Man uit Brooklyn die het Amerikaanse Capitool bestormde en vervolgens video’s uploadde naar TikTok, veroordeeld tot gevangenisstraf

0
101


Een man uit Brooklyn die op 6 januari het Capitool van de Verenigde Staten bestormde – en vervolgens door een gebroken raam andere relschoppers naar binnen zwaaide – is veroordeeld tot 45 dagen gevangenisstraf.

Dovid Schwartzberg, een 20-jarige inwoner van Kensington, werd donderdag door de federale rechtbank veroordeeld, ongeveer 20 maanden nadat hij zich bij de pro-Trump-menigte had aangesloten. Hij werd beschuldigd van het betreden van een verboden gebouw en wanordelijk gedrag op het terrein van het Capitool.

Aanklagers vertrouwden op Schwartzberg’s uitgebreide videodocumentatie van de inbreuk, die hij uploadde naar een sindsdien verwijderd TikTok-account. Op de video’s was te zien hoe hij door een gebroken raam van het US Capitol-gebouw sprong en vervolgens andere leden van de menigte aanmoedigde om zijn voorbeeld door de opening te volgen.

Eenmaal binnen in het gebouw slenterde Schwartzberg door de gangen, door de crypte en op een gegeven moment ging hij het kantoor van de Amerikaanse senator Jeff Markley binnen, waar hij beelden opnam van een andere relschopper die marihuana rookte.

Hij schepte ook op in een sms dat hij “de eerste man in de geschiedenis was die een sigaret had in het congres”, zeiden aanklagers.

In een brief aan de rechter zei Schwartzberg dat hij het gebouw was binnengegaan omdat hij ‘iets historisch’ niet wilde missen.

“Hoewel ik nu de onrechtmatige aard van het lopen door een gebroken raam om het Capitoolgebouw binnen te gaan herken en anderen aanmoedig dat ook te doen,” schreef hij, “op dat moment dacht ik er echt niet te veel over na, aangezien ik gevangen in het moment en de energie van de menigte.”

Gerechtsdocumenten bevatten ook verschillende karakterverklaringen die namens Schwartzberg waren geschreven door rabbijnen uit Brooklyn.

Schwartzberg is een van de tientallen pro-Trump relschoppers die afkomstig zijn uit de regio New York City. Eerder deze maand werd een voormalige NYPD-officier die officieren aanviel die het Capitool van de VS bewaakten, veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, de langste straf die tot dusver is opgelegd aan een van de beklaagden van 6 januari.

Navragen bij de advocaten van Schwartzberg werden niet onmiddellijk beantwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in