook dat informatie van Europese gebruikers ook zo goed mogelijk binnen Europa wordt beveiligd en bewaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in