Mascara? Accountants? Le dollar bonen? Op TikTok betekent niets wat je denkt dat het doet | Arwa Mahdawi

0
16


OK, snel: definieer “mascara”. Als je hebt geantwoord “een stof die je met een toverstaf op je wimpers aanbrengt” of iets in die trant, dan gefeliciteerd – je bent officieel geen jongere op TikTok.

Als je echter in die cirkels rondloopt, is ‘mascara’ de code voor een verscheidenheid aan dingen, variërend van een vibrator tot een penis tot een romantische partner.

Julia Fox, de Uncut Gems-acteur, kwam vorige week op een buitengewoon ongemakkelijke manier tot deze onthulling. Ze maakte een grappige opmerking over een virale TikTok-video waarin iemand vertelde dat hun “mascara” was gestolen en prompt werd beschuldigd van het licht maken van aanranding. Na een ronduit belachelijke terugslag verontschuldigde Fox zich en legde uit dat ze dacht dat de persoon het had over “mascara zoals in make-up”. Wat, als je niet erg jong bent (Fox wordt donderdag 33) en niet extreem online, heel natuurlijk is om te denken.

“Mascara” is verre van het enige codewoord dat op sociale media wordt gebruikt. Er zijn gegronde zorgen dat het posten over “controversiële” of expliciete onderwerpen ervoor kan zorgen dat uw account “schaduwverbod” krijgt, wat betekent dat het platform uw bereik kunstmatig beperkt. Om dit te voorkomen, zijn gebruikers creatief geworden. Mensen zullen bijvoorbeeld praten over het hebben van “seggs”, of “accountant” gebruiken als vervanger voor sekswerker. Anti-vaxxers op Instagram verwijzen blijkbaar naar gevaccineerde mensen als “zwemmers”. Mijn persoonlijke favoriet? “Le dollar bean” is code voor lesbisch (zo spreekt de tekst-naar-spraakfunctie van TikTok “le$bian” uit).

Emoji’s worden ook kunstig ingezet: de maïsemoji (🌽) is een censuurvriendelijke manier om over pornografie te praten. Dit moderne cockney-rijmende jargon wordt “algospeak” genoemd, omdat je het algoritme speelt.

Misschien heeft de faux pas van Fox de angst voor God in jou gebracht (zoals bij mij). Misschien vraag je je af of je de volgende keer dat je een onschuldige grap maakt op een TikTok over worstenbroodjes, wordt beschuldigd van ontkenning van de genocide. Ik wou dat ik feilloos advies had over hoe ik dit lot kon vermijden. Helaas, de enige manier om aan de goede kant van het internet te blijven, is door van het internet af te blijven.

Arwa Mahdawi is een Guardian-columnist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in