Manifestatiegeluiden op TikTok Help mensen omgaan met dystopie

0
96


In het begin scrolde ik langs TikToks met slechts één of twee keer per week manifestatiegeluiden – een begrijpelijke algoritme-push voor een gebruiker die zich identificeert als een moderne heks en sociale media gebruikt om meer te weten te komen over astrologie. Maar nu gebeurt het elke keer als ik door de app blader: video’s met geluiden die zogenaamd magisch zijn, en beloven alles in mijn leven ten goede te veranderen als ik maar met de video omga om zijn energie te ‘claimen’.

De geluiden variëren van affirmaties als ‘Ik jaag niet, ik trek aan; wat van mij is, zal me gewoon vinden” tot geldoproepende gezangen als “Ching, ching, ching, goes the money tree, and every time it ching, money comes to me” tot een enkele Tibetaanse klankschaal-meditatienota die belooft te presteren overvloed in 24 tot 48 uur. De beloften hebben meestal betrekking op geld, het vinden van een romantische partner en over het algemeen gebeuren er ‘goede dingen’ met de persoon die het opnieuw gebruikt.

De gimmick is flagrant: door manifestatie net zo snel en gemakkelijk te laten lijken als het uploaden van een video op TikTok, helpt de hoopvolle kijker het geluid viraal te gaan, wat bijdraagt ​​​​aan de belofte dat dit een legitieme lifehack is om al je dromen in minder dan twee te verwezenlijken minuten uploadtijd.

Met behulp van mijn kleine, vrijwel onzichtbare TikTok-account probeer ik in periodes waarin mijn freelancewerk opdroogt en de huur bijna op is, soms de energie op te eisen die deze video’s me beloven. Ik wil zijn zoals die meisjes die manifestatiesuccesvideo’s posten met bijschriften als “DIT GELUID WERKT, IK HEB MIJN DROOMBAAN 40 MINUTEN NA IK DEZE ENERGIE GEclaimd!!” zo slecht. Het zou mijn leven veel gemakkelijker maken, dus ik gebruik het geluid in een video of opmerking “Ik claim deze energie”, ook al weet ik diep van binnen dat het te mooi is om waar te zijn.

Ik ben zeker niet de enige; deze video’s gaan heel snel viraal. De originele video voor het geluid ‘Ik jaag niet, ik trek aan’, bijvoorbeeld, heeft meer dan 6 miljoen likes en is meer dan 700.000 keer gedeeld. Maar de overtuigingen die ze dragen zijn niet bepaald nieuw. Door terug te gaan naar wat schrijver en kunstenaar Jesse Meadows ‘de spirituele oorsprong van de Amerikaanse bootstrap-mentaliteit’ noemt in hun nieuwsbrief Sluggish, identificeert Meadows verschillende motiverende boeken en multi-level marketingprogramma’s die nul zijn voor dit soort denken.

@fitsara zeg dit tegen jezelf tijdens je ochtendroutine ✨ #foryoupage #fyp #foryou #foru #strong #wellness #love ♬ origineel geluid – Sara Fiorvento

citeren Het geheim door Rhonda Byrne en Denk en groei Rijk door Napoleon Hill als oorsprong van de trend, wijzen ze erop dat “[i]deas over het veranderen van je leven door op een hogere frequentie te vibreren met positieve gedachten zijn populair in deze economische neergang om dezelfde reden dat ze populair waren […] tijdens de Grote Depressie, omdat ze zich persoonlijk sterker voelen in een tijd waarin de massa worstelt met angstaanjagende economische precariteit.”

Als we bepaalde uitkomsten in ons leven niet kunnen beheersen, zoals de economie of ons gebrek aan werk, is het geruststellend om te geloven, al is het maar voor even, dat iets wat we kan controle zal de oplossing zijn voor onze ellende. Iets eenvoudigs als het delen van een geluid op TikTok kan een moment van opluchting bieden waarbij we denken dat we ons lot in eigen hand hebben. Kortom, het is de Wet van Aantrekking – een spirituele overtuiging van de Nieuwe Gedachte dat positieve of negatieve gedachten overeenkomstige ervaringen in iemands leven brengen – opnieuw verpakt voor het digitale tijdperk en geoptimaliseerd voor viraliteit in moeilijke economische tijden.

WitchTokers hebben ook gemerkt dat deze geluiden viraal zijn gegaan met onmogelijke beloften aan hun kijkers. E. Angellé (@Theunfitmisfit), een maker van WitchTok die haar hekserijpraktijken deelt op het socialemediaplatform, zegt dat als kijkers niet veilig in zichzelf zijn, ze misschien gaan geloven dat simpele geluiden op internet hun fortuin of levensprestaties kunnen bepalen . Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat mensen zich hopeloos en verloren voelen.

“Persoonlijk vind ik de trend van manifestatiegeluid relatief roofzuchtig van aard,” vertelde Angélle aan Passionfruit. “Maar laat dat niet ontkennen dat muziek magisch is. Drums, handen, stemmen en dans vormen allemaal de magie van het gebruik van muziek. Het probleem zit hem echter in het feit dat mensen van een simpel geluid iets proberen te maken dat een manifestatie kan maken of breken.”

Omdat manifestatiegeluiden zo populair zijn, hebben WitchTokers gemerkt dat sommige makers de trend gebruiken om viraal te gaan, in plaats van hekserij te delen met een breder publiek. Samantha Jayne, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde spirituele coach die inhoud maakt over energieën en tarot, zegt dat de concurrentie om zichtbaarheid op sociale media – en hoe de felbegeerde virale video zich zou kunnen vertalen in een duurzaam bedrijf vanwege het grote publiek – bijdraagt ​​aan deze dynamiek.

“Mensen zullen altijd proberen in te spelen op trends als ze bang zijn, niet genoeg geld hebben, geen business creëren en nu het steeds moeilijker wordt om gezien te worden op sociale media, zullen mensen elke truc gebruiken die ze kunnen als ze moeten ‘, zei Jayne.

Jayne gebruikt geluiden om manifestaties te ondersteunen in haar werk met cliënten, dus het is gemakkelijk voor haar om te zien wanneer een geluid beweert iets te doen dat niet klopt met de solfège-frequenties die worden gebruikt. Solfeggio-frequenties zijn specifieke tonen van geluid die verschillende aspecten van de gezondheid van lichaam en geest helpen bevorderen, die worden gebruikt in het westerse christendom, Oost-Indiase religies, Gregoriaanse monniken en in oude Indiase gezangen in het Sanskriet. Als spiritueel coach die solfègefrequenties heeft bestudeerd, kan Jayne bijvoorbeeld zien of een geluid legitiem is en of de bewering die door de video wordt gedaan overeenkomt met de frequentie. “Bijvoorbeeld 417Hz is voor het verwijderen van trauma, niet voor het creëren van geld”, zei ze.

Chris Miller, een geleerde die het heidendom bestudeert en hoe het samengaat met technologie en sociale media, waarschuwt ervoor om TikTok-hekserij niet af te doen als inherent een gimmick, waarbij hij benadrukt dat het zoeken naar viraliteit niet noodzakelijk betekent dat de oorspronkelijke maker niet authentiek is in hun praktijk of alleen op zoek is naar winst.

“Is de belofte om de kijker alles te geven wat hun hartje begeert, waarschijnlijk een beetje overdreven om de muziek van een maker een boost te geven? Waarschijnlijk wel’, zegt Miller. “Maar sommige [creators] kunnen oprecht geloven dat ze iets krachtigs hebben ontdekt of gecreëerd. En dus als je denkt dat je iets krachtigs te delen hebt met de wereld, dan denken ze misschien dat ‘macht jagen’ met de beste bedoelingen wordt gedaan. Het is een middel tot een doel.”

Als kijker en occasionele gebruiker van deze geluiden blijf ik heen en weer gaan op hun vermeende krachten om mijn leven te verbeteren. Aan de ene kant is er niets mis met overtuigingen en praktijken die je helpen om te gaan met de realiteit van overwerk, burn-out en een mogelijke recessie. Ik gebruik vaak affirmaties en meditatie om negatieve opdringerige gedachten en dissociatie in mijn dagelijks leven tegen te gaan. Aan de andere kant laat het vluchtige gevoel van hoop en controle dat ik krijg als ik toegeef aan deze manifestatiegeluiden me soms nog meer verloren voelen dan voorheen.

Misschien is het probleem kijken elk spirituele beoefening – online of offline – als een oplossing voor financiële problemen wanneer het echte probleem de uitbuiting van het kapitalisme is. Manifestatie moet niet worden gezien als een oplossing voor onze problemen, maar als een hulpmiddel om het hoofd te bieden als het moeilijk wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in